Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Mijn favoriete stoofvlees

Boeuf Bourguignon, Ossobucco of goulash, ik hou van stoofvlees. ondertussen heb ik mijn eigen recept ontwikkeld waar ik zeer tevreden over ben. Ontstaan uit allerlei soortgelijke gerechten, maar helemaal naar eigen idee geperfectioneerd. Je moet er wat tijd voor over hebben, maar ik beloof je dat het de moeite waard is.

Geschreven door Heleen Bielsma
Gepubliceerd op: 5 jan 2022
0
45
0
Afbeelding door Gustavo Zambelli via Unsplash
Voor je boodschappen gaat doen en aan de slag gaat in de keuken moet je een aantal dingen weten. Geen enkele pan stoofvlees die ik maak is hetzelfde, zie de hoeveelheden als een richtlijn, afwijken is prima. Ook de bierkeuze is vrij, ik zou wel gaan voor een donker en zwaar biertje zoals een dubbel of quadrupel. Mijn favoriet is de Grand Prestige of Abt 12. Geef er vooral je eigen draai aan!

Ingrediënten

  • 500 tot 750 gram runderriblappen
  • zout en peper
  • ras el hanout
  • bloem
  • croma nu
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 200 tot 300 gram kastanjechampignons
  • 4 tenen knoflook
  • 1 bouillonblokje
  • 1 flesje speciaalbier
  • water
  • een grote braadpan met dikke bodem
  • een koekenpan

Aan de slag

Snij de kastanjechampignons doormidden of door vieren en bak deze in een koekenpan op hoog vuur, voeg wat zou en peper toe om ze op smaak te brengen. Snij de uien grof, de knoflook in plakjes en fruit ze in de braadpan. Snij de wortel in plakjes en voeg deze samen met de gebakken kastanjechampignons bij de ui en knoflook.

Snij de riblappen in stukken van ongeveer 4 bij 4 centimeter. Strooi er wat zout, peper en ruim ras el hanout over en haal de stukken vlees door de bloem. Bak het vlees in croma op hoog vuur en gooi dit vervolgens bij de groenten in de braadpan.

Verkruimel een bouillonblokje boven de braadpan, zet de pan op het vuur en blus af met een heel flesje speciaalbier. Laat de alcohol verdampen en draai het vuur laag. Laat het stoofvlees minimaal 5 uur op het laagste pitje staan en roer af en toe om. Heb je een sudderplaatje, gebruik deze dan om te voorkomen dat het stoofvlees aanbakt.

Na 5 uur garen en af en toe roeren valt het rundvlees uit elkaar en kun je genieten van jouw zelfgemaakte stoofvlees. Je kan het gelijk eten, maar ook de dag erna is het lekker. Ik maak zelf altijd een flinke pan en vries een aantal porties in voor een andere keer.

Bijgerechten

Stoofvlees is makkelijk te combineren met andere gerechten. Zelf ben ik gek op een patatje stoofvlees met ovenfriet. Het is ook lekker om er een donkerbruin brood bij te bakken en er een simpele salade bij te eten. Ben je van de Hollandse pot dan maak je er gekookte aardappels en rode kool of bloemkool bij. Kies vooral waar je zelf zin in hebt.

Drinkadvies

Wat drink je bij stoofvlees? Wat mij betreft maakt dat niet zo heel veel uit, zolang je het maar lekker vindt. Ben je een wijndrinker, kies dan een stevige rode wijn. Hou je van bier, kies dan een speciaalbier met veel smaak zoals een trappistenbier.
Ben je deze week nog een dag vrij, maak een boodschappenlijstje, ga de keuken in en maak een pan met stoofvlees. Met dit recept heb je zeker genoeg voor vier personen, dus maak naast jezelf bijvoorbeeld ook je vrienden blij. Mijn stoofvlees is altijd een succes! Ik wens je veel kookplezier en vooral; geniet ervan!
”Find something you're passionate about and keep tremendously interested in it”. Julia Child
0
Geschreven door Heleen Bielsma
Gepubliceerd op: 5 jan 2022
0
45
0

Recente en relevant artikelen