Ingrediënten voor 4 personen :
- ongeveer 1 kg bloemkoolroosjes. (Een zak diepvriesbloemkool is hier erg handig voor. Dan heb je minder werk en kun je het gewicht beter bepalen dan met verse bloemkool.)
- een 6-tal grote wortelen.
- 1 grote ui of 2 rode uien.
- 200 g kastanjechampignons.
- 400 g tomatenblokjes. (uit blik)
- geraspte kaas (Parmezaanse kaas is lekker, maar ook andere geraspte kaas kan je gebruiken. Denk aan kazen die je over de spaghetti strooit.) -> Optioneel, kan ook zonder.
- 500 g gehakt. (Kan ook met kippengehakt of kalfsgehakt)
-> Er kan 'gespeeld' worden met deze hoeveelheden.
Ze moeten zeker niet strikt gevolgd worden. Dit is enkel een leidraad.
Heb je meer bloemkool en minder wortelen, dan is het koolhydraatarmer zelfs !
- Stoom of kook de bloemkoolroosjes gaar.
- Snipper de ui en de knoflook.
- Snijd de wortels in heel kleine stukjes. (Dan garen ze vrij snel.)
- Stoof de ui, knoflook en wortels beetgaar. (Straks garen ze nog wat verder in de oven.)
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes.
- Voeg ze samen met de tomatenblokjes toe aan de beetgare groenten die je stoofde.
- Kruid met peper en zout.
- Roer nog even om en laat even samen pruttelen.
- Draai je fornuis uit en laat nog even het deksel op de kookpot.
- Neem enkele ovenschotels, afhankelijk van de hoeveelheid die je maakt.
- Spreid de groentemix over de bodem van je ovenschotels. Zorg voor een laagje dat de hele bodem goed bedekt.
- Gebruik nu dezelfde kookpot (zonder omspoelen), doe er wat olijfolie in en bak hierin het gehakt tot het uit elkaar valt.
- Verdeel het gehakt over de groenten in de ovenschotel.
- Controleer of de bloemkool gaar is. Die mag goed gaar zijn, want we gaan er straks met de pureestamper door.
- Giet eventueel het kookvocht af. Dit hoeft niet in een vergiet, er mag nog wat vocht achterblijven.
- Kruid de bloemkool met wat peper en zout.
- Giet er wat olijfolie over.
- Pureer de bloemkool. Het moet geen bloemkoolmoes worden. Er mogen gerust nog wat stukjes achter blijven.
- Verdeel de bloemkool in een dikke laag over de groenten en het gehakt. Dit zou de dikste laag moeten zijn.
- Doe er wat geraspte kaas over. (Kan ook zonder, als je het wat caloriearmer wil.)
- Zet de schotel(s) in de voorverwarmde oven.
- Laat 20 à 30 minuten staan, tot je ziet dat de kaas gesmolten is en de bloemkool wat bruine puntjes begint te vertonen.
-> Deze schotel is perfect op voorhand klaar te maken en zelfs in te vriezen.
-> Denk wel aan aangepaste oventijden als je met een koud gerecht begint !
Andere eenvoudige, lekkere en koolhydraatarme ovenschotels:
Comments
- 6 dec
1- 23 nov
1- 23 nov
1- 22 nov
1- 22 nov
1