Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Mist, een bijzonder woord

Mist is een bijzonder woord met meerdere betekenissen. Mist heeft een negatieve naam en dat is terecht, want bij mist kunnen wij niet goed zien, zowel in de natuur, als in onszelf.

Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 15 jan 2022
1
29
1
Afbeelding door Dimitar Donovski via Unsplash

Mist in de natuur.

Mist is laaghangende bewolking.
Nu, 15 januari 2022, om 4.47 uur, is het al de derde dag die begint met mist. Er is een lichte noordoostenwind. En de afgelopen dagen was er zelf helemaal geen wind. Vandaar dat de wolken naar beneden konden zakken om Nederland grijs en ondoorzichtig te maken.
Dit verschijnsel komt niet enkel doordat er geen wind is, maar ontstaat enkel samen met een koudere ondergrond. Daardoor kan er in ieder seizoen mist ontstaan.

Mist in je hoofd.

Meestal is ons hoofd helder en kunnen we goed nadenken. Maar soms is dit niet het geval. Dan zeggen we wel eens in gewone spreektaal dat er mist in ons hoofd is ontstaan. Je hebt dan een probleem met denken. Je kunt je moeilijker concentreren en je bent ook enigszins vergeetachtig.
Als de mist niet snel optrekt, kun je ook meer problemen ervaren, zoals vermoeidheid, duizeligheid en zelfs angst.
Net als in de natuur waar een opkomende flinke regenbui de mist doet oplossen, kan (meer) water in ons lichaam dit ook. Extra drinken, ongeveer een liter water, kan alles weer beter doen stromen, dus ook ons denken.

Je mist iemand.

In deze zin is het woord mist een vervoeging van het werkwoord missen.
Als je goed nadenkt over beide woorden zit er toch een gelijkenis in.
Bij mist in de natuur kun je niet goed meer zien. Daardoor kan dit ook effect hebben op al je zintuigen. Als je in de auto of op de fiets zit, kun je zelfs behoorlijk onzeker worden.
Als je iemand mist, door dat die persoon er niet meer is of niet meer in jouw leven is, kun je ook emotionele reacties hebben.
Mist, er is geen zicht meer. Mist, je bent meer alleen, met grijs om je heen en misschien ook wel in je hoofd.
Grijs --- Een wolkendek --- Gelaagd wordt kouder --- In natuur en hoofd--- Mist--- Een elfje, een American cinquain, een gedichtje.
1
Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 15 jan 2022
1
29
1

Comments

  • 15 jan
  • 1
Mist is ook knus. Het vertroebelen van je blik kan ook rust geven, je dwingen om je eigen cocon op te zoeken. Niet te lang, maar zo af en toe kan dat heel gezond zijn.
  • 15 jan
1

Recente en relevant artikelen