Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Minimalisme en transport

Om van A naar B te komen, is transport onvermijdelijk. Je kunt gaan lopen, fietsen, autorijden, de bus, de tram, de metro of de trein pakken of je per paard en wagen of per boot laten vervoeren. Mogelijkheden genoeg!

Geschreven door Marije
Geschreven op: 18 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
30
0
Afbeelding door Michael Fousert via Unsplash
Van A naar B
Om van A naar B te komen, is transport onvermijdelijk. Je kunt gaan lopen, fietsen, autorijden, de bus, de tram, de metro of de trein pakken of je per paard en wagen of per boot laten vervoeren. Mogelijkheden genoeg!

De auto
De meeste mensen hebben een auto. Dit lijkt de meest voordelige optie van jezelf vervoeren, maar is dat ook zo?

Veel mensen denken dat het bezit van een auto er bij het volwassen leven nu eenmaal bij hoort. Toch zijn er genoeg volwassenen die er bewust voor kiezen geen eigen auto aan te schaffen. Er zijn gelukkig tegenwoordig genoeg apps en websites die het delen van een auto aanmoedigen. Het delen van een auto kan ook informeel geregeld worden. Zo heb ik een vriendin die in haar studententijd een auto heeft gedeeld met haar broer. Je kunt natuurlijk ook een auto delen met je partner, buurvrouw of met een vriend. Niemand gebruikt 24/7 een auto (oké, sommige mensen wel, maar die hebben dan ook echt een eigen auto nodig en voor deze mensen is het niet bezitten van een eigen auto geen optie). Wanneer het echter mogelijk is om een auto te delen, dan bespaar je op vele zaken zoals bijvoorbeeld op onderhoud, reparatiekosten en op motorrijtuigenbelasting. Naast een auto delen, kun je ook indirect gebruikmaken van een auto door te gaan liften. Je neemt hierbij een zeker risico, maar eenmaal opgepikt door een vriendelijke automobilist, zit je gebakken.

Het OV
Het openbaar vervoer is ook een optie waar je voor kunt kiezen om jezelf van A en B te laten vervoeren. Wanneer je voor de trein kiest, neem je een zeker risico, doordat je bloot wordt gesteld aan de verleidingen van de winkels op de stations! Ook moet je af en toe even wachten, kan het koud zijn en komt er zo nu en dan vertraging voor. Toch is het kiezen voor de trein, de bus, de metro of de tram vanuit minimalistisch perspectief wel relax. Je stapt in, gaat zitten en kan zolang als de reis duurt mijmert uit het raam wegdromen. Je weet hoeveel één ticket kost, dus je komt niet voor onverwachtse kosten te staan en het is ook nog eens duurzamer in vergelijking met een auto.

Wanneer je regelmatig reist, dan heb je een voordeelurenabonnement er zo uit. Daarnaast kan je wanneer je eenmaal aangekomen op het station ook gebruik maken van de OV-fietsen. Dit brengt ons bij...

De fiets
Ik heb een keer gelezen dat iemand altijd de fiets pakt wanneer de afstand onder de 15 kilometer is. Dit lijkt mij, wederom vanuit minimalistisch perspectief, een hele goede! Je houdt je lichaam gezond, bespaart op een sportschoolabonnement en je waardeert het waarschijnlijk extra wanneer je wél kiest voor de auto of het openbaar vervoer. Zaak is wel dat je investeert in een goede fiets die dat vele getrap aankan!

De benenwagen
Een heerlijk ouderwets woord: de benenwagen. Zelf lopen, je eigen lichaam, net als bij fietsen, in beweging zetten. Voordelen van lopen zijn dat je alles in de omgeving rustig kan opnemen. Je ziet de structuur van boomschors, kan flarden van (interessante) gesprekken van anderen opvangen en je kan zonder dat je een ongeluk veroorzaakt in gedachten verzinken. Een nadeel van het kiezen voor de benenwagen, is dat het relatief langzaam gaat. Het kost dus tijd, tijd die er niet altijd is.

Vervoer in Amish-stijl
De Amish, wie kent ze niet?
Dit volk is zelfvoorzienend, houdt rekening met het milieu en is een hechte gemeenschap. Ze gebruiken wat ze nodig hebben, maar meer ook niet. Ik denk dat een minimalist veel kan opsteken van de Amish-gemeenschap. Ze leven in die zin erg bewust. Wat betreft vervoer is het standaard vervoersmiddel bij de Amish het paard en wagen. Zeer economisch en duurzaam, als je het mij vraagt.

Hoe laat jij je vervoeren?
Naar welke manier van vervoer gaat jou voorkeur uit?
0
Geschreven door Marije
Geschreven op: 18 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
30
0

Recente en relevant artikelen