Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Met deze leuke tips ben je nooit meer blut

De laatste tijd lees ik veel over het verbeteren van mijn money mindset. Natuurlijk helpt het als er meer geld binnenkomt, maar als je teveel uitgeeft hou je alsnog niks over. Ik vind zelf een paar leuke hacks die mij helpen om nooit meer blut te zijn.

Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 26 juni 2021
6
35
5
Afbeelding door Roman Wimmers via Unsplash

#1 Bewaar overal kleine potjes geld

Heel veel kleine beetjes tellen ook bij elkaar op. Als je hier en daar spaarpotjes hebt, kan dit gezamenlijk toch een leuk bedrag zijn. Ik heb besloten dat ik al mijn kopjes koffie van artikel.nl voorlopig hier laat staan, totdat het echt een bedrag is van een paar 100 euro. Het scheelt voor mij enorm dat ik het schrijven voor dit platform zie als een hobby-activiteit.

Daarnaast heb ik nog andere kleine spaarpotjes. Ik maak nu heel burgerlijk en volwassen gebruik van een aantal spaarsystemen. Denk hierbij aan Air Miles en de koopzegels van de Albert Heijn. Verder ben ik groot fan van Peaks. Deze app belegt met je wisselgeld. Stel: jij koopt een kop koffie voor 2,60. Dan rondt Peaks het af op 3 euro en belegt voor jou dus de overige 40 cent. Als je alle transacties bij elkaar optelt, kom je na een aantal jaar toch op een leuk bedrag.

#2 Verdiep je in beleggen

Beleggen via Peaks gaat met kleine bedragen, maar het duurt een aantal jaar voordat het echt een beetje zoden aan de dijk zet. Je kan dus ook op andere manieren beleggen. Dat kan via verschillende brokers. Persoonlijk heb ik 2 favorieten, namelijk Meesman Indexbeleggen en Degiro. Via Meesman beleg ik elke maand 200 euro in indexfondsen, tot ik besluit te stoppen met werken (hopelijk ver voor mijn 67e).

Bij Degiro koop ik gewoon een paar aandelen die ik leuk vind. Zo heb ik pas nog Oatly gekocht. Dit Deense havermelk-imperium groeit nu als een bezetene. Verder koop ik elke maand een ETF van de S&P Vanguard 500. Laatste groeide van 52 naar 67 dollar in de afgelopen 3 maanden en ik heb er 14 van. Tel uit mijn winst!

#3 Ga af en toe een money challenge aan met jezelf

Sta je er wel eens bij stil hoe je achteloos geld uitgeeft? Ik vaak niet… Daarom las ik wel eens een money challenge in. Dan koop ik geen koffie of eten buiten de deur. Tijdens de lockdown waren alle restaurants gesloten en dat scheelde natuurlijk wel.

Mijn challenge van dat moment was om dan voor 2 maanden niks te kopen van Zalando of Bol.com. Zo leerde ik tevreden zijn met wat ik al in de kast heb hangen of liggen. Daarbij scheelt het ontzettend veel geld als je dit af en toe met jezelf afspreekt.
Afbeelding door Jacek Dylag via Unsplash

#4 Gooi alle shopping apps van je telefoon

Wist je dat shopping apps zo zijn gemaakt dat het bestellen zo goed als intuïtief gaat? Zeker de grote apps zijn inmiddels zo doorontwikkeld. Binnen 3 clicks is er weer een pakketje onderweg naar jouw huis. Je hebt het pas door dat je iets hebt besteld, als je weer op je bankrekening kijkt. Die gebruiksvriendelijke winkelervaring geldt ook voor de mobile apps.

Er zit dan maar één oplossing op: verwijder al die apps van je telefoon. Denk goed na over alle aankopen. Slaap er desnoods een nachtje over en koop dan wat jij wilt hebben van achter je pc. Dat maakt het online winkelen leuker en exclusiever.

Deze tip geldt ook voor de apps waarmee je eten bestelt. Tel eens op hoeveel geld je daaraan besteedt ;)

#5 Boodschappenlijstjes, eetschema’s en een portemonneetje

Dit klinkt ook ontzettend burgerlijk, maar ik maak sinds kort eetschema’s en boodschappenlijstjes. Per week schrijf ik op wat ik wil eten. Dan ga ik naar de markt voor mijn groenten en fruit. De rest koop ik bij de supermarkt.

Als alleenstaande kan ik echt wel voor 50 à 60 euro in de week eten. Dit lijkt misschien veel voor sommigen, maar ik eet erg gezond. Ik haal mijn eten bij Albert Heijn en soms ook bij de Ekoplaza. Op eten bezuinig ik liever niet. De 60 euro voor de wekelijkse boodschappen pin ik contant en dat neem ik in een klein portemonneetje mee naar de winkel. Zo neem ik ook geen onnodige boodschappen mee die na een week weer liggen te rotten in mijn koelkast.

Bonustip: drink water

Ik haal nooit frisdrank in huis. Frisdrank is voor mij net als roken: ongezond, onnodig en de overblijfselen zijn slecht voor het milieu.

Ik heb vast een paar leuke money hacks gemist, want ik weet ook niet alles. Welke kun jij nog bedenken?
6
Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 26 juni 2021
6
35
5

Comments

 • 27 juni
 • 0
Leuk artikel en goed geschreven. Je hebt de goeie tactiek om in ETF's en indexfondsen te beleggen, heb onlangs een artikel daarover gepubliceerd hier op artikel. Graag gelezen (kom je ook eens op de koffie?)
 • 27 juni
0
 • 27 juni
 • 0
Leuk artikel, vooral de tips,over beleggen waren voor mij nieuw. Ik ga mij daar eens in verdiepen.
 • 27 juni
0
 • 26 juni
 • 0
Nice, ik heb ook aandelen van Oatly :)! Handige tips in dit artikel, waarvan ik een aantal zal toepassen ook. Ik ben ook beter op mijn geld gaan letten. Vooral eten doet mijn portemonnee de das om -_-'.
 • 26 juni
0
 • 26 juni
 • 0
Erg handige tips Wendy, dankjewel! Wat ook helpt voor mij is mezelf af te vragen: heb ik dit wel echt nodig en/of draagt dit iets positief bij aan mijn leven? Vaak kopen we onzin spulletjes, waar we later weer spijt van krijgen. Het helpt je ook bewuste keuzes maken bij het kopen, waardoor je een voldaan gevoel krijgt.
 • 26 juni
0
 • 26 juni
 • 0
Geld besparen zit hem vaak juist in de kleine dingen.
 • 26 juni
0

Recente en relevant artikelen