Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Mieren in huis bestrijden op een natuurlijke manier

Heb je last van mieren in huis? Dan wil je daar ongetwijfeld zo vlug mogelijk van af. Mieren zijn niet alleen onhygiënisch, ze zijn ook schadelijk voor onze gezondheid. Mieren in huis kunnen vooral in het voor- en het najaar tot een echte plaag uitgroeien. Ze zijn dan op zoek naar voedsel. Wat zijn de oorzaken van mieren in huis en met welke natuurlijke middelen kunnen we ze verjagen?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 26 juli 2021
8
139
6
Waarom krijgt u last van mieren?
Omdat mieren constant op zoek zijn naar eten neem je best alle voedsel in je keuken en je woning weg  en sluit je alle kosten goed af. Dat is niet altijd even makkelijk. Denk aan broodkruimels op de vloer, suikerklontjes en andere zoetigheden in je voorraadkast of het eten van huisdieren. in de keukenkast. Mieren worden zelfs door de kleinste hoeveelheid voedsel aangetrokken. Mieren vinden vanuit je tuin makkelijk de weg naar je woning, en zeker naar je keuken. En als je één mier binnenshuis hebt, volgen de anderen vanzelf.
Mieren belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging
Voedsel waar mieren hebben opgezeten kun je best niet meer eten en gooi je dus weg. Ze brengen namelijk allerlei ziekmakende bacteriën naar binnen. Het is niet de eerste dat mieren oorzaak zijn van voedselvergiftiging. Daarnaast maken mieren gigantische gangenstelsels. Die zorgen vaak voor een stabiele ondergrond. Mieren zijn ook grote verspreiders van bladluizen, en die zijn dan weer schadelijk voor je planten, groenten en fruit. Er zijn dus meer dan genoeg redenen om mieren in huis te bestrijden.
Mieren in huis bestrijden
Bij de drogist en de apotheker vind je allerlei korrels en sprays die ons beloven  om mieren snel te bestrijden. Vaak met tegenvallend resultaten. Bij het gebruik van deze chemische bestrijdingsmiddelen voor mieren moeten we uiteraard ook met onze huisdieren rekening houden. Daarom kun je best mieren bestrijden met natuurlijke middelen. Die zijn vaak efficiënter dan de producten van de drogist. Om mieren buiten te houden dek je voedsel zo goed mogelijk af en zorg je voor een hygiënische woning. Maar dat is lang niet altijd genoeg om mieren een halt toe te roepen. En dan is het gebruik van natuurlijke middelen tegen mieren het meest aangewezen.
Mieren bestrijden in huis op een natuurlijke manier: met kruiden en planten
Vooral lavendel, bieslook, afrikaantjes, muntplanten en goudsbloemen zijn efficiënt bij mieren bestrijden in huis. Deze kruiden verspreiden namelijk een aroma waar mieren niet van houden.
Kaneel en nootmuskaat
Mieren houden ook niet van de geur van kaneel niet van een kaneelgeur. Door kaneelextract of kaneelolie op de mierenpaden aan te brengen bestrijd je mieren op een natuurlijke manier.
Citroensap
Maak een mengsel van één deel citroensap, drie delen water en een scheutje afwasmiddel. Mieren kunnen niet tegen citroenzuur. Sprenkel of spray Spray het mengsel op de mieren of op hun spoor doorheen je woning. Je kunt citroensap ook langs de randen buitenshuis aanbrengen. De sterke citrusgeur schrikt mieren af.

Munt, koffie en komkommer
Vanaf het ogenblik dat mieren voedsel maken ze een zogenaamd geurstofspoor dat door de voltallige mierenkolonie wordt gevolgd. Door je vloer grondig te poetsen breng je de mieren op het verkeerde spoor. Het mierenspoor onderbreken kun je ook met een zakje muntthee, koffiedik of komkommerschijfjes op het spoor te leggen.
Mieren in huis bestrijden met stroop en andere zoetigheden

Lok mieren in een val met stroop of andere zoetigheden. Bedek de val met folie en prik er gaatjes in. Maak de gaatjes niet te groot, zodat ze niet uit hun val kunnen ontsnappen.

Met vers koffiedik

Strooi vers koffiedik op de plaats waar de mieren je huis binnenkomen. Na maximaal twee dagen zie je geen enkele mier meer. Vers koffiedik is ook doeltreffend tegen katten.
Mieren in huis bestrijden met gist

De werksters die deel uitmaken van de mierenkolonie zoeken constant naar voedsel. Maak een mengsel van witte bloem of bakpoeder met honing. De werksters worden aangetrokken door zoetigheden zoals honing en nemen dit mee tot in hun nest, waar alle mieren er zich te goed aan doen. Omdat ze aan gist niet kunnen weerstaan zullen de mieren opzwellen en letterlijk exploderen.

Talkpoeder in krijt en babypoeder

Zowel krijt als babypoeder bevatten talkpoeder, een natuurlijk middel tegen mieren. Strooi dit op de routes die de mieren in je woning volgen, waardoor ze verdwijnen

Mieren bestrijden in huis met ultrasoon of onhoudbaar geluid

Daarmee verjaag je niet alleen mieren maar meerdere soorten ongedierte. Met geluidsgolven tot 65 Khz, die zijn door ons niet te horen, zorgt deze ultrasoon technologie ervoor mieren en allerlei andere insecten zelfs niet meer in de buurt van je woning komen.

Met schoonmaakazijn

Maak het aanrecht en eventuele andere oppervlakken grondig schoon met een mengsel van schoonmaakazijn en water. Mieren houden niet van de geur van azijn en blijven hierdoor langer weg.
8
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 26 juli 2021
8
139
6

Comments

 • 27 juli
 • 0
Goed om te weten, de mieren zitten hier juist buiten de
 • 27 juli
0
 • 27 juli
 • 0
handig om te weten
 • 27 juli
0
 • 27 juli
 • 0
Hun gangenstelstels zorgen volgens mij eerder voor een INstabiele ondergrond.
 • 27 juli
0
 • 27 juli
 • 0
Ik zal het onthouden.
 • 27 juli
0
 • 27 juli
 • 0
Wij hebben er soms wel eens last van, goeie tips, gaan die gebruiken. Goed geschreven, Francois.
 • 27 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen