Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Met je kop in de krant

Nooit had ik verwacht dat onze emigratie naar Hongarije zoveel tongen los zou maken in Nederland. Het begon met een onschuldige vraag op messenger van een freelance journaliste om ons te mogen interviewen. Wat onze motivatie was om het roer zo drastisch om te gooien.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 6 okt 2021
10
1K
7
Afbeelding door Jay Clark via Unsplash

Artikel Algemeen Dagblad

Dat was een aangenaam telefoon gesprek met Chantal, de freelance journaliste. Ze vroeg ons waarom we ooit zo graag de stap wilden zetten om te vertrekken naar het buitenland en wat daar zoal bij komt kijken. Natuurlijk ook wat er tegenvalt. Want in tegenslagen zit de meeste nieuwswaarde natuurlijk.

Na een half uurtje was het interview alweer voorbij. We bedankten elkaar voor het leuke gesprek en ze vertelde dat het artikel in de loop van de week werd geplaatst op de online pagina van het Algemeen Dagblad. We konden zelf de rubriek 'Tegendraads' in de gaten houden onder de geldrubriek.
Ongelooflijk wat voor een reuring de plaatsing van een artikel in een landelijk dagblad teweeg brengt.
Zelf in de gaten houden bleek niet nodig want na een dag of twee stroomde onze whatsapp en messenger mailbox vol. Reacties van familie, vrienden en kennissen die laten weten het artikel gelezen te hebben en het enig vinden dat ze een bekend gezicht in de krant tegen komen.
Afbeelding door Malte Helmhold via Unsplash

Duizend mensen, duizend meningen

Maar het is ongelooflijk wat een artikel in een landelijk dagblad voor reuring teweeg kan brengen.

Na de eerste leuke reacties volgen ook al snel de meningen en (voor)oordelen. Vooral op de sociale media. Zo lijkt het of ineens iederéén een mening heeft over de stap die wij bijna drie jaar geleden zetten.

Het hele scala aan menselijke emoties komen in die reacties voorbij. Van afkeurende commentaren en (voor)oordelen tot regelrechte jaloezie. Sommige zijn zelfs grof en beledigend. Het afvoerputje van het internet bevindt zich blijkbaar op dit soort reactie fora.

Maar we lezen ook lof uitingen over de durf die nodig is voor zo'n 'moedige stap'. Ook wordt de wens vaak uitgesproken door gelijkgestemden die halsreikend uitkijken naar het moment dat zij ook de stap naar het buitenland kunnen zetten. Anderen houden het liever bij dagdromen. Sommigen zijn de mogelijkheden serieus aan het onderzoeken en stellen ons in een privé chat vragen.
Afbeelding door Tengyart via Unsplash

Gratis feedback

Ik moet zeggen dat het heel verfrissend is om op een dergelijke manier zo'n massale feedback te ontvangen over je eigen levenskeuze van een groot aantal, ons volstrekt onbekende, voormalige landgenoten. Hoewel we aanvankelijk best schrokken van de ongenuanceerdheid van enkele reaguurders.

Met het toenemen van het aantal reacties echter, kregen we steeds meer plezier om de verschillende meningen en oordelen door te akkeren. En ons te verbazen over de hersenspinsels die er blijkbaar leven in de hoofden van veel mensen. Soms moeten we zelfs schaterlachen over een ongetwijfeld serieus bedoelde opmerking die ons wel erg ridicuul overkomt.

Opvallend is het grote aantal reacties die gaan over zaken als de vermeende slechte zorg in Hongarije en andere redenen om duidelijk te maken dat het in Nederland allemaal zo slecht nog niet is. Volgens psychologen is de oorzaak van deze reacties veelal terug te leiden naar een gedrag dat cognitieve dissonantie wordt genoemd.
Afbeelding door Miguel Luis via Unsplash

Cognitieve... wàt?

Mensen gaan niet graag verplichtingen aan. We zijn allemaal bang om een foute keuze te maken en worden daarin aangemoedigd door onze omgeving. Dat betekent dat we de neiging hebben om ons eigen gedrag, levenswijze, gevoelens en gedachten te rechtvaardigen.

Omgekeerd geldt hetzelfde principe; iedereen en alles wat afwijkt van die eigen levenswijze en daarbij gemaakte keuzes, keuren we met kracht af. We zoeken naar (drog) redenen om de eigen keuze te rechtvaardigen en onszelf te sterken in de overtuiging dat (in dit verband) níet emigreren de juiste beslissing is.

Cognitieve dissonantie is een hardnekkige emotie die nooit met feitelijke argumenten weerlegd kan worden. Het is zinloos om dit te proberen. Dat doen we dus ook niet. Want wij hebben zelf ook last van cognitieve dissonantie! En we zijn lekker tegendraads.

Voor degene die nieuwsgierig is geworden; hier het artikel waar deze post over gaat.
10
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 6 okt 2021
10
1K
7

Comments

 • 12 okt
 • 1
Goed geschreven, altijd blijven doen wat je wil doen. Uiteindelijk wordt je daar gelukkig van. Een mening van een ander, goed of slecht, kan je geluk toch niet bepalen!
 • 12 okt
1
 • 10 okt
 • 1
Doen wat jullie e hart zegt en commentaar, goed of slecht, zal er altijd zijn.
 • 10 okt
1
 • 9 okt
 • 1
Groot gelijk, lekker doen wat je wilt doen en je niets aantrekken van zulk soort figuren. Azijnzeikers en mensen die overlopen van kift zullen er altijd blijven, helaas. Mooi artikel, hoor!!
 • 9 okt
1
 • 8 okt
 • 1
Ik kan het me voorstellen, dat de media een hele stroom aan allerlei reacties op gang bracht...
 • 8 okt
1
 • 7 okt
 • 1
Dik verdiend!
 • 7 okt
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen