Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Leuke dingen mogen ook…

Tijd maken voor leuke dingen is belangrijker dan je denkt.

Geschreven door Bianca van Orsoy
Gepubliceerd op: 12 jan 2022
2
23
3
Leuke dingen...
Leuke dingen...
Afbeelding door Alex Block via Unsplash
Het leven is kort, dat vergeten we weleens. Dat vergeten we zelfs heel vaak, veel te vaak.
We werken ons tien slagen in de rondte, we doen ons best om bezittingen te vergaren, om maatschappelijk succes te behalen, om aanzien te krijgen.
Er is niets mis met carrière maken, met mooie spullen willen hebben, met succes nastreven. Er is zeker niets mis met hard werken. Wie wat wil bereiken, moet daar wat voor doen.
Het probleem is vaak dat we hierin flink doorslaan. Dat we zo bezig zijn met het behalen van ons doel dat we uit het oog verliezen dat er meer is in het leven dan werken en maatschappelijk succes behalen. Het gevaar is dat we onszelf voorbij lopen en in een burn-out belanden. Wanneer je iets wilt bereiken, is het zaak om gestaag aan je doel te werken, stapje voor stapje, in plaats van jezelf in een burn-out te werken.
Je mag ook gewoon ontspannen, tijd maken voor je hobby’s, je vrienden, je familie. Je mag leuke dingen doen, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Het zijn de leuke dingen in het leven, die niets met maatschappelijk succes, statussymbolen of aanzien te maken hebben, die het leven de moeite waard maken.
Het kan een hobby zijn waaraan je net begonnen bent, een dagje winkelen, een wellness weekend, een schildercursus. Waar je ook blij van wordt, dat moet je gewoon blijven doen.
In zekere zin is ontspanning ook noodzaak. Je lichaam en geest komt tot rust doordat je minder in de ik-moet-dit-behalen-modus zit. Zeker als je even een wandeling maakt. Je bent in beweging, je hoofd zit niet meer zo ´vol´ met to-do-lijstjes en doelen die je ´moet´ halen. Wanneer je hoofd leeg is, is er ruimte voor nieuwe frisse ideeën. Wellicht kom je tot inzichten die nooit tot je zouden komen wanneer je maar door blijft gaan tot je er bij neervalt.
In zekere zin is ontspanning, even je hoofd leeghalen, essentieel voor het creatieproces. Stel je voor dat je vastloopt terwijl je bezig bent met het schrijven van een artikel. Je tuurt naar je blocnote of je laptop en je weet het niet meer. Je zit in de krampstand, er komt niets meer, geen enkele inspiratie. Je besluit om even een kopje koffie met een vriendin of je oma te doen. Je praat even bij en tijdens dit gesprek geeft je vriendin of je oma jou een onverwachts inzicht.
Wanneer je thuis was gebleven, had je dit inzicht wellicht helemaal niet gehad. Je had dan uren naar al je concept-artikel zitten staren zonder resultaat en was je alsnog doodmoe geweest. Dan was je niet verder gekomen dan wat staren naar je concept-artikel.
Leuke dingen doen maakt mensen blij, als je blij bent dan zit je goed in je vel, als je goed in je vel zit, heb je meer vertrouwen in je kunnen en maak je betere beslissingen. Kortom, leuke dingen doen is goed voor je.
2
Geschreven door Bianca van Orsoy
Gepubliceerd op: 12 jan 2022
2
23
3

Comments

  • 19 jan
  • 0
Je hebt helemaal gelijk!
  • 19 jan
0
  • 16 jan
  • 0
Je hebt helemaal gelijk!
  • 16 jan
0
  • 14 jan
  • 0
Mooi geschreven.
Je hebt uiteraard 100% gelijk, ontspannen is noodzakelijk.
Thanks.
Ik zal je volgen.
  • 14 jan
0

Recente en relevant artikelen