Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Mijn privacy, heb ik die nog wel?

Big brother in reality.

Geschreven door Anja Dreesen
Gepubliceerd op: 27 aug 2021
8
24
8
Onlangs zag ik een reportage van Tim Verheyden die me toch serieus naar adem deed happen. Hoe vrij ben ik eigenlijk echt? Hoeveel privacy heb ik nu werkelijk? Allemaal vragen waar ik toch mee blijf zitten na het zien van deze reportage.

Tijdens mijn opleiding leerde ik dat het voor de ontwikkeling van een kind goed was om te hoekjes en muurtjes in de ruimte te creëren waar ze zich schijnbaar aan ons oog konden onttrekken. Hierdoor kregen ze een gevoel van het vertrouwen dat we in ze hadden en konden ze ook samen dingen regelen zonder tussenkomst van een volwassenen. Tuurlijk heb je bij zo een jonge kinderen toch steeds een oogje in het zeil … maar het principe spreekt boekdelen. Geef ze een stukje vertrouwen in hun zelf handelend vermogen en grijp pas in als het mis gaat. Met andere woorden, bemoei je niet met alles.

Helaas als ik dit vandaag ten dag doortrek naar onze samenleving dan komen we als kleine kinderen maar bekaaid van af. Want big borther ziet alles en er blijven vrij weinig hoekjes over om achter weg te kruipen. Camera`s, strategisch geplaatst, kunnen immers zodanig inzoomen dat ze de afzender van mijn post kunnen lezen die de postbode in de brievenbus steekt of het beleg op mijn brood zien als ik de gordijnen open heb. Oke, gordijnen dicht dan maar hoor ik je denken. Maar buiten het feit dat ik me dan anders ga gedragen omdat er een camera staat en ik me dus in mijn vrijheid geremd voel, roep ik met dit gedrag dan ook weer een verdachtmaking over me. Waarom sluit ik immers de gordijnen? In het ergste geval sturen ze een infrarode drone erop uit om te detecteren hoeveel mensen er in mijn huis zijn.
Dit lijkt allemaal science fiction en heel vergaand maar de realiteit is dat deze technologie nu reeds voorhanden is en helaas al op deze vergaande manier wordt gebruikt in bepaalde gebieden op aarde. Gelukkig leven wij in een deel van de wereld waar VOOR NU tenminste deze technologie nog met een beetje rede wordt gebruikt. Maar het is wel zo dat deze technologie er is en vaak wordt gebruikt voor veel meer dan dat ze aanvankelijk ontwikkeld werd. Stillaan lijken we te evolueren VAN een maatschappij waarin je onschuldig bent tot je schuld wordt bewezen NAAR een maatschappij die je altijd als verdachte beschouwd en jij die je onschuld dan maar moet bewijzen. Immers, als je toevallig op de verkeerde plaats bent en je net iets buiten de lijntjes gedraagt, ja dan kun je al in de problemen geraken.

Nu kun je wel stellen, als je niets mispeutert hoef je je verder ook geen zorgen te maken en inderdaad in sommige crisissituaties is deze technologie heel handig en welkom. Maar net zoals bij alles is trop echt teveel. Als die drone in Brussel boven de vermeende schuilplaats van een terrorist hangt, zal niemand betwisten dat dit gerechtvaardigd is. Als deze drone echter ingezet wordt om te zien of ik 2 of 3 mensen in huis heb en dus al dan niet de lockdown regels overtreed vind ik persoonlijk te vergaand.

Maar nu spreek ik enkel over de camera`s op straat. Je eigen smartphone is ook een uitstekende bron van informatie over je gaan en staan. Gsm masten kunnen immers perfect lokaliseren waar jij bent en hoelang en hoe vaak. Weer blijft deze info in normale omstandigheden in principe geheim. Maar wat zijn normale omstandigheden nu ook weer … en wat betekent nu precies `in principe`?
Tot slot zijn er talloze onderzoeken die aantonen dat al deze camera`s enkel de pakkans verhogen en niet zozeer de criminaliteit zelf doen dalen. Wie iets slechts in zinnen heeft vind helaas altijd wel een manier. Sensibilisering lijkt me dat ook meer op zijn plaats dan controle.

Ik snap heus wel dat deze technologie mits goeddoordacht gebruik heel veel voordelen kan opleveren, maar toch bleef ik na het zien van deze reportage toch met een heel ongemakkelijk gevoel achter. Het gevoel dat ik hoe langer hoe minder privacy heb, zelfs niet in mijn huis en achter gesloten deuren. De enige privacy voor nu lijk ik enkel in mijn hoofd te hebben … maar hoelang nog.

Anja

Geschreven naar aanleiding van de documentaire `Privacy en ik` van Tim Verheyden.
8
Geschreven door Anja Dreesen
Gepubliceerd op: 27 aug 2021
8
24
8

Comments

 • 30 aug
 • 0
Goed artikel!
 • 30 aug
0
 • 29 aug
 • 0
Om over na te denken
 • 29 aug
0
 • 29 aug
 • 0
Intressant
 • 29 aug
0
 • 29 aug
 • 0
Ik vind het maar een nare gedachte, zelfs al mispeuter ik niet echt iets.
 • 29 aug
0
 • 29 aug
 • 0
Koester het, datgene wat je hebt, het is inderdaad spaarzaam aan het worden
 • 29 aug
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen