Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Nederland doet te weinig tegen “homogenezingstherapie”

Homogenezingstherapie, ook wel conversietherapie genoemd, heeft het gedachtegoed om door middel van workshops, vakantiekampen en (christelijke) seminars mensen hun seksuele oriëntatie te corrigeren, ook wel ‘genezen’ genoemd. Dit komt nog steeds voor in Nederland, terwijl het in andere landen al strafbaar is.

Geschreven door Miroslawa van der Boom
Gepubliceerd op: 12 mei 2021
6
92
2
Vlag van LGBTQ+ gemeenschap
Vlag van LGBTQ+ gemeenschap
Sinds 1987 is homoseksualiteit pas uit het DSM III gehaald. Dit is een handboek waarin classificaties staan van psychische stoornissen. In Malta bestaat inmiddels sinds 2016 een totaal verbod op deze homogenezingstherapieën en in Duitsland is dit verboden bij minderjarigen. Verder is dit ook in meer dan twintig staten in de VS verboden. In Nederland wordt conversietherapie enkel niet meer vergoed door zorgverzekeraars en dus niet strafbaar.

Deze methoden komen tot stand vanuit religieuze kringen, vaak conservatief christelijk. Jacques Zonne is ontsnapt uit zo’n christelijke cult waarin hij onvrijwillig werd vastgehouden voor twee jaar. ‘Ik was erin geluisd, het begon met het werken voor een bedrijf binnen de christelijke kring waar mijn familie in zat. De leiding van de koffieshop vond dat ik aan ontspanning toe was. Een boerderij in Doornspijk waar ik kon bijkomen,’ zegt Zonne. De organisatie in het Gelderse dorpje Doornspijk bestaat nog steeds onder de naam “EBC Evangelisch Begeleidingscentrum”, voorheen “Evangelisch Centrum De Schuilplaats”.

De vakantie die Zonne kreeg, bleek niet zomaar een vakantie te zijn. Hij werd naar een boerderij gebracht: ‘Het ging van hersenspoelingen, duivelsuitdrijvingen naar mijn paspoort en uitkering innemen.’ Hierdoor kon Zonne niet weg en moest hij hulp van buitenaf vragen om te ontsnappen. Waarom hij niet eerder wegging? ‘Ik voelde me er toch thuis. Bovendien dacht ik werkelijk in een hetero veranderd te zijn.’

Ontsnapping Zonne kwam in contact met dominee Faber die hem hielp bij het ontsnappen. ‘Ga terug naar de boerderij en doe alsof je genezen bent,’ was het advies van Faber. Ondertussen zoekt Faber onderdak voor Jacques. ‘Om kwart over zes werd ik door drie stafleden van bed gesleurd. Ze zetten mij zonder mijn spullen compleet op straat. Het sneeuwde toen en ik ben op de brommer naar Kampen gereden, waar de dominee woonde. De leider van de boerderij, Willem Achter, had mevrouw Faber opgebeld dat ze eens met een echte vent moest trouwen, in plaats van met een “flikker”’.
Wat vond zijn familie hiervan? ‘Mijn ouders dachten dat het een goede zaak was die vakantie, echter toen zij hierachter kwamen, hebben zij de kerk links laten liggen’, antwoordt Zonne.

Beetje bij beetje Al in 2012 kwam er ophef in de Tweede Kamer over de erkende christelijke organisatie Different, waarbij zorgverzekeraars wettelijk verplicht waren om deze kosten te vergoeden. Niet lang na deze ophef had Edith Schippers (VVD), die toen minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was om een einde te maken aan het vergoeden van deze praktijken.

Een motie om te onderzoeken in hoeverre dit actief is in Nederland, is aangewakkerd door Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) in 2019. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vervolgens de opdracht gegeven om een onderzoek hiernaar te starten. Hieruit is in afgelopen juni duidelijk geworden dat er in Nederland zo’n vijftien organisaties en personen actief zijn om lhbti+’ers te ‘genezen’. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) heeft niet lang daarna een brief opgesteld waarin naar voren komt dat er een tweede deel zal komen van het onderzoek. Vorig jaar in mei, stemde een meerderheid uit de Tweede Kamer voor een motie om homogenezingstherapieën te verbieden. Alleen FvD, de PVV, CDA, CU en SGP stemden hiertegen.

Serieuze schade Uit het rapport is ook naar voren gekomen dat deze conversietherapieën grote gevolgen hebben voor de mensen die dit moesten ondergaan. Er wordt door ervaringsdeskundigen beaamd dat depressie, suïcidale gedachten of eetproblemen en seksuele problemen het gevolg hiervan zijn. ‘De druk werd steeds groter. In het begin vond ik het vooruitzicht om genezen te worden wel fijn. Totdat ik met zelfmoordneigingen op bed lag en uitzichtloos het eruit zag’, vertelt Zonne.

De regering van Nederland heeft nog geen wetsvoorstel ingediend en is er vooralsnog geen specifieke wet die gaat over de strafbaarheid van homogenezingstherapieën. Belangenorganisatie COC, komt op voor de lhbti’ers en verzoekt het kabinet om zo snel mogelijk met een verbod te komen.
6
Geschreven door Miroslawa van der Boom
Gepubliceerd op: 12 mei 2021
6
92
2

Comments

  • 12 juni
  • 0
Ik vind het bizar dat dit nog niet strafbaar is. Goed dat je hier over schrijft!
  • 12 juni
0
  • 28 mei
  • 1
Wow heftig.. goed dat je hier over schrijft! Moet zeker besproken worden vind ik.
  • 28 mei
1

Recente en relevant artikelen