Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Met brood in vorm!

In alle landen ter wereld wordt een vorm van brood gegeten. Maar de manier waarop het ‘brood’ gebakken wordt, de granen en de vorm verschilt per werelddeel. De overeenkomst is dat het product uit zetmeel bestaat. Dat zetmeel wordt in ons lichaam omgezet tot glucose, een vorm van suiker waardoor we energie krijgen.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 1 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
37
1
Afbeelding door Alexandra Kikot via Unsplash
In alle landen ter wereld wordt een vorm van brood gegeten. Maar de manier waarop het ‘brood’ gebakken wordt, de granen en de vorm verschilt per werelddeel. De overeenkomst is dat het product uit zetmeel bestaat. Dat zetmeel wordt in ons lichaam omgezet tot glucose, een vorm van suiker waardoor we energie krijgen.

Is suiker onze vijand?

In ons eten zitten vele soorten suikers, met verschillende namen. Glucose in brood, fructose in fruit en lactose in melkproducten hebben we nodig omdat dit ons energie levert. De reden dat de witte ‘suiker’ (sacharose) een slechte naam heeft, komt omdat die geraffineerd is. Het woord zegt het al, op een slimme, uitgekookte manier is dit natuurproduct van de suikerbiet ontdaan van al zijn voedingsstoffen en de koolhydraten die overblijven leveren supersnelle energie.

In principe is suiker dus niet ongezond, maar er wordt vaak teveel van gegeten. Bij sommige vormen van brood wordt pure suiker toegevoegd om het brood beter te laten rijzen door de werking van suiker op gist én voor een bruinere kleur.

Het hoge busbrood en …

De vormen van brood verschillen per werelddeel. In de noordelijke landen ligt het kenmerkende busbrood in overvloed in de winkels. Dit wordt als enige brood in een blik gebakken, daardoor heeft het brood de hoogste vorm van alle broden, maar de werkelijke reden is de makkelijkere én goedkopere werkwijze. Hoe verder we naar het zuiden gaan des te platter het brood wordt, behalve in Zuid-Afrika, Australië en Nieuw Zeeland door Europese invloeden.

Opvallend is dat in Chili ook veel brood gegeten wordt, maar meestal in de vorm van een klein, laag broodje.

Brood is een voedingsmiddel dat verspreid over de dag gegeten wordt, in allerlei vormen en diverse smaken door de verschillende keuzes van granen. Deze verscheidenheid is niet te vinden bij bereidingswijzen van vlees, vis, groenten of fruit.

Enkele beroemde broden zijn: het stokbrood uit Frankrijk, de pizza uit Italië, de tortilla uit Mexico, het bapaobroodje met zijn oorsprong in China, de Joodse matse, de Schotse scone, de Amerikaanse muffin, het Scandinavische knäckebröd en de van oorsprong uit Tsjechië afkomstige Knödel.

Kun je met brood beter slapen?

Naast de grote hoeveelheid pillen zijn er voedingsmiddelen die aangeraden worden om beter te kunnen slapen. Bijvoorbeeld een glaasje warme melk met honing vóór het naar bed gaan. Of tomaten eten, omdat daar veel melatonine in zit, waardoor je dag-nachtritme beter gaat werken. En allerlei voedingsmiddelen die serotonine aanmaken in ons lichaam, zoals vis, noten en bananen.

Maar bijna iedereen weet dat je na een koolhydraatrijke maaltijd slaperig wordt en het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat koolhydraten ook serotonine aanmaken én bovendien stressverminderend werken. Of we er dan dikker van worden? Nee juist niet, brood, aardappelen, rijst of een bordje pap zorgen voor een goede balans in wat wij eten.

Recept

De Oostenrijkse Knödel wordt eigenlijk gemaakt van oude Semmel of keizerbroodjes, maar is ook goed te maken van oud of vers witbrood.
Neem een grote schaal en verkruimel het brood, ongeveer een half brood voor 2-3 personen. Voeg toe: een ei, (zee)zout en melk. Roer dit goed door elkaar.

Daarna wordt de vulling gebakken in een beetje olie: een ui, eventueel knoflook, fijngesneden peterselie en wat zout. Als de ui zacht gebakken is mag alles door het broodmengsel geroerd worden. Daarna maak je er handgrootte ballen van die op een blik in de oven gedurende een half uurtje op 200° C gebakken worden.

Deze Knödel is ook erg lekker om als vulling in hele kip of kalkoen te stoppen of een rol te maken van kipfilet met deze vulling, natuurlijk met daarnaast enkele losse Knödels om mee te bakken in de oven.
1
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 1 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
37
1

Comments

  • 8 mei
  • 0
Interessant!

  • 8 mei
0

Recente en relevant artikelen