Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Kun je filosoferen over eten?

Filosofie gaat over vragen, over het vergaren van kennis. Dus ook over de kennis van voeding. Waarom moeten we filosoferen over eten? Wat is goed voor ons? Wie gaat dat bepalen? Wanneer gaat dat gebeuren, of wordt dit al gedaan? Waar kun je daar meer over te weten komen, online? Hoe doen we dat, bij het boodschappen doen of tijdens het diner?

Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 22 mei 2021
3
140
4
Afbeelding door Jimmy Dean via Unsplash

Wat kunnen we eten?

Vanuit wetenschappelijk onderzoek naar voeding weten we wat voeding doet voor ons.
Wat de werking is in ons lichaam en waar wat in zit. Filosofie is daarmee verbonden door vragen te stellen. Er is een appel, maar wat zit er in die appel? Kunnen wij die appel eten en is dat goed voor ons?
De filosoof is op zoek naar kennis en de wetenschap naar het bewijs daarvan. Het woord filosofie heeft dat in zich. Filo is houden van en sophia betekent wijsheid. Ook het woord wetenschap is duidelijk, de wetenschapper wil het zéker weten.
Er is ontdekt dat voeding bijdraagt tot het voorkomen van ziekten. De vraag die daarbij gesteld werd: is dit dan nog voeding of een medicijn?
Hippocrates, die de basis legde voor de Westerse geneeskunst, vond dat in voeding een goed medicijn te vinden is.
Hippocratisch stelde als arts vele vragen, bijna als een filosoof en het is bijzonder dat hij in dezelfde tijd leefde als Socrates, filosoof naar de kennis van het goede.

Wanneer is filosofie ontstaan?

Natuurlijk is dat al in de prehistorie ontstaan, enkel nog niet onder deze naam. De mens leefde, ademde en at. En natuurlijk dacht hij na. Immers, als hij dat niet had gedaan, dan was er geen ontwikkeling geweest.
De eerste filosofen die bekend waren om hun onderzoek worden niet bij naam genoemd. Er is bekend dat zij in het oude Griekenland leefden en de natuur bestudeerden. Het was een combinatie van denken: filosofie, en bewijzen zoeken: wetenschap. Maar er werd nog niets opgeschreven.
Vanaf de tijd dat er geschriften nagelaten zijn komt ook het woord filosofie voor, waarschijnlijk bedacht door Pythagoras.

Wat aten en dronken de filosofen zelf?

Filosofen en hun leerlingen aten vaak samen. Ze aten en dronken wat in die tijd gebruikelijk was, bijvoorbeeld brood met honing of kaas tijdens de gezamenlijke lunch en ’s avonds wijn bij het eten.
Het avondeten bestond uit groenten en bonen met af en toe gevogelte, vlees of vis, maar meerdere filosofen aten vegetarisch.
De meest bekende drank van een filosoof zat in de beker van Socrates, de gifbeker met conium.
De beker was zijn keus, nadat hij veroordeeld was door zijn kritische houding en verzet tegen de gevestigde orde.

De huidige filosofie over eten!

Voeding hebben wij nodig om te leven, om gezond te leven. De wetenschap heeft dit filosofisch benaderd door er vele vragen over te stellen en er daarna onderzoek naar te doen. Vanuit dit onderzoek is de ‘schijf van vijf’ ontstaan. Maar, het onderzoek gaat nog steeds door. Binnen de diëtiek wordt al jaren gefilosofeerd. Wat niet vreemd is, omdat hier met voeding naar een geneeswijze gezocht wordt.
Waar je vroeger medicijnen ging studeren heet dat sinds een aantal jaar de studie geneeskunde. Het menselijk lichaam wordt bestudeert met de ziektebeelden en toepasbare medicijnen. Sinds kort zijn er jonge studenten die ernaar streven voeding een plaats te geven binnen deze studie. Er is dus plaats voor filosofie over voeding binnen de studie geneeskunde.
3
Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 22 mei 2021
3
140
4

Comments

 • 16 juni
 • 1
Leuke hoek om voeding te bekijken. Wij filosoferen ook dikwijls bij het eten, maar het is meestal over 'hoe lekker het is' of 'hoe goed klaargemaakt'. Misschien lijkt dat in de eerste zin niet op filosofie en toch..., maar voedsel maakt wel gelukkig. Iets om verder over te denken en het is altijd een goeie filosofie om te houden van de zaken die lekker zijn, dus ook van eten.
 • 16 juni
1
 • 24 mei
 • 0
Noa en Damianne, dank jullie wel!
 • 24 mei
0
 • 24 mei
 • 1
Erg leuk verrassend onderwerp! Fijn om te lezen!
 • 24 mei
1
 • 22 mei
 • 1
Leuk artikel!
 • 22 mei
1

Recente en relevant artikelen