Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Minimalisme en woonvormen

Het is natuurlijk een over geromantiseerd beeld, maar wat zou het mooi zijn als de temperatuur er altijd naar zou zijn om lekker onder de blote sterrenhemel te kunnen slapen. Bivakkeren, nee, dat is voor soms en voor sommigen. Is iedereen dan overgeleverd aan een bakstenen huis waar je met man, vrouw, 2,5 kind en hond woont, en waar een hypotheek op rust en waar de zon, dat dan weer wel, altijd op het zuiden staat?

Geschreven door Marije
Geschreven op: 6 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
50
0
Afbeelding door Nachelle Nocom via Unsplash
Slapen onder de blote sterrenhemel
Het is natuurlijk een over geromantiseerd beeld, maar wat zou het mooi zijn als de temperatuur er altijd naar zou zijn om lekker onder de blote sterrenhemel te kunnen slapen. Geen insecten die in je slaapzak kruipen, geen onverwachtse bezoekers die je uit je slaap halen, geen regendruppels die dit beeld in het water doen vallen! Maar dit is helaas sprookjesachtig gedacht, behalve wanneer je op een kamp bent en voor een nachtje gaat bivakkeren, als deel van het kampprogramma.
Bivakkeren, nee, dat is dus voor soms en voor sommigen. Is iedereen dan overgeleverd aan een bakstenen huis waar je met man, vrouw, 2,5 kind en hond woont, en waar een hypotheek op rust en waar de zon, dat dan weer wel, altijd op het zuiden staat?

Nee, dat ook niet, want er zijn gelukkig genoeg alternatieven voor de minimalisten onder ons.

Tiny Houses
In het vorige artikel De gedachtegang van een minimalist is het Tiny house idee al kort aangestipt:

Mijn droom om een eigen Tiny house te (laten) bouwen en betrekken. Ik heb geluk met de timing van mijn droom omtrent een Tiny house. Toen ik voor het eerst hoorde over dit concept van wonen, toen had ik net mijn propedeuse op zak. Langzaamaan zijn er steeds meer Tiny houses opgekomen en zelfs speciale dorpjes met Tiny houses. Het lijkt mij heerlijk om tussen gelijkgestemden te wonen, maar niet te veel, want hey, eens een introvert, altijd een introvert! Het lijkt mij geweldig om een kleine ruimte te hebben die van mij is en die, omdat het oppervlakte zo klein is, altijd gemakkelijk schoon te houden is. Het feit dat je Tiny House verplaatsbaar is spreekt mij ook aan. Het is een avontuur, zo’n Tiny house. En last, but not least: de plekken waar je je Tiny house neer kan zetten. Meestal is dit in een groene omgeving. En dát spreekt mij nog het meeste aan. Toen ik nog een tienjarig meisje was, toen besloten mijn ouders het huis eens grondig te laten verbouwen. Zó grondig dat het geen optie was om gedurende die verbouwing in het huis te blijven. We wandelden destijds heel veel in bossen. Mijn moeder nam ons mee en liet ons ‘los’ in het bos. Het was een goed voorbeeld van een minimalistisch uitje dat mij met de paplepel is ingegoten. Enfin, tijdens één van die wandelingen, zag mijn moeder een vervallen theehuis staan, met een gezellige veranda eromheen. Ineens begon er een lampje te branden bij mijn moeder. Ze belde en belde en belde en uiteindelijk kreeg ze de eigenaar van het restaurant aan de lijn. Ze regelde het één en ander en een tijd later trokken mijn ouders, broers en ik in het vervallen theehuis. De bossen werden onze tuin. Deze periode in het theehuis en in de bossen, is één van mijn mooiste jeugdherinneringen. De feestjes die werden gegeven, het eindeloze buiten kunnen spelen, de ruimte, de natuur, de lucht en de rust. Ik denk dat destijds het zaadje voor het verlangen naar mijn eigen Tiny house is gepland, al wist ik toen natuurlijk nog niet dat dit bestond.

Antikraak wonen
Sinds een klein halfjaar proef ik zelf van de ervaring van antikraak wonen.
Daarvoor heb ik al gezien bij mijn broer, die al jaren op de mooiste plekken antikraak woont, hoeveel voordelen er aan antikraak wonen kleven. Verder ken ik ook vrienden die antikraak wonen of antikraak hebben gewoond. Het is niet een heel mysterieus of ondoordringbaar wereldje, een aanname die ik voor mijn antikraak-avontuur wel had.

De grote voordelen van antikraak wonen zijn in mijn optiek dat je op een originele plek woont voor een lage prijs. Verder ontmoet je interessante mensen, want de meeste mensen die voor antikraak kiezen zijn nou niet bepaald standaard te noemen. Er is veel aanloop en reuring. En wanneer je een beetje avontuurlijk bent ingesteld en snel ergens op uitgekeken bent, dan is antikraak helemaal een hemel voor je, want de keuze voor antikraak wonen, faciliteert die avontuurlijke drang in je optimaal!

Een ander voordeel is dat het best bijzonder is om op een woning te passen. Je huurt of koopt de woonruimte niet, nee, je leent het. En dat gevoel maakt dat je bewust(er) met de ruimte omgaat en normale zaken erg waardeert. In de ruimte die ik nu in bruikleen heb, stond bijvoorbeeld al een koelkast. Dat had ik niet verwacht, dus dat was een aangename verrassing.

Nadelen, ja, die zijn er natuurlijk ook. Ten eerste is het best praktisch om niet al te veel spullen om je heen te verzamelen. Het kan namelijk ieder moment gebeuren dat je een mailtje of belletje krijgt van de antikraak-organisatie dat het tijd is om te verhuizen. Wanneer je zware meubels hebt, honderden boeken, een enorme kledingkast met een garderobe waar je hele sociale kring mee gekleed kan worden, dan loop je tegen een probleempje aan. Een ander nadeel is dat je werk wel enigszins moet aansluiten bij deze manier van wonen. Ben je ZZP’er en kan je zelfs in de rimboe nog werken, dan is er geen probleem, maar als je plaatsgebonden werk hebt, dan kan je leven snel op losse schroeven komen te staan als het tijd is om te verkassen. Het is dus een zeker risico dat je aangaat, vandaar dat de woonlasten ook zo laag zijn.

Huizenbabysitter
Je kan natuurlijk ook oppas worden van huizen. Ik heb hier zelf (nog) geen ervaring mee, al spreekt het idee mij wel erg aan.

Wat ik zo heb opgemaakt over het oppassen op huizen, is dat dit voor een aantal type mensen een erg aantrekkelijke woonoptie is. Deze mensen zijn reislustige mensen, gepensioneerden, avontuurlijke singles of stellen, dierenliefhebbers (want vaak wordt er van de huiseigenaar gevraagd of je ook wat honden, poezen, paarden en wellicht nog meer beesten, wilt voeren en aaien), en/of digital nomads. Eigenlijk lijkt het oppassen op huizen een beetje op antikraak wonen, maar het is nóg vrijblijvender, want je eigen spullen neem je niet snel mee. Verder kom je echt in iemand anders leefruimte, met dus soms huisdieren en al. De periode dat je in een huis kan blijven is doorgaans ook korter dan wanneer je antikraak woont. Als voorbeeld: mijn broer woont nu al anderhalf jaar op dezelfde plek antikraak. Twee vrienden van mij twee jaar en ik zelf nu bijna een halfjaar.

Wil je ‘huizenbabysitter’ worden, dan zijn de volgende vragen handig om zelf te beantwoorden:

Ben je avontuurlijk ingesteld? Hoeveel waarde hecht je aan je vrijheid? En hoeveel waarde hecht je aan je eigen spullen? Houd je een beetje van dieren? Is je werkzame leven te combineren met het oppassen op huizen? En verder: ben je een beetje sociaal aangelegd? Je komt telkens op een nieuwe plek. Wellicht ben je graag alleen en is de noodzaak aan regelmatig sociaal contact niet zo groot, maar misschien ben je wel een social butterfly, dus hoe ga je telkens nieuwe mensen ontmoeten?

Woongroep
Een woongroep wordt ook wel een leefgemeenschap genoemd. In een woongroep wonen mensen vanwege religieuze, ideologisch, sociale of financiële redenen.
Religieuze woongroepen neigen in mijn optiek iets meer naar sektes, maar dat is natuurlijk niet politiek correct om automatisch aan te nemen, dus daar ga ik nu niet verder op in!

Woongroepen waar mensen wonen uit ideologische redenen, roept bij mij een ‘groen beeld’ op.

Ik zie voor mij dat in deze woongroepen mensen wonen die een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk nastreven. Door samen te wonen, moestuinen te maken en door voorzieningen te delen, wordt dit streven gerealiseerd.

Mensen die vanwege sociale redenen samen gaan wonen in een woongroep, begrijp ik volkomen. Ik denk dat ik zelf zo’n type mens ben. Ik hou ervan alleen te zijn, mij kunnen terug te trekken, maar ik vind het ook een fijn en veilig gevoel dat er meerdere mensen in de woning zijn. Als jonge single vrouw lijkt het mij erg ongezellig om ergens alleen op een flatje te wonen.

De laatste reden om in een woongroep te wonen, is vanwege financiële redenen. Dit sluit ook aan op de minimalistische leefstijl die sommigen nastreven. Waarom zou je als single man of vrouw in een appartement of huis gaan wonen en nauwelijks geld overhouden, terwijl je ook gezelliger en goedkoper met anderen kan gaan wonen? Ik begrijp de mensen die voor het wonen in een woongroep kiezen wel! En ik ken van vroeger ook mensen die in een woongemeenschap woonde. Vanuit het kind-perspectief kan ik mij herinneren dat dit een soort hemel was. Ik had een vriendinnetje toen ik acht was. Dat vriendinnetje, laat ik haar H. noemen, woonde in een woongemeenschap met heel veel anderen. Er lag een gigantische tuin omheen, waar een oude caravan die tot Pipowagen was omgetoverd in stond. Verder hadden bewoners een enorm konijnenspeelparadijs gebouwd waar zeker en stuk of twaalf konijnen vrolijk rond hupsten. Als achtjarige was dit echt geweldig. Wat ik mij ook kan herinneren is dat de ouders van H. elkaar hadden ontmoet in deze woongemeenschap. De moeder van H. woonde in een gedeelte van het gebouw en de vader van H. woonde in een ander gedeelte. De ouders van H. kregen twee dochters, maar hielden hun eigen woonplekje aan. Ze oogden, in hoeverre je dat met een achtjarige geest kan aanschouwen, erg zen en gelukkig samen.

Hoeveel kost dat dan?
Zowel het bewonen van een Tiny House, het oppassen op huizen of het onderdeel zijn van een woongroep gaat gepaard met lagere kosten in vergelijking met de keuze voor een ‘standaard’ huis.

Het zelf bouwen van een Tiny House kost minimaal €10.000,- en kan oplopen tot €25.000,-

Veel mensen kiezen ervoor dit met duurzame materialen te doen.
Er zijn ook bouwpakketten op de markt. Het kopen van een Tiny House bouwpakket (op de één of andere manier zie ik een soort ‘lego-constructie voor volwassen voor mij!) kost voor een oppervlakte van 30 vierkante meter €60.000,-

Naast deze investeringskosten, zijn er natuurlijk ook de kosten voor het onderhoud, dat doorgaans niet meer dan €1000,- per jaar is, en de vaste lasten niet te vergeten!

De kosten voor antikraak wonen kunnen heel erg laag zijn. Op de website van de organisatie waar ik bij ben aangesloten, worden er nu woonruimtes aangeboden van €140,- per maand, exclusief GWL.

Het onderhoud van het pand waar je als antikraakbewoner woont, neemt de organisatie voor haar rekening.

De kosten van een woongroep variëren ook. Omdat je als woongroep veel zaken deelt, zoals een wasmachine en/of een douche, bespaar je daar als individu in ieder geval op.

Zoveel mensen, zoveel wensen!
Ken of ben jij iemand die op een ‘niet-standaard’ manier woont?
Of heb je vragen of opmerkingen hierover? Laat vooral een comment achter en/of inspireer anderen!
0
Geschreven door Marije
Geschreven op: 6 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
50
0

Recente en relevant artikelen