Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Koolhydraatarme bloemkoolschotel met gehakt

Ovenschotels... Ik hou ervan om ze klaar te maken als het buiten koud, grauw en somber is. Ook deze keer breng ik weer een lekker, koolhydraatarm receptje waarbij de oven het meeste werk doet!

Geschreven door Enigma
Gepubliceerd op: 17 nov 2021
10
242
9
Foto : Enigma
Foto : Enigma
Ingrediënten voor 4 personen :

- ongeveer 1 kg bloemkoolroosjes. (Een zak diepvriesbloemkool is hier erg handig voor. Dan heb je minder werk en kun je het gewicht beter bepalen dan met verse bloemkool.)
- een 6-tal grote wortelen.
- 1 grote ui of 2 rode uien.
- 200 g kastanjechampignons.
- een teentje knoflook.
- 400 g tomatenblokjes. (uit blik)
- geraspte kaas (Parmezaanse kaas is lekker, maar ook andere geraspte kaas kan je gebruiken. Denk aan kazen die je over de spaghetti strooit.) -> Optioneel, kan ook zonder.
- 500 g gehakt. (Kan ook met kippengehakt of kalfsgehakt)
- peper en zout.
- olijfolie.

-> Er kan 'gespeeld' worden met deze hoeveelheden.
Ze moeten zeker niet strikt gevolgd worden. Dit is enkel een leidraad.
Heb je meer bloemkool en minder wortelen, dan is het koolhydraatarmer zelfs !

Bereiding :

- Stoom of kook de bloemkoolroosjes gaar.
- Snipper de ui en de knoflook.
- Snijd de wortels in heel kleine stukjes. (Dan garen ze vrij snel.)
- Stoof de ui, knoflook en wortels beetgaar. (Straks garen ze nog wat verder in de oven.)

- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes.
- Voeg ze samen met de tomatenblokjes toe aan de beetgare groenten die je stoofde.
- Kruid met peper en zout.
- Roer nog even om en laat even samen pruttelen.
- Draai je fornuis uit en laat nog even het deksel op de kookpot.

- Neem enkele ovenschotels, afhankelijk van de hoeveelheid die je maakt.
- Spreid de groentemix over de bodem van je ovenschotels. Zorg voor een laagje dat de hele bodem goed bedekt.
- Gebruik nu dezelfde kookpot (zonder omspoelen), doe er wat olijfolie in en bak hierin het gehakt tot het uit elkaar valt.
- Verdeel het gehakt over de groenten in de ovenschotel.

- Controleer of de bloemkool gaar is. Die mag goed gaar zijn, want we gaan er straks met de pureestamper door.
- Giet eventueel het kookvocht af. Dit hoeft niet in een vergiet, er mag nog wat vocht achterblijven.
- Kruid de bloemkool met wat peper en zout.
- Giet er wat olijfolie over.
- Pureer de bloemkool. Het moet geen bloemkoolmoes worden. Er mogen gerust nog wat stukjes achter blijven.
- Verdeel de bloemkool in een dikke laag over de groenten en het gehakt. Dit zou de dikste laag moeten zijn.
- Doe er wat geraspte kaas over. (Kan ook zonder, als je het wat caloriearmer wil.)

- Zet de schotel(s) in de voorverwarmde oven.
- Laat 20 à 30 minuten staan, tot je ziet dat de kaas gesmolten is en de bloemkool wat bruine puntjes begint te vertonen.

-> Deze schotel is perfect op voorhand klaar te maken en zelfs in te vriezen.
-> Denk wel aan aangepaste oventijden als je met een koud gerecht begint !

Andere eenvoudige, lekkere en koolhydraatarme ovenschotels:




10
Geschreven door Enigma
Gepubliceerd op: 17 nov 2021
10
242
9

Comments

  • 6 dec
  • 1
Lekker idee
  • 6 dec
1
  • 23 nov
  • 1
Ziet er lekker uit
  • 23 nov
1
  • 23 nov
  • 1
Klinkt goed!
  • 23 nov
1
  • 22 nov
  • 1
Klinkt heerlijk
  • 22 nov
1
  • 22 nov
  • 1
Lekker.
  • 22 nov
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen