Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Menopause VS Penopause

Dat de overgang voor sommige vrouwen intens en ingrijpend is, is een feit. Er wordt ein-de-lijk de broodnodige aandacht aan besteed…en terecht! Laten we het nu eens over iets ander hebben. Iets wat toch ook wel behoorlijk speelt en doodgezwegen wordt, namelijk de Andropauze, de penopause oftewel de mannelijke vorm van de overgang.

Geschreven door Adriana Writes
Gepubliceerd op: 4 aug 2021
2
22
2
Afbeelding door Esther Ann via Unsplash
Jaja heren, veel mannen komen namelijk ook aan de beurt en worden echt niet vergeten bij het ouder worden. Ik denk alleen, dat dit onderwerp onder een nog groter taboe gebukt gaat dan de vrouwelijke versie. Waarom?

Geen man zal van de daken schreeuwen dat zijn, in opgewonden staat verkerende vlaggenstok, de laatste tijd ineens bijzonder flexibel blijft. Nee heren, je kunt er nu niet meer spreekwoordelijk ‘iemand mee doodknuppelen.’ De spermaproductie loopt terug, geen grapjes meer over hoeveelheden. Ook bij de mannen spreken we dus over hormoonveranderingen, begint de aanmaak van testosteron af te nemen en kunnen de heren klachten gaan ervaren.
Zoals bij vrouwen het oestrogeen een belangrijke rol speelt, heeft testosteron net zoveel invloed op het lichaam van onze mannen. Het wordt de omgekeerde wereld, want vrouwen maken minder oestrogeen aan en meer testosteron, terwijl mannen meer oestrogeen en minder testosteron aanmaken.

Conclusie, veel mannen krijgen dus wat meer vrouwelijke trekjes in de vorm van ‘man-boobs.’
Ze krijgen borstjes, van die schattige kleine hangtietjes. Denk daar het uitpuilende buikje, de bierspoiler, bij en het pakketje is compleet. Maar niet getreurd heren, ook wij dames krijgen onze trekken thuis, hoor. Wij krijgen wat meer mannelijke trekjes en worden ook geconfronteerd met het gehate buikvet en het aardappel-op-poten-figuur.
Daarbij kunnen er, bij de gelukkige onder ons, zich ook nog eens enorme borsten ontwikkelen die huiveringwekkend snel richting navel zakken. Zwaartekracht sucks!
Mannen kunnen kaler of zelfs helemaal kaal worden, terwijl de wenkbrauwen de meest ijzingwekkende modellen krijgen en er oorharen met bossen uit de oren groeien.
De vrouwen zijn, buiten het dunner wordende hoofdhaar, wekelijks druk met het plukken van hun overtollige vacht die groeit op plaatsen waarvan je denkt ‘jemig zeg…hoe is dit nou toch mogelijk!’ Een snor, oh-my-gosh, een sikje!…en een bikinilijn die ook steeds verder lijkt te zakken.

Prostaatklachten gaan er inhakken en sommige heren kunnen net als sommige dames hun plasje minder goed ophouden of druppelen na. Het kan zomaar gebeuren dat je op een feestje bent en na een toiletbezoekje, tot je grote afschuw, een nat plekje in de broek van een man kunt ontdekken. Op zich niet zo erg, maar als jij het ziet, zien anderen het ook en waarom heeft hij het zelf niet door? Jajaja, ik weet het, waar let je op. Ik heb blijkbaar een oog voor details, zo zie ik het ook altijd wanneer iemands gulp openstaat, ik kan het ook niet helpen. Maar goed, ik dwaal af.
Ook de straal wordt minder krachtig en schiet, als een tuinsproeier op een zonnige dag, alle kanten op. Irritatie ten top, voor de dames. Maar weer niet getreurd heren, hier blijven de dames ook niet in achter, ook hun straal wordt minder krachtig en kan alle kanten opvliegen.

Mannen kunnen ook opvliegers of zweetaanvallen ervaren. Kun je het je voorstellen hoe dat eruit moet zien? ‘Poeh, ik krijg een opvlieger!’ ‘Nou, hou op, schei uit…ik ook!’ In het kader van de saamhorigheid wordt er druk gewapperd en voorhoofden worden drooggedept.
Natuurlijk mogen we de slaapstoornissen niet vergeten. Uren kunnen we wakker liggen. Mannen gaan (nog harder) snurken en zijn net als de dames veel vroeger wakker.
Dit ontaard zich in de conclusie dat mannen vaak denken dat ze de hele nacht geen oog dicht hebben gedaan. Wel vreemd, gezien de dames diezelfde nacht weer plafonddienst hebben gehad, doordat ze al knarsetandend naar het gesnurk hebben liggen luisteren. En heren, voordat we weer gelyncht worden…ja, wij snurken ook.
Ook stemmingswisselingen lijken sommige mannen te kwellen. Een levensgevaarlijke combi met de vrouwelijke sluimerende feeks, die als een holbewoner vanuit haar grot, continue op de loer ligt. Dit kan natuurlijk voor de nodige confrontaties zorgen waarin de heren vaak het onderspit moeten delven. Twee van die instabiele levensfases bij elkaar kunnen voor de nodige irritaties en vuurwerk zorgen.

In tegenstelling tot bij vrouwen krijgt deze mannelijke versie van de overgang, vooral onderling, the silence treatment. Menopauze VS Penopauze, in beide gevallen een fase vol veranderingen en taboes. Laten we daarom ook, om binnen het thema te blijven, de Peno bij de pauze pakken en het zonder schroom net zo bespreekbaar maken.


2
Geschreven door Adriana Writes
Gepubliceerd op: 4 aug 2021
2
22
2

Comments

  • 7 aug
  • 1
Ik heb gelukkig nog heel wat hoofdhaar, maar voor de rest heel herkenbaar. Nu je het eigenlijk zo uitschrijft moet ik je geluk geven. Er wordt daar onder mannen 'nul komma nul' over gepraat. Leuk geschreven leest heel vlot, Adriana.
1
  • 7 aug
  • 0
Dank je wel, Rudi. Ja klopt, bij mannen wordt het idd doodgezwegen. Jammer, want sommige mannen kunnen er ook flink last van hebben, met alle gevolgen van dien. Het kan pas echt problematisch worden wanneer zowel de man als vrouw ermee worstelen binnen hun relatie en er niet over spreken. Ik heb zo veel relaties uit elkaar zien vallen.
  • 7 aug
0

Recente en relevant artikelen