Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Lees je kinderen voor over deze kunstvormen

Je staat er niet bij stil maar kunst verdient speciale aandacht, zeker voor kinderen. Genieten van kunst door kleinere kunstogen begint bij het bewust maken van verschillende soorten kunst. Voor een goede maar simpele start lichten we er hier vier uit.

Geschreven door Robert Arnoldy
Gepubliceerd op: 8 feb 2022
2
23
2
Zo maak je als kind kennis met de bijzondere wereld van schilderen, theater, fotografie en literatuur. Laat je je zoon of dochter bewuster kiezen voor kunst met bijvoorbeeld dit verhaaltje voor het slapen gaan?

Schilderen

Bij bekende schilders zal je waarschijnlijk denken aan de grote bekende schilders. Van Nederlandse bodem zijn dit Van Gogh, Rembrandt van Rijn, Vermeer, Mondriaan en nog veel meer. De bekendste Nederlandse schilderijen zijn dan ook de nachtwacht, het meisje met de parel en de zonnebloemen. Bij de schilderkunst maakt de kunstenaar gebruik van verf waar ontelbare nuances en kleurschakeringen uit ontstaan. De lagen kunnen dik of dun worden aangebracht, met verschillende penselen. Elk schilderij is dan ook anders. Dit maakt schilderijen ook zo uniek. Zo kan een schilder ook variëren in verschillende verfsoorten en verschillende ondergronden.

Theater

Acteurs maken in deze kunstvormen levende voorstellingen voor een publiek. De oorsprong van theater ligt in Griekenland waar verhalen over goden werden uitgebeeld door priesters. De geschiedenis van de theater is nauw verbonden met die van de muziek. De drama’s werden in Griekenland namelijk geheel of gedeeltelijk gezongen. Theater kan overal worden uitgevoerd. Dit kan zijn op een middelbare school, maar ook op de grootste podia ter wereld. De truc is om je publiek mee te trekken in het verhaal wat je vertelt. Zodra het publiek je gelooft, kun je het verhaal pas overbrengen.

Fotografie

Fotografie als woord is uit het Grieks afgeleid. Het betekent letterlijk: ’schrijven met licht’. Met de huidige techniek heeft iedereen hoogstwaarschijnlijk wel eens een foto gemaakt in zijn leven. Je hoeft dan ook niet per se een fotograaf te zijn om fotografie uit te oefenen. Met een smartphone zijn de opties eindeloos. Elke telefoon heeft een andere camera die weer beschikt over verschillende functies. Daarnaast bestaan er genoeg fotobewerkingsprogramma’s om de foto’s te bewerken. Fotografen met een ouderwetse camera gebeurt dan ook weinig. Wel groeit de wegwerp camera in populariteit. Ook de polaroid is bekend onder de jeugd. Het nadeel aan smartphones is dan ook dat de foto’s eerst uitgeprint moeten worden. Bij een polaroid camera komen de foto’s gelijk uit het apparaat. Dit is dan ook de charme van de ouderwetse camera’s.

Literatuur

Literatuur wordt meestal in 3 categorieën onderverdeeld: poëzie, drama en proza. Poëzie is uit versregels opgebouwd. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende stijlmiddelen. Denk hierbij aan ritme, assonantie, herhaling of rijm. Bij drama moet je denken aan een literair genre wat gebruikt wordt om fictie te creëren. De ontwikkeling van een personage staat hierbij voorop. Vaak wordt er een emotioneel thema behandeld waardoor de kijker zich kan identificeren met het personage. Tot slot de proza. Dit is een tekst die geschreven is in de vorm van gewone taal. Je kunt dit vinden in een krant, een kort verhaal, een film of bijvoorbeeld een essay.

Veel voorleesplezier!

2
Geschreven door Robert Arnoldy
Gepubliceerd op: 8 feb 2022
2
23
2

Comments

  • 22 juni
  • 0
Leuk geschreven !
0
  • 4 juli
  • 0
Dank je wel!
  • 4 juli
0

Recente en relevant artikelen