Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Laat je cv checken!

Tegenwoordig is een goede zelfpresentatie belangrijk. Het is het verschil tussen op de grote stapel belanden en uitgenodigd worden voor een gesprek. Uiteindelijk wil je op gesprek komen en vooral die baan bemachtigen.

Geschreven door Bianca van Orsoy
Geschreven op: 17 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
28
0
Afbeelding door Jess Bailey via Unsplash
Cv-check
Een cv-check is eigenlijk een frisse blik op je cv.
Een cv bevat een overzicht van de volgende zaken:
-      Je NAW-gegevens
-      Je opleidingen
-      Eventuele cursussen die je hebt gevolgd
-      Je werkervaring (je eerste baan tot je huidige baan, of je laatste baan als je werkzoekend bent)
-      Talenkennis, vaardigheden en belangrijkste prestaties
-      Referenties

Wanneer je iemand bent die al een flink arbeidsverleden hebt opgebouwd, doordat je meerdere malen van baan wisselde of 30 jaar bij hetzelfde bedrijf hebt gewerkt, dan kijk je niet vaak naar je cv. Wanneer je een nieuwe baan hebt, pas je dit op je cv aan, zoals je dit altijd gedaan hebt.

Het is niet vreemd of verwonderlijk dat je zelden een blik werpt op je cv; toen ik op school zat heb ik voor het eerst en voor het laatst geleerd hoe je een cv opstelt:
-      NAW gegevens
-      Opleidingen
-      Werkervaring
-      Referenties

Dit was de standaard destijds, we spreken over ruim 20 jaar geleden. Wellicht moest ik toen ook andere zaken op mijn cv zetten, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen, het is immers een tijd geleden. In de tussentijd is er een hoop veranderd. Later werden vaardigheden zoals talenkennis en computervaardigheden en gevolgde cursussen een onderdeel van je cv.
De opstelling van het cv zelf bestond uit tekst, netjes opgedeeld in alinea´s, natuurlijk alle inhoud in 1 lettertype, spelfouten waren uit den boze. Spelfouten zijn vandaag de dag nog steeds uit den boze, dit is niet veranderd.
Stel: je hebt 100 jaar gewerkt en opeens kom je zonder werk te zitten. Het bedrijf waarvoor je werkt failliet is verklaard en kon geen doorstart maken of er heeft een reorganisatie plaatsgevonden.

Een vervelende situatie; opeens heb je geen inkomen meer, of minder inkomen als je bijvoorbeeld een baan erbij had. Hoe dan ook is het geen fijne situatie om je in te bevinden. Mogelijk moet je aankloppen bij het UWV, tenzij je een paar flinke sokken met geld hebt liggen ergens onder een matras. Voor velen is dit niet het geval, was het maar zo’n feest. Het basisinkomen, daar is veel over geroepen en gezegd maar bij lange na (nog) geen feit.

Dan begint het:
Je ontvangt een WW-uitkering en je voldoet aan je sollicitatieplicht.
Je roept de hulp in van je netwerk, je verstuurt vele sollicitaties, niet alleen op vacatures voor een specifieke functie maar ook open sollicitaties. In het begin heb je er vertrouwen in snel een nieuwe baan te bemachtiggen. Een vreemde verwachting is dit niet, het komt voor dat mensen binnen 2 maanden een nieuwe baan in de wacht slepen. De ideale situatie voor veel werkzoekenden.
Het kan natuurlijk ook anders lopen: je solliciteert, krijgt veel standaard afwijzingen, maar weinig uitnodigingen.

Hoe reageer je hierop? Je baalt en gaat verder. Een andere mogelijkheid is: je baalt, gaat verder en doet via het UWV met behulp van een coach een cv-check. Meestal gebeurt dit als je na een aantal maanden WW, nog geen baan hebt gevonden. Het UWV kijkt dan naar wat je kunt doen om je kans op een sollicitatiegesprek of een baan te vergroten. Je kunt zelf aangeven of je sollicitatiecursus wilt doen of je cv wilt laten checken. Meer informatie kun je terugvinden op de site van het UWV.
Wanneer is afgesproken met de UWV consulent dat je een cv-check gaat doen met behulp van een coach dan gebeurt het volgende:

Je stuurt je cv op, de coach kijkt hiernaar en geeft feedback. Past het ontwerp van je cv bij wie je bent? Is het te zakelijk? Is het alleen tekst? Bevat het een persoonlijk profiel? Met een beetje geluk heb je een goede coach die naar jou kijkt als persoon, die kijkt naar: wie ben jij? Wat doe je graag? Wat wil je en wat kun je? Vervolgens vertaal je dit met behulp van de coach naar een cv 2.0.
Je stuurt je aangepaste cv op naar de coach en krijgt hier feedback op. De kans is groot dat je het advies krijgt een LinkedIn-account aan te maken met persoonlijk profiel en je nieuwe cv.

Hele andere koek dan iemand die even een vluchtige blik werpt op je cv en zegt: “Oh ja, ziet er goed uit!” Je cv kan er goed uitzien, maar past het ook in de 21e eeuw? We leven immers in de 21e eeuw.

Tegenwoordig is een goede zelfpresentatie belangrijk. Het is het verschil tussen op de grote stapel belanden en uitgenodigd worden voor een gesprek. Uiteindelijk wil je op gesprek komen en vooral die baan bemachtigen.
0
Geschreven door Bianca van Orsoy
Geschreven op: 17 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
28
0

Recente en relevant artikelen