Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Leren beter te concentreren.

Waarschijnlijk herken je het wel. Je wilt net beginnen iets te lezen, luisteren of leren, maar het lukt je gewoon niet om je te concentreren. Het lijkt gewoon niet te lukken, wat je ook probeert.

Geschreven door Noa
Geschreven op: 5 feb 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
7
61
6
Afbeelding door Alex Kotliarskyi via Unsplash
Je denkt misschien een pauze nodig te hebben. Je zegt tegen jezelf: ´misschien lukt het over 10 minuten.’Helaas is het nu alweer 2 uur later en heb je nog steeds niks af. Je probeert weer bezig te gaan met hetgeen dat je wilde doen, maar het lukt gewoonweg nog steeds niet. Gedachtes vliegen door je hoofd en je wordt constant afgeleid. Misschien heb je gewoon een slechte dag, nietwaar? Morgen weer een nieuwe poging? Nou, van uitstel komt afstel, dus dit gaan we dit keer niet doen.

Met deze tips leer jij je beter te concentreren!

Eerst is het verstandig om iets dieper in te gaan op het concentreren zelf. Waarom is het voor ons eigenlijk überhaupt zo lastig om ons te concentreren? Dat zal ik jullie uitleggen. Bij elke prikkel die op ons afkomt is onze automatische reactie: ´reageren´. Denk aan de meldingen die bij ons binnenkomen op onze telefoons, computers, tablets etc. Een vogel die buiten fluit, de hond die blaft of misschien jouw collega die met een pen op zijn tafel tikt. Allemaal (onbewuste) prikkels waar wij op reageren. Iedere vorm van afleiding zorgt voor een vermindering van je focus en als we eenmaal afgeleid zijn is het nóg moeilijker om weer in de modus van concentratie terug te komen. Laat me je geruststellen. Je bent zeker niet de enigste die zich geïrriteerd voelt door constant afgeleid te zijn. Het overkomt ons allemaal, maar gelukkig zijn er manieren die jouw concentratie een boost kunnen geven!

Goede nachtrust

Deze is wat voor de hand liggend, maar toch echt essentieel. Een goede nachtrust is cruciaal voor goede concentratie. Als je niet genoeg slaapt dan ben je sowieso al eerder vatbaar voor prikkels en zul jij je sneller geïrriteerd voelen. Je voelt je futloos en moe en je verlangt naar slaap. Je hebt moeite je ogen open te houden en je zit te denken aan de eindeloos hoeveelheid werk dat eigenlijk gedaan moet worden. Door genoeg te slapen kun je jezelf als het ware ´opladen´, waardoor je vervolgens meer energie hebt en daarbij ook een beter concentratievermogen.

Verminder je stress

Door ons druk te maken over allerlei zaken, zijn we enorm druk bezig in ons hoofd over wat er nog allemaal gedaan moet worden: ´ik moet nog zoveel doen´, ´wat als...´, ´ik krijg dit nooit op tijd af´, ´snel, snel en nog eens snel´. Deze gedachtes leiden ons vervolgens alleen maar af. We verliezen het overzicht en hebben moeite met prioriteiten stellen. We denken alleen maar aan wat we nog moeten doen en wat we tekortkomen. Natuurlijk is dit niet behulpzaam en werkt dit afleidend. De oplossing ligt dus bij het verminderen van stress. Maar, zoals we ook weten, is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn gelukkig wel manieren om stress te verminderen. Een aantal zaken die mij immens hebben geholpen bij het verminderen van stress zijn: meditatie, yoga, schrijven, een todolijst/planning maken, nieuwe hobby´s ontdekken, lezen, praten over mijn gevoelens, tekenen, bewegen, iets muzikaals, dansen etc.

Bij uitstek wil ik het hebben over de planning, beweging en creativiteit. Plannen werkt voor mij enorm goed, omdat het vaak in mijn hoofd veel groter is dan dat het in de realiteit is. In mijn hoofd moet ik van alles en nog wat doen en verlies ik het overzicht. Ik probeer mijn gedachtes voor mezelf te verwoorden en deze op te schrijven. Ik zie dan dat het veel minder erg is dan dat ik dacht. Ik plan het (realistisch!) voor mezelf in, zodat het haalbaar is en mijn ‘zorgen’ op papier staan. Ik zie direct wat er nog gedaan moet worden en het afstrepen van mijn lijstje vind ik erg fijn.

Vervolgens wil ik het kort hebben over hoe beweging stressverminderend werkt. Door te bewegen komen de gelukshormonen dopamine en endorfine in onze hersenen vrij. Deze zorgen ervoor dat wij ons tevreden en gelukkig voelen. Beweging zorgt daarnaast ook voor mentale helderheid. Je focust je op de beweging die je maakt en je gedachtes zijn even heel ergens anders dan bij alles wat je nog ‘moet’ doen. Beweging is dus niet alleen lichamelijk voordelig, maar het zorgt ook vooral voor mentale helderheid. Het zorgt ervoor dat je beter kunt nadenken en alert kunt zijn gedurende dag. Ook nog eens goed voor jouw concentratievermogen dus!

Als laatste is, naar mijn mening, creativiteit enorm belangrijk voor ons allemaal als uitlaatklep. Wellicht denk je bij creativiteit direct aan iets groots zoals schilderen of tekenen. Ik hoor je al denken: ‘maar ik ben helemaal niet creatief.’ Nou, dat heb je dan fout. Iedereen is creatief. Iedereen heeft een vorm van creativiteit in zich. Het enigste verschil zit hem in dat de één zijn creativiteit bewust durft te uiten en de ander zich verschuilt zich in zijn of haar creativiteit. Hij of zij heeft wellicht niet door over welke creativiteit hij/zij bezit en vind het daarom moeilijk om zich deze creativiteit te realiseren. Of ze zijn te onzeker, waardoor ze zich soms schamen of oncomfortabel voelen hun creatieve talent te uiten. Volgens mij is creativiteit voor iedereen onmisbaar in het leven. Het is een enorme stressvermindering, omdat je, door creatief bezig te zijn, jouw focus volledig kunt verleggen naar datgene waar jij mee bezig bent. Dit kan dus inderdaad schilderen of tekenen zijn, maar creativiteit is ook: dansen, schrijven, koken, bakken, knutselen, iets nieuws bedenken, puzzelen, een instrument bespelen, iets nieuws leren, iemand iets nieuws leren, toneelspelen, fotograferen etc. Simpelweg heeft creativiteit alles te maken met een combinatie van waarnemen, denken en doen.

Multitasken is een illusie.

Helaas. Hoe vaak je ook hebt beweerd te kunnen multitasken, dit is niet mogelijk. Je hebt het vast wel eens geprobeerd. Je bent een belangrijke mail aan het schrijven voor je werk, maar tegelijkertijd worden er allerlei berichtjes gestuurd via Whatsapp waar je nodig op moet reageren en je probeert ook nog even snel wat te eten terwijl je probeert te luisteren naar jouw favoriete podcast. Jammer genoeg heb je dan altijd tegen jezelf gelogen toen je zei dat je gewoonweg aan het multitasken was. Zo kan het lijken dat je naar jouw favoriete podcast luistert terwijl je een bericht aan het typen bent, maar in werkelijkheid zijn je hersenen constant aan het wisselen. Hierdoor lijkt het alsof je meerdere dingen tegelijk aan het doen bent, maar de realiteit is dat je maar één ding aan het doen bent en je constant je focus aan het verleggen bent. Dit heeft tot gevolg dat je sneller fouten maakt. Bovendien onthoud je ook nog eens minder van wat je hebt gedaan. Je hersenen raken in een snel tempo enorm uitgeput, wat logischerwijze ten koste gaan van jouw concentratievermogen. Dus probeer je niet nog een keer schuldig te maken aan ‘multitasken’ als jij je werkelijk beter wilt concentreren. Door je slechts op één ding te richten kun jij je niet alleen beter concentreren, maar heb je ook nog eens een hogere productiviteit. Weg met de afleidingen dus!

7
Geschreven door Noa
Geschreven op: 5 feb 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
7
61
6

Comments

  • 25 mei
  • 1
mooi geschreven! En ook heel handig voor mensen die zich niet gemakkelijk kunnen concentreren. Ikzelf heb er minder last van, maar ik merk bijvoorbeeld wel dat als ik te weinig slaap, ik daar wel last van krijg.
1
Noa auteur
  • 22 juni
  • 0
Bedankt! Ja, dat heb ik ook heel erg
  • 22 juni
0
  • 7 mei
  • 1
Een hele ontdekkingsreis met een prachtig resultaat voor je
1
Noa auteur
  • 22 juni
  • 0
Dankjewel!
  • 22 juni
0
  • 7 mei
  • 1
Goed geschreven!
1
Noa auteur
  • 22 juni
  • 0
Bedankt!
  • 22 juni
0

Recente en relevant artikelen