Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Meer over Daan Thomas (Dean Thomas)

Daan Thomas is een fictief karakter in de boeken- en film serie Harry Potter. Daan is een van de jaargenoten van Harry Potter en is net als Harry ingedeeld bij de afdeling Griffoendor.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 25 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
51
0
Afbeelding door Rhii Photography via Unsplash
Daan Thomas is een fictief karakter in de boeken- en film serie Harry Potter. Daan is een van de jaargenoten van Harry Potter en is net als Harry ingedeeld bij de afdeling Griffoendor. Hij is erg lang en heeft kort zwart haar en een donkere huidskleur. Het is onduidelijk of Daan de zoon is van twee dreuzelouders of dat zijn vader een tovenaar was. In het eerste jaar vertelt hij zelf dat zijn ouders beiden dreuzels zijn, maar gedurende de serie wordt het duidelijk dat zijn vader een tovenaar was en vermoord is door dooddoeners (aanhangers van de duister tovenaar Voldemort). De moeder van Daan wist in de eerste instantie niets van de magische krachten van haar man. Toen de vader van Daan doodging is zijn moeder hertrouwd en Daan heeft verschillende halfbroers en -zussen.

Het eerste vermoeden dat zijn vader een tovenaar was kwam bij zijn moeder toen Daan een brief van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus ontving. In deze brief werd hij uitgenodigd voor het eerste jaar op de tovenaarsschool. Als hij aankomt op Zweinstein wordt hij door de sorteerhoed bij Griffoendor. Daan slaapt op een slaapzaal samen met Harry Potter, Ron Wemel, Marcel Lubbermans en zijn beste vriend Simon Filister.

Daan is opgevoed door Dreuzels en heeft dan ook nog geen kennis van zwerkbal. Hij lijkt de sport erg leuk te vinden, maar heeft boven zijn bed nog steeds een poster van een voetbalteam uit de Dreuzelwereld, een sport die ze op Zweinstein niet kennen. Hoewel Daan en Simon veel samen optrekken is Daan een trouwe vriend voor Harry. In het eerste jaar maakt hij samen met Hermelien een magische poster om Harry bij zijn eerste zwerkbalwedstrijd aan te moedigen. Als Harry in het vierde jaar wordt gekozen als kampioen voor het Toverschool Toernooi, blijft Daan hem steunen. Ondanks dat veel van hun klasgenoten dat niet doen. Daarnaast gelooft Daan het meteen als Harry na afloop van het Toernooi beweert dat Voldemort terug is gekeerd. Later sluit hij zich als een van de eerste aan bij de SVP (Strijders van Perkamentus), dat wordt opgericht om leerlingen te helpen met verweer tegen de zwarte kunsten. Dit wordt gedaan omdat hun huidige leraar, professor Omber, een waardeloze docent is die niet gelooft dat Voldemort daadwerkelijk is teruggekeerd.

Daan heeft in zijn vijfde en zesde jaar een relatie met Ginny Wemel, het zusje van Ron Wemel die later een relatie krijgt met Harry Potter. De relatie tussen Daan en Ginny verloopt echter niet meer goed. Als Daan Harry uitlacht wanneer hij met Zwerkbal een beuker tegen zijn hoofd krijgt loopt hun relatie op zijn einde, omdat ze nog steeds gevoelens heeft voor Harry. Ginny besluit de relatie voorgoed te beëindigen als Harry in zijn onzichtbaarheidsmantel tegen haar en Daan opbotst, omdat Ginny denkt dat Daan haar heeft geduwd.

In zijn zesde jaar speelt Daan zijn eerste zwerkbalwedstrijd als hij als jager voor Katja Bell invalt in het team van Griffoendor. Dit is tevens zijn laatste jaar op Zweinstein, omdat hij voor zijn eigen veiligheid besluit niet in zijn zevende jaar terug te keren. In plaats van zijn jaar op Zweinstein door te brengen slaat Daan op de vlucht voor het Ministerie van Toverkunst dat onder de invloed is van heer Voldemort. Tijdens zijn vlucht ontmoet hij Ted Tops, de vader van Nymphadora. Ze vervolgen samen hun weg met een aantal andere vluchtelingen. Ze reisden rond om uit handen te kunnen blijven van de bloedhonden (gemene tovenaars, die in ruil voor geld vluchtelingen uitleveren aan Voldemort). Nadat de meeste van zijn metgezellen worden vermoord reist Daan verder in het gezelschap van de Kobold Grijphaak.

Na enige tijd worden ze gevangen genomen door de bloedhonden, waarna ze naar de Villa van de familie Malfidus worden gebracht. Daar ziet Daan Harry, Ron en Hermelien weer terug. Ook een andere jaargenoot van Daan Loena Leeflang die in Ravenklauw zat en de toverstokkenmaken Olivander zijn in Villa Malfidus gevangen genomen. Daan en de anderen worden uiteindelijk gered door Dobby de huiself die door de broer van Perkamentus naar het toe is gestuurd, nadat Harry hem om hulp had gevraagd via een kapotte spiegel. Dobby overlijdt echter direct nadat ze aankomen in het huis van de broer van Ron en Daan helpt Harry om hem te begraven.

Als de slag om Zweinstein uitbreekt, komt Daan direct helpen wanneer hij via een magische munt wordt opgeroepen. Deze munten gebruikten ze in hun vijfde jaar om op een veilige manier met elkaar af te spreken voor de SVP. Daan heeft de munt al die tijd bewaard, wat aangeeft hoeveel zijn vrienden voor hem betekenen. Als Daan aankomt in Zweinstein ziet hij zijn vriend Simon voor het eerst sinds lange tijd weer en de twee omhelzen elkaar direct. Door zijn enorme doorzettingsvermogen weet hij een toverstok te bemachtigen (die van hem was hij kwijt, nadat die in Villa Malfidus van hem werd afgenomen) en doodt hij verschillende dooddoeners.

Daan overleefde de slag om Zweinstein, maar van zijn verdere leven is weinig bekend.

Gebruikte bron

0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 25 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
51
0

Recente en relevant artikelen