Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Knoop doorhakken als een PRO? Zo doe je dat!

Dat je compleet stil valt als er teveel opties zijn heet ‘paralyse door analyse’. Je raakt simpelweg ‘verlamd’ doordat je alles met elkaar zou moeten gaan vergelijken. Teveel werk! Gaan we niet doen! Hoe maak je het dan wel makkelijker om een beslissing te nemen? Hoe hak jij voortaan knopen door als een pro? In dit artikel lees je er alles over!

Geschreven door Francine van den Brink
Gepubliceerd op: 10 juni 2021
6
48
4
Afbeelding door JOSHUA COLEMAN via Unsplash
Wat doe je liever:
  • een keuze maken uit 40 merken WC-papier....of uit 3 soorten?
  • een bankstel scoren op Marktplaats* en kiezen uit 10 banken of 500?
  • een keuze maken uit 3 kleuren of 89.460.983 bijna-identieke badeendjes
En is er een overdaad aan keuze...wat doe je dan vervolgens?
Niets. Nada. Noppes. Niks.

* kort onderzoek heeft zojuist uitgewezen dat er 35.032 bankstellen staan op dit moment...over keuze gesproken ;)

Waarom maken we geen keuze bij teveel opties?

Als je weet dat er voldoende/genoeg/een-absolute-overdaad aan opties is, triggert dit ons onderbewuste. Stel dat je nu (daadkrachtig!) een keuze maakt, wie zegt dat er geen echt buitenkansje net om de hoek wacht? Dan kies je nu, en blijkt er een veel betere optie te bestaan die je net niet zag. Dat voelt aan als verlies...en als je brein ergens een hekel aan heeft is het wel iets verliezen (ook al had je het nooit gehad).

Daarnaast gaan we, heel rationeel, proberen alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Maar heb je teveel keuze dan lukt dat niet meer goed. Je bent tenslotte geen wandelende Excel-sheet waar je allerlei data in opslaat. Dus je hoofd raakt overbelast door het analyseren en onthouden. Gevolg: stress! Overload! Wegwezen dus… dit kost teveel energie.

Hoe hak jij knopen door als een Pro? 7 tips!

Soms moet je een beslissing nemen over een baan, een (nieuwe) partner, je huis, financiën of gewoon een nieuw bankstel. Om te voorkomen dat je over 3 jaar nog loopt te twijfelen en loopt te scrollen op internet helpen we je graag op weg met een aantal steengoede tips!

Tip 1.

Vraag jezelf allereerst af of je echt wel zelf een beslissing wilt nemen. Is het jouw keuze om een andere baan te zoeken of is er dwang van buitenaf? Geven fantastische posts op social media jou het gevoel dat je iets fout doet (want jij ligt niet aan een zwembad in de zon) dus jij moet zeker het roer om gaan gooien in je leven? Heb je een nieuw bankstel nodig of is het een wens?
Met andere woorden: ben je echt helemaal zelf gemotiveerd om iets te veranderen, te verhuizen, aan te schaffen of ergens anders een beslissing over te nemen?

Tip 2.

Misschien een dooddoener van jewelste maar we gooien hem er toch in:

Slaap. Er. Een. Nachtje. Over.

Niets helpt zo goed bij het nemen van een beslissing als een goed nachtje slapen, rust, ontspanning en even loslaten. Je zult ervaren dat je beter in staat bent om goed een knoop door te hakken als je uitgerust kunt beslissen.

Tip 3.

Geef jezelf een tijdslimiet. Spreek met jezelf een goede termijn af waarin je een beslissing neemt. Hoe lang deze tijdslimiet duurt is afhankelijk van het soort knoop dat je moet doorhakken: een beslissing over een baan of huis geef je een langere termijn dan een vakantie. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Dit weekend neem ik een beslissing over dat weekendje weg, en niet langer’.
Afbeelding door NeONBRAND via Unsplash
Tip 4.

Verklein je aantal opties. Streep af wat het sowieso niet gaat worden. Probeer je aantal opties te verkleinen tot 3.

Tip 5.
Denk goed na over de korte-termijn consequenties en de lange-termijn consequenties van je beslissing. Ga, in alle gevallen, altijd voor de beslissing die op de lange termijn de beste keuze zal zijn.
Visualiseer jezelf over 1 jaar, over 5 jaar. Wat jij wilt. Welke beslissing brengt je dan het dichtst bij je ideale beeld over langere tijd?

Tip 6.

Neem geen beslissing als je moe bent, honger hebt, geïrriteerd of gestresst bent of bijvoorbeeld depressief. Zoek of wacht op een rustig en uitgerust moment voor het nemen van belangrijke beslissingen

Tip 7.

Neem even afstand. Zoom uit. Ga mediteren. Een rondje lopen. Een heel ver rondje lopen. En laat het beslissen even helemaal los. (Laat het looooos, laat het gaaaan). Vaak komt het antwoord vanzelf als je er even niet aan denkt.

Tip 8.
  • Maak een lijst van voors en tegens. Tenzij het gaat om 35.032 verschillende bankstellen. In dat geval verwijzen we je eerst door naar tip 4
  • Maak een lijst met mogelijke risico’s
  • Schrijf je best case scenario en je worst case scenario uit
  • Freewrite erover. Laat je onderbewuste er eens z'n zegje over doen

Tot slot

Heb je een knoop doorgehakt? Besef dan ook dat je een keuze maakt met alle kennis en ervaring die je op dit moment hebt. Misschien weet je over een half jaar meer over dit onderwerp, heb je meer ervaring of heb je achteraf geleerd wat de juiste beslissing was.

Achteraf heb je altijd de wijsheid in pacht... veroordeel jezelf niet als blijkt dat je een andere keuze had moeten maken. Op het moment van beslissen leek dat de beste optie.

Probeer. Faal. Leer. Herhaal.

of…

Probeer. Overwin! Leer. Herhaal!

6
Geschreven door Francine van den Brink
Gepubliceerd op: 10 juni 2021
6
48
4

Comments

  • 21 juni
  • 0
Dat zijn zeer goede tips die je geeft
  • 21 juni
0
  • 18 juni
  • 0
Goed en helder uitgelegd. Gestructureerde blog met goede tips.
  • 18 juni
0
  • 11 juni
  • 0
Handige tips, ik vind je schrijfstijl heel prettig het leest vlot.
  • 11 juni
0
  • 10 juni
  • 0
Bedankt voor de nuttige informatie en tips! Heel erg herkenbaar, dus ik heb er zeker wat aan
  • 10 juni
0

Recente en relevant artikelen