Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Leren om fouten te vieren

Onderzoek wijst dat 1 op de 10 kinderen last hebben van faalangst, en dat je dit vaak meeneemt in het volwassen leven. Dit kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren van een persoon. Maar hoe ga je hier nou het beste mee om? En waarom zouden we fouten juist moeten vieren?

Geschreven door Lot Weijers
Gepubliceerd op: 18 juni 2021
9
37
8
Afbeelding door Francisco Moreno via Unsplash
“Mistakes are a fact of life. It is the response to error that counts.” - Nikki Giovanni
Ik ben van nature een vrij onzeker persoon, en dan heb ik het niet per se over mijn uiterlijk. Ik heb namelijk altijd het gevoel alsof ik alles fout doe. Als ik aan het werk ben heb ik bijvoorbeeld altijd de angst dat iemand boos word omdat ik iets verkeerd invoer in de kassa. In het verkeer kijk ik extra goed om me heen want wat als ik toch aan de verkeerde kant rijd en iemand in gevaar breng? Met de jaren kom ik erachter dat het vrijwel nooit gebeurd dat iemand echt boos word wanneer ik een fout maakt, en de mensen die dat wel doen hebben het zelf bij het verkeerde eind. Fouten moeten namelijk gevierd worden.
Het maken van fouten is uiteraard onhandig en kan voor lastige situaties zorgen, maar het is de beste manier om te leren. Denk bijvoorbeeld terug aan rekenlessen op de basisschool. Je kreeg een blad met sommen, maakte deze en leverde hem in. Dan kreeg je hem nagekeken terug van de juf, en stonden er rode streepjes door de sommen die je fout had gemaakt. Je zorgde dat je snapte wat er fout ging, om het de volgende keer wel op te juiste manier te doen. En als je niet wist wat de juiste manier was, ging je dat vragen. Dit is ook toe te passen in het volwassen leven.

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb altijd faalangst gehad, en deze is met de jaren alleen maar erger geworden. Ik heb constant het gevoel dat alles wat ik doe niet op de juiste manier gaat. Zelfs het schrijven van dit artikel laat mij constant twijfelen aan mezelf. Dit is een vermoeiende manier om door het dagelijkse leven te gaan, en ik weet dat ik niet de enige ben. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar de beste manieren om om te gaan met faalangst, en om fouten te leren vieren.
1. Dwing jezelf om fouten te maken
Dit is een logische tip, zeker als je kijkt naar de titel van dit artikel, maar wel een hele belangrijke. Met een grote angst voor het maken van fouten zet je jezelf minder snel in situaties waarin de kans groot is dat je een fout maakt. De truc is om dit juist wel te doen, omdat je er op deze manier langzaam gewend aan zal raken.

2. Houd je fouten bij
Dit klinkt misschien een beetje gek, maar gebruik een schriftje om bij te houden welke fouten je maakt, en wat je ervan geleerd hebt. Dit is niet alleen een fijne manier om dingen even van je af te schrijven, maar ook een document om op terug te kijken tijdens stressvolle momenten. Je zal je dan namelijk realiseren dat elke fout die je opschrijft een doel had; je hebt er iets van geleerd.

3. Stel dingen niet uit
We kennen het allemaal, dat telefoontje naar de dokter dat je al drie weken moet maken. Hoe langer je wacht om dingen te doen die je spannend vind, hoe meer tijd je hebt om dingen te bedenken die fout zouden kunnen gaan. Ga ervoor zitten en get it done! Dan kan je het meteen uit je hoofd zetten en heb je de rust om je weer op iets anders te concentreren.

4. Wees lief voor jezelf
Ik weet dat dit simpeler klinkt dan het is, maar het is wel een van de belangrijkste tips. Zodra je accepteert dat je gewoon een mens bent en alle recht hebt om iets fout te doen, valt er een last van je schouders.

5. Bereid je voor
'Een goed begin is het halve werk' is een bekend gezegde, en het klopt. Een goede voorbereiding zorgt er uiteindelijk voor dat het werk dat je moet doen soepel verloopt. Als je voorbereid ergens aan begint, heb je meer zelfvertrouwen en minder kans dat er iets fout gaat.
Al met al denk ik dat het leven veel leuker is wanneer je meer durft te doen, zonder de angst om fouten te maken. Als er iets gebeurt, dan is dat gewoon zo! Roll with the punches.
Niet alles in het leven kan gepland en voorbereid worden. Dat zou ook ontzettend saai zijn!
9
Geschreven door Lot Weijers
Gepubliceerd op: 18 juni 2021
9
37
8

Comments

 • 25 juli
 • 1
Fouten bestaan niet, ze zijn extra kans 😉Leuk artikel. Ik volg je vanaf nu.
 • 25 juli
1
 • 28 juni
 • 1
Mooi artikel Lot! Fouten wijzen ons inderdaad de weg door te laten zien wat niét de weg is, en dat is iets wat we zouden moeten omarmen in plaats van afkeuren.
Zullen we elkaar trouwens volgen?
 • 28 juni
1
 • 21 juni
 • 1
Fouten maken mag en het is nog beter als je er van kan leren. Je tekst op je profiel is ook leuk geschreven. Ik vind ook altijd leuk om mijn mening te geven op stukken. Ik ga je volgen jij mij? Mocht je keer zin hebben in koffie bij mij, deze staat klaar voor je. :-)
 • 21 juni
1
 • 19 juni
 • 1
Mooi geschreven! Fouten maken is gewoon menselijk
 • 19 juni
1
 • 19 juni
 • 1
Goed artikel, heel herkenbaar.
 • 19 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen