Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Keuzestress op de middelbare

Je zal het vast wel kennen. Je bent vijftien, veertien of zelfs nog maar dertien jaar en je moet weten wat je welk beroep je wilt gaan uitoefenen. Je moet een richting kiezen op de middelbare school die al niet makkelijk is, maar je weet gewoon niet welke richting. Je weet niet eens wat je wilt worden.

Geschreven door Desiree
Geschreven op: 19 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
38
1
Afbeelding door Burst via Unsplash
Je zal het vast wel kennen. Je bent vijftien, veertien of zelfs nog maar dertien jaar en je moet weten wat je welk beroep je wilt gaan uitoefenen. Je moet een richting kiezen op de middelbare school die al niet makkelijk is, maar je weet gewoon niet welke richting. Je weet niet eens wat je wilt worden. Nu hebben vwo'ers het nog gemakkelijk gezien ze niet alleen iets later de keuze kunnen maken (of zelfs moeten), maar ook een iets algemenere richting kunnen kiezen, terwijl vmbo'ers echt een specifieke richting moeten kiezen en dat al op hun dertiende of veertiende.

Vertekend beeld
De keuze wordt er niet makkelijker op als je alvast naar de opleidingen gaat kijken en alleen maar de leuke dingen ziet, terwijl er zeker ook minder leuke dingen aan vast zitten. Je hebt niet eens een volledig beeld van het werk en kan vaak ook niet volledig meelopen bij een bedrijf zodat je alle leuke en minder leuke dingen meemaakt.

Ik heb hetzelfde meegemaakt en terwijl ik eerst de zorg in wilde en die opleiding wilde voltooien (waar ik prompt vanaf ben gegooid omdat ik te weinig gecommuniceerd zou hebben, terwijl niemand mij liet communiceren en tegen anderen werd gezegd dat ik de basiszorg niet onder de knie had), ben ik allang blij dat ik niet in de zorg zit en wil ik die opleiding dan ook echt niet meer doen. Administratie leek mij ook wel wat, maar tijdens de opleiding vond ik het toch niks. Maar wat doe je dan? Ga je weer een nieuwe opleiding volgen of maak je de opleiding af? En wat wil je wél gaan doen?

Verkeerde adviezen
Iedere student of leerling van de middelbare school moet een keuze maken. Soms is het de goede keuze, maar vaak juist niet. Iedere school probeert je (vaak ook nog een verkeerd) advies te geven. En iedere school maakt gebruik van een studiekeuzetest of een studiekeuzebegeleider die beide niet echt werken. Ik bedoel, je moet een test invullen waarbij je vaak moet kiezen tussen 2 beroepen, 2 die je allebei aanstaan of allebei niet aanstaan en soms is de keuze gewoon makkelijk. Maar juist door die testen en het advies wat er op volgt, ga je een verkeerd beeld krijgen. Juist door deze testen ga je één of meerdere jaren weggooien.

Geloof me dat je gewoon niet naar docenten, studieadviseurs en je ouders moet luisteren. Volg je hart. Ik besef zelf dat ik dat niet gedaan heb en dat heeft er dus voor gezorgd dat ik in een callcenter terecht ben gekomen waar ik niet meer in wil werken en nu werkloos ben en verder geen kans maak op de arbeidsmarkt. En dat gaat alleen maar moeilijker worden in periode van Corona.

Wat lijkt je leuk?
De tip die ik je kan geven is dat je moet nagaan wat jij leuk vind. Vraag niemand anders wat zij denken wat bij jou past, doe dat niet. Maar denk goed na wat jij leuk vind. Kijk ook eens of je iets met je hobby wil doen, maakt niet uit welke hobby je hebt. Doe je graag iets met vormgeving? Schrijf je graag? Doe je graag aan sport? Maak je graag websites? Programmeer je graag? Waarom ga je daar niet iets mee doen? Vaak zijn dat juist de banen van de toekomst, zeker de creatieve beroepen. Uiteindelijk is dat beter een saai beroep uit te oefenen of nog erger: in een callcenter terecht komen waar je eerder slaaf van de organisatie bent (en die er alles aan doet om jou maar niet uit te hoeven betalen) en ook nog alleen maar uitgescholden wordt door je eigen landgenoten of zelfs de Belgen die een hekel hebben aan Nederlanders.

En natuurlijk, als je bij de opleidingen langs gaat of op internet kijkt zie je altijd alleen maar de positieve dingen van het vak. De negatieve dingen worden verborgen. Zoek een bedrijf op en vraag of je mee kan kijken en iedere handeling of taak mee mag maken. Zowel de leuke als de minder leuke dingen. Neem een soort interview af.

Maak een lijstje met beroepen die jou leuk lijken. Bedenk goed of het met de modernisering wel de moeite waard is om er een opleiding voor te gaan doen. Neem contact op met enkele bedrijven om mee te kunnen lopen.

Of je naar adviezen van docenten en je ouders moet luisteren? Luisteren naar hen kan geen kwaad, maar jij kent jezelf het beste. Jij weet als enige waar jouw interesses liggen. Maar ga niet een opleiding of beroep doen waarvan docenten en jouw ouders gezegd hebben dat je dat moet gaan doen 'omdat het bij jou zou passen'. Docenten en ouders denken vaak dat zij het beter weten dan de leerling(e) zelf, maar de keuze moet niet vastgelegd worden door hen door de leerling(e) geen keus te geven. Sommige docenten beslissen het al zelf voor sommige leerlingen, terwijl ze de leerling niet eens kennen.

0
Geschreven door Desiree
Geschreven op: 19 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
38
1

Comments

  • 25 mei
  • 1
Vraag is dan nu: waarom volg jij je hart niet? Het is nooit te laat om dat te doen. Je kan iedereen de schuld geven, maar, uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen leven. Ook denk ik dat je soms dingen af moet maken. Afhaken is makkelijker dan afmaken.
  • 25 mei
1

Recente en relevant artikelen