Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Meer over Simon Filister

Simon Filister is een fictief personage uit de boeken- en filmreeks Harry Potter. In de oorspronkelijk engelstalige boeken heet hij Seamus Finnigan.

Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 26 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
17
0
Afbeelding door Rhii Photography via Unsplash
Simon Filister is een fictief personage uit de boeken- en filmreeks Harry Potter. In de oorspronkelijk engelstalige boeken heet hij Seamus Finnigan. Simon is een klasgenoot van Harry Potter en zit net als Harry bij Griffoendor. Hij slaapt op een kamer met Harry Potter, Ron Wemel, Marcel Lubbermans en Daan Thomas. Simon is vooral bevriend met de halfbloed tovenaar Daan met wie hij gedurende zijn tijd op zweinstein bevriend blijft. Simon heeft blond haar en blauwe ogen.

Afkomst

Simon Filister werd in 1980 geboren. Hij is een halfbloed tovenaar, omdat zijn moeder een heks is en zijn vader een dreuzel. In het eerste jaar vertelt hij aan Harry dat zijn moeder pas aan zijn vader vertelde dat ze een heks was nadat ze getrouwd waren. Zoals hij er zelf bij zegt: dat moet wel een flinke schok zijn geweest voor zijn vader.

Zijn jaren op Zweinstein

In het eerste jaar wordt Simon Filister ingedeeld bij Griffoendor net als zijn beste vriend Daan Thomas. Simon is een trouwe vriend en steunt Harry Potter in zijn eerste jaren op Zweinstein. In zijn vijfde jaar krijgt hij echter ruzie met Harry, omdat de familie van Simon gelooft in de leugens die de krant over harry schrijft. Simon steunt zijn familie en keert zich daarmee tegen Harry. Ze sluiten opnieuw vriendschap wanneer Simon zijn excuses aanbiedt als blijkt dat Harry al die tijd de waarheid heeft gesproken en de krant leugens heeft verspreid. Hierna wordt Simon lid van de SVP (Strijders van Perkamentus) en verzet hij zich tegen het nieuwe schoolhoofd Severus Sneep, die met zijn strenge en hardhandige beleid de school terroriseert. In het jaar dat Sneep schoolhoofd is, verblijft zijn beste vriend Daan niet op Zweinstein, omdat hij vanwege zijn achtergrond op de vlucht is voor de aanhangers van de duister tovenaar Voldemort. Als Simon Harry en Daan terugziet is zijn gezicht helemaal gekneusd en gezwollen, omdat Sneep en de Kragges graag fysieke straffen uitdelen aan leerlingen die zich tegen hen verzetten. Samen met Harry, Daan en andere leerlingen van Zweinstein vecht Simon mee in de Slag om Zweinstein, waarin Voldemort uiteindelijk verslagen wordt. Zijn meest bekende prestatie tijdens de slag is het opblazen van de Grote Brug, wat hij samen met Marcel doet.

Bijzonderheden

Simon Filister staat bekend om zijn voorliefde voor explosies. Bij verschillende spreuken die hij in zijn tijd op Zweinstein uitvoert gaat er iets mis waardoor de boel in zijn gezicht ontploft. Zijn boeman is een Feeks en zijn patronus is een Vos. Hij heeft een neef genaamd Fergus, die verder niet in de boeken beschreven wordt.

Gebruikte bronnen

Harry Potter boeken
Harry Potter films
0
Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 26 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
17
0

Recente en relevant artikelen