Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Klein budget cadeautjes

Kerstmis gaat voornamelijk over het samenkomen, elkaar weer zien in de donkere en koude maand december om met elkaar even te genieten van het feestmaal. Het gaat helemaal niet om de vele cadeautjes. Mocht je toch een cadeautje willen geven aan iemand, kan dit ook met een klein budget.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
4
35
4
Afbeelding door Yogendra Singh via Unsplash
Kerstmis gaat voornamelijk over het samenkomen, elkaar weer zien in de donkere en koude maand december om met elkaar even te genieten van het feestmaal. Het gaat helemaal niet om de vele cadeautjes. Mocht je toch een cadeautje willen geven aan iemand, kan dit ook met een klein budget.

Action

De Action is een goede winkel die producten verkoopt voor een zeer lage prijs. Dit maakt de Action dus ook de ideale plek om cadeautjes te kopen. In december verkopen ze ook allemaal zeep pakketjes die een prachtig cadeau maken. Dat mooi om te geven, maar ook leuk is om te krijgen. Mocht je vriendin, collega en/of werkgever helemaal weg zijn van chocolade of koekjes kan je die hier ook kopen om er vervolgens een pakketje van te maken. Van warme huishoudsokken met chocolademelk tot scheer en badproducten. Ik ben allang blij als ze mijn werk willen bedanken met een kerstcadeautje dat het mij niet uitmaakt wat het precies is.

Kringloop

De kringloopwinkel is ook een goede plek om spulletjes te vinden. Als je oma houdt van beeldjes van engeltjes, als je nichtje gek is van poppen en poppenhuizen of misschien voor een dvd om op die avond gezellig samen te kijken, ze hebben het er allemaal… En meer. Het rondneuzen in de kringloopwinkel is voor mij ook een leuke bezigheid, want wie weet vind jij de schat die je al heel lang aan het zoeken was? Dat kan zijn het ideale jasje, misschien een prachtige kerstjurk of juist dat spelletje die je vroeger altijd speelde? Bij de kringloopwinkel in mijn buurt verkopen ze ook vaak puzzels en gezelschapspelletjes wat ook voor tijdverdrijf kan zorgen tussen de kerstmaaltijden in. Het is altijd een verassing wat je bij de kringloopwinkel gaat vinden en het is lang niet allemaal rotzooi. Laatst heb ik zelfs een oude PlayStation één zien staan die ze voor een klein prijsje verkochten. Het is dus zeker een bezoekje waard.

Tweedehands, Marktplaats en Facebook

Tweedehands cadeautjes zijn ook een goede manier om in een bepaald budget te blijven, omdat je vaak kan onderhandelen met de prijs. Er zijn verschillende verkoopsites en ook Facebookpagina's die spullen verkopen.  Een nadeel van de Facebookpagina's is dat het vaak niet overzichtelijk is en er maar een post is van een bepaald item. Op Marktplaats of de Vlaamse versie Tweedehands kan je meerdere posts zien van hetzelfde voorwerp. Zeg bijvoorbeeld dat je een kleine tv wilt cadeau doen aan je zoontje omdat die dan films kan kijken op zijn kamer. Dan typ je dat in, in de zoekmachine en dan krijg je meerdere opties. Je kan ook filteren op de afstanden die je moet rijden om het te halen, wat weer benzine bespaart. Tussen die vele opties kan je dan zien welke het goedkoopste is, maar als je een paar mensen een bericht stuurt die vragen voor een bod kan je het soms voor een goede prijs krijgen. De een vraagt er meer voor dan de ander. Of die ene verkoper keurt meteen jouw bod goed, wanneer hij hoort dat het een cadeautje voor je zoon is.

Zelfgemaakte cadeautjes

Een ander low budget idee is een zelfgemaakte cadeau. Dit kan variëren van een bloemstuk tot een schilderij of een tekening voor oma. Dit deed ik vroeger altijd, een schilderij maken voor oma of een kaart met een mooi persoonlijk gedichtje erop. Dit idee is mooi, want het komt recht uit je hart en je kunt het personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld ook een fotokader versieren met foto’s van de kleinkinderen erin. Dit zal oma, zeker in deze tijden, zeer gelukkig maken. Zodat ze toch een herinnering heeft om elke dag naar te kijken, wanneer je niet meer zo gemakkelijk kan langsgaan.

Pinterest

Pinterest is een app die vele gebruiken voor inspiratie deze staat namelijk helemaal vol met ideeën. Bijvoorbeeld de cookie jars, hot chocolate cups of misschien wel de vele gedecoreerde chocolade repen. De cookie jars zijn jars die gevuld zijn met bloem, suiker, bakpoeder, zout en heel veel liefde. Dit geef je aan iemand die van bakken houdt, en met de jar kan die dan de koekjes gemakkelijk zelf maken door alleen melk toe te voegen. De hot chocolate cups is hetzelfde idee, maar dan om zelf warme chocolademelk te maken. Meestal zijn deze gevuld met chocolade, marshmallows, en gekneusde Candy Canes om bij het kerst thema te blijven. De gedecoreerde chocolade repen kan je in alle soorten en maten versieren zoals een Rudolf, Kerstman of juist iets meer persoonlijks. Zo heb ik mijn nicht een keer een chocoladereep gegeven met pretzels, Maltezers en meringue stukjes erin. Een superleuk idee en in een mum van tijd gemaakt.

Hoe maak je een gedecoreerde chocolade reep?
Nodig:
 • Chocolade reep naar keuze, melk, puur, of wit. Als je twee soorten chocolade gebruikt dan kan je er ook iets in tekenen of schrijven.
 • Een magnetron veilig bakje, ik gebruikte hiervoor een stenen mueslikom.
 • Kleine stevige lepel.
 • Versieringen naar keuze, je kunt het zo gek niet verzinnen of het past erbij. Van het favoriete snoepgoed van de persoon tot M&M, gezouten karamel, of misschien die koekjes die jezelf lekker vindt? Ik heb het uiteraard ook niet alleen voor die nicht gemaakt, maar ook voor mijzelf.
 • Een bakplaat, bord of snijplank met bakpapier erop.
 • Eventueel een plastic snoepzakje en een stukje lint.
Bereidingswijze:
 • Breek de chocolade en leg die in het magnetron kommetje.
 • Smelt de chocolade in de magnetron, doe dit eerst twintig seconde, roer dan even en dan nog eens tien seconden, dan weer roeren. Herhaal deze tien seconden en roeren cirkel tot alles gesmolten is. Je moet dit op deze manier doen want anders kan de chocolade aanbranden en dit stinkt niet alleen maar is ook niet lekker. Wanneer het gesmolten is haal het dan uit de magnetron. Wees alsjeblieft voorzichtig! Want het kommetje is heet. Mocht je jong zijn, vraag dan altijd hulp aan een volwassen omdat je hierbij heel erg kan verbranden.
 • Spreidt de chocolade op de bakpapier en begin meteen met versieren, want als de chocolade hard is kan dit niet meer.
 • Wanneer je klaar bent met versieren, laat de chocolade hard worden aan de lucht. Leg dit niet in de koelkast! Als je dat doet dan kan de chocolade gaan zweten wat zonde zal zijn van je harde werk.
 • Wanneer de chocolade verhard is kan je het snijden. In brokken met een mes of misschien met een metalen koekjesvorm voor dat tikkeltje extra Flair. Wanneer je jong bent vraag hierbij ook hulp, ik zou het niet willen dat je jezelf zou bezeren hiermee.
 • Verpak het in een zakje of een stukje plasticfolie en doe er eventueel een strikje omheen.
 • Bewaar het op een donkere, droge en niet te warme plaats. Geef het binnen de week aan de geliefde of eet het binnen de week op om te voorkomen dat het bederft.

Bonnen

Pak je gekleurd karton, plakband en papier er maar bij want het is tijd om iets te knutselen. Heb je een laag budget of kan je om andere redenen niet iets kopen voor de ander? Vrees niet, want ik kan je hierbij helpen. Ik heb dit cadeau al vaak aan mijn vriend gegeven en hij was hier heel erg blij mee. Het idee is om zelf bonnen te maken voor bijvoorbeeld: een diner voor twee bij jou thuis, een massage, een filmavond of een mani-pedicure. De mogelijkheden zijn eindeloos en hierdoor kan je ze ook personaliseren aan degene aan wie je het geeft. Het is hierbij het idee om iets te doen wat de ander graag heeft, en jij minder graag. Bijvoorbeeld een bon om de afwas te doen, de kattenbak schoon te maken of de was op te vouwen. Deze klusjes neem jij dan over als de ander de bon teruggeeft.

Ik heb deze bonnen gemaakt met een stevig, glimmend papier, deze in de vorm geknipt van een ticket en daarop een kleiner wit papiertje geplakt. Op dit witte papiertje staat waarvoor de bedoelt bon is.  Ik heb deze toen verder versiert met een drol voor de kattenbak bon of een mes en vork voor de diner bon. Toen heb ik er een gaatje in geprikt om ze met een lintje bij elkaar te binden.

Dessert

Een ander idee om te geven is een dessert. Of het nu voor bij de kerstmaaltijd is of alleen voor degene waaraan je het cadeau doet. Dat je je tijd en liefde erin steekt maakt het dubbel zoveel waard als een cadeau dat je even snel bij de Zeeman koopt.

Bloemstuk

Een dennenkrans voor aan de deur of een kerststukje zoals je die vroeger op school maakte. Dit is niet alleen voor de lekkere dennengeur maar zorgt ook voor gezelligheid in het huis. Een kerst feestmaal is natuurlijk niet compleet zonder een kerststukje.

Ik haal mijn spullen voor mijn kerststukje uit het bos en de Action. De dennentakken, rode besjes, klimop en andere bladeren haal ik uit het bos en het decoratie materiaal, Oasis en het mandje bij de Action. Hiermee kan je ook zelf bepalen hoeveel je eraan uitgeeft en bespaar je ook weer kosten.

Spullen die jij niet gebruikt

We hebben onze huizen vol liggen met spullen die we niet gebruiken of dingen die we niet consumeren. Zoals het bier in mijn schoonvaders kelder terwijl hij geen bier kan drinken door zijn medicijnen. Het kinderspeelgoed waar jouw kinderen zijn uitgegroeid of die oude tv die voor jou alleen maar in de weg staat. Deze spullen maken ook mooie cadeautjes als je het even niet zo breed hebt. Op Facebook zijn er ook groepen die gratis spullen weggeven wat ook een optie kan bieden om toch een cadeau te kunnen schenken. Het lijkt misschien een slecht of beschamend idee, maar iets is beter dan niets.
4
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
4
35
4

Comments

 • 17 aug
 • 0
Ik ben nog altijd van mening dat het meer gaat om de gedachte dan de prijs van een cadeau en zie mensen liever zonder cadeau komen dan dat ze zich krom moeten leggen om iets te kopen.
 • 17 aug
0
 • 10 juni
 • 0
Goede ideeën voor cadeautjes te geven die niet veel kosten, zelf niet alleen voor Kerstmis maar ook voor verjaardagen en zo. Goed geschreven.
 • 10 juni
0
 • 9 juni
 • 0
De kringloopwinkel heeft ook vele leuke items. Of aliexpress. Diamond Painting is zeer geliefd bij ons.
 • 9 juni
0
 • 19 mei
 • 1
Kado'tjes leuk om te krijgen maar nog leuker om te geven .ik weet nu waar ik heen ga om te snuffelen.
 • 19 mei
1

Recente en relevant artikelen