Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Multipotentialisme als superkracht

Sommige kinderen wisten al op hun vijfde wat ze wilden worden. Anderen op de middelbare school. En ik? Zelfs terwijl ik nu studeer wil ik ook nieuwe talen leren, bier brouwen, schrijven, muziek maken, enzovoorts. En als ik naar al mijn onafgemaakte projecten keek, kreeg ik daar stress van. De term "multipotentialist" bood me veel perspectief, en wist ik er mijn superkracht van te maken.

Geschreven door Bart de Paauw
Gepubliceerd op: 5 juni 2021
14
107
13
Afbeelding door Elias Castillo via Unsplash

Roeping

Als kind had ik heel veel hobby’s, met name creatieve hobby’s. Ik zat altijd te tekenen, muziek te maken, geheimtalen te maken – je kan het zo gek niet verzinnen, en ik deed er wel íets mee. In mijn familie was ik dan ook berucht om mijn vele toekomstplannen. Het begon met beroepen als uitvinder (Willie Wortel had veel indruk gemaakt), kok, topsporter, of bakker. Niets was me te gek, en ik wilde het allemaal worden. Maar dat was geen fase – nee, zelfs jaren later wil ik nog van alles worden. Ik studeer nu chemie, en ik wil graag de microbiologie in. Daarnaast wil ik ook in de zeewierbusiness, en als ik eerlijk ben, zou ik het óók helemaal niet erg vinden om misschien huisvader te worden. Dat ik nooit één roeping heb gevonden gaf me altijd veel stress voor de toekomst. Ik had simpelweg te veel interesses, te weinig tijd, en ik was niet eens zo heel goed in een specifieke hobby dat ik er mijn werk van zou kunnen maken. En toen, uit het niets, zag ik de term “multipotentialist” in een TED-talk voorbijkomen.

Multipotentialisme in een notendop

De term “multipotentialist” trok me heel erg aan, maar ik hoefde me niet gelijk gevleid te voelen. Een multipotentialist is namelijk niet hetzelfde als een Renaissancepersoon zoals Leonardo da Vinci, die in veel vakgebieden een expert is. Het verschil ligt ‘m in de vaardigheden van de persoon. Hoe ikzelf een beetje gitaar, een beetje piano en een beetje bas speel, zou een Renaissancepersoon daar uitmuntend in zijn. Ik leer de basics van een nieuwe interesse, en als ik me verveel, stop ik ermee en begin ik iets nieuws. Een persoon als Leonardo da Vinci zou dus in meerdere vakgebieden een specialist zijn, terwijl een persoon normaal niet in meer dan één vakgebied specialist is. Vandaar dat er niet veel bakker-loodgieters of masseur-schapenboeren zijn (voor zover ik weet). Een multipotentialist is dus geen specialist, maar uiteraard kan je studeren om een bepaald vak te beoefenen, maar in die eindeloze jungle van hobby’s is iemand zoals ik lang geen expert.
Multipotentialisten zijn vaak bezig met het leren van talen, net als ik. Hoewel ik Chinees, Arabisch, Zweeds, Russisch en Japans allemaal reuze-interessant vind, zou ik me in die talen alleen tegen een kleuter verstaanbaar kunnen maken. Toch blijf ik nieuwe talen ontdekken, vervolgens een stuk of vijftig woorden en zinnetjes leren, en verder met de volgende. Op die manier blijft het nieuw, spannend en uitdagend – precies wat ik in een hobby zoek tot ik me verveel. Nieuwe projecten zijn dus heel belangrijk, maar de afwisseling tussen nieuwe dingen is nét zo belangrijk. Je bent nooit uitgeleerd, maar op een gegeven moment is het genoeg geweest.

Hoe verder?

Ik hoop niet dat je de impressie hebt gekregen dat multipotentialisten geen aandacht hebben om iets af te maken, niet goed genoeg zijn om zich te specialiseren, of niet durven te kiezen. Het is een persoonlijkheidstype en het is oké om zo te zijn. Misschien kun je jezelf hier in vinden, misschien niet – hoe dan ook, je kan hier wat van leren.
Als je meerdere interesses hebt, kun je die makkelijker combineren dan je denkt! Voor de een werkt het beter om twee totaal verschillende banen te hebben, en voor de ander is het prettiger om naast een vaste baan veel vrijetijdsprojecten te hebben, om op die manier de uitdaging op te zoeken. Dat lijkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je je aan één of twee interesses wil hechten, kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je er geld mee kan verdienen. Als je naast je werk of studie een webshop begint, YouTube-kanaal start, blog opricht, of wat dan ook – dan kan dat heel makkelijk! En als het na een tijdje begint te vervelen, kan je er ook gemakkelijk mee stoppen. Het is oké om op je keuzes terug te komen en iets anders te proberen. De laatste optie is om een aantal ongerelateerde interesses te combineren tot je iets volledig unieks hebt gemaakt. Sommige mensen combineren hun normale werk met kunst (accountancy en fotografie, bijvoorbeeld). Dit is vrij lastig, vooral om eraan te beginnen, maar het resultaat is extreem belonend en zal je zowel professioneel als creatief blijven uitdagen.

Multipotentialisme is mijn superkracht

Ik wil graag in mijn professionele leven zo veel mogelijk interesses combineren – chemie, biologie, bier, zeewier, talen, ga maar door. Gelukkig zijn er veel bedrijven in die sector die naast specialisten ook creatievelingen als ik nodig hebben. Als multipotentialist heb je namelijk het vermogen om een probleem van meerdere perspectieven te bekijken, en die zijn in samenwerking met specialisten de kern van alle innovatie.

Ik kijk naar mijn vele hobby’s en onafgeronde projecten, en ik weet dat ze me een klein beetje mooier hebben gemaakt. Ik kijk naar mijn toekomst, en ik weet nog steeds niet definitief wat het zal worden. Ik kijk naar mijn creatieve vermogen, en ik weet dat multipotentialisme mijn superkracht is.
14
Geschreven door Bart de Paauw
Gepubliceerd op: 5 juni 2021
14
107
13

Comments

  • 7 juli
  • 0
The Red Hot Chili Peppers herkenden je gevoel. Ze zongen niet voor niets "I'm slow to finish but I'm quick to start". ;-)
Ik herken ook veel van wat je schrijft. Brede interesse, snel afgeleid, altijd nieuwsgierig naar wat er aan de andere kant van de heuvel is.

Heb je ooit gezocht op hypersensitiviteit?
  • 7 juli
0
  • 16 juni
  • 1
Daar herken ik wel wat in!
  • 16 juni
1
  • 9 juni
  • 1
Ik kan me hier helemaal in vinden! Ik ben net afgestudeerd als redactiemedewerker maar heb op de middelbare school gekozen voor het Natuur & Gezondheid vakkenpakket. Nog voor die tijd kreeg ik te horen dat ik een goede advocaat zou zijn of de politiek in moest. Door over mijn interesses te schrijven als redacteur kan ik ze alsnog allemaal ontwikkelen!
1
  • 10 juni
  • 1
Leuk om te horen dat je op deze manier je draai hebt gevonden!
  • 10 juni
1
  • 7 juni
  • 1
Erg fijn om dit zo mooi beschreven te zien!
1
  • 7 juni
  • 1
Niet veel mensen zijn zich ervan bewust, dus herkenning is al gauw het halve werk ;)
  • 7 juni
1
  • 7 juni
  • 1
Knappe kracht toch...
  • 7 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen