Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Kennismaken met het schrijven

Duizenden mensen dromen ervan om een boek te schrijven. En van die duizenden mensen zijn er maar een paar die ook daadwerkelijk echt beginnen.

Geschreven door Desiree
Geschreven op: 24 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
27
1
Afbeelding door Scott Graham via Unsplash
Duizenden mensen dromen ervan om een boek te schrijven. En van die duizenden mensen zijn er maar een paar die ook daadwerkelijk echt beginnen. Ja, je moet het schrijven leuk vinden om dit vol te kunnen houden, vooral omdat er veel op je af gaat komen. En ook al heb je een verhaal zelf in gedachte, het heeft weinig zin om daar aan te denken als je niet weet of schrijven wel iets voor je is.

Passie
Als je graag wilt schrijven, maar niet zeker weet of je het wel leuk vind, heeft het geen zin om zelf een echt verzonnen verhaal te schrijven en te proberen om dat zo goed te schrijven dat je het kan uitgeven. Je moet er een passie voor hebben en je kan op een makkelijke manier zelf erachter komen of schrijven iets voor je is. En laat je vooral niet afschrikken wat er bij het schrijven komt kijken, dat is heel wat. Daar zal ik het in de opkomende blogs over gaan hebben.

Als je wel een verhaal wilt schrijven, maar nog niet weet of je dat wel leuk vind, kun je het beste een verhaallijn van een boek of film pakken waarvan jij enorm fan bent. Probeer deze een beetje aan te passen en schrijf. Als je nog niet weet of schrijven wel voor jou is weggelegd, maar je hebt wel al een eigen verhaal in gedachte, is het verstandig je eigen verhaal nog niet te schrijven.

Inspiratie
Zo heb ik bijvoorbeeld de verhaallijn van Harry Potter gepakt, maar dan in plaats van Harry als hoofdpersonage, de volgende generatie. En een opvolger van Voldemort gebruikt die zelf al vernietigd was. Enkele namen had ik dan zelf verzonnen, maar merendeel gebruikte ik namen van echte personen omdat ik nog de creativiteit niet had om de namen zelf te verzinnen. En dat maakt echt niets uit, het is je eerste verhaal. De creativiteit komt later. Voor nu zit je nog in de fase waarbij je het schrijven alleen even uitprobeert. Je wilt immers niet moeite steken in een verhaal dat in je hoofd zit, er veel energie aan levert en vervolgens merkt, nog voor het verhaal af is, dat schrijven niets voor je is.

Je hebt door dat je het schrijven leuk vindt en je wilt maar al te graag nu ook echt dat verhaal van je uitwerken. Heb je nog geen verhaal? Of is deze kort en ben je er snel klaar mee? De ideeën komen vanzelf wel. Je zal vast en zeker nog wel ideeën krijgen om een briljant verhaal te kunnen schrijven. En voor je dadelijk wordt afgeschrikt: schrijven kent ook regels en schrijven is absoluut niet makkelijk. Ik zal je daarom meenemen op sleeptouw door meerdere blogs in navolging te schrijven en te delen, zodat jij een stappenplan kan volgen. Een stappenplan dat zorgt dat jij een heel goed boek kan weten te schrijven. Maar voordat je over enthousiast wordt: het duurt jaren voordat je niet alleen een briljant boek hebt, maar ook echt super goed geschreven, inclusief de kleinste details.
1
Geschreven door Desiree
Geschreven op: 24 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
27
1

Comments

  • 11 juni
  • 0
Leuk, ik ben benieuwd. Heb zelf al 2 boeken geschreven en een dichtbundel gepubliceerd. Misschien kan ik nog iets bijleren, we zijn nooit te oude om te leren. Goed geschreven.
  • 11 juni
0

Recente en relevant artikelen