Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Nederlands als tweede taal (NT2)

Mensen die vanuit het buitenland in Nederland komen wonen, werken of studeren hebben één grote uitdaging. Het leren van de Nederlandse taal. Het is vaak een project van jaren. In dit artikel neem ik je een klein stukje mee in de complexiteit van het leren van de Nederlandse taal. Waar begin je met leren? Hoe breid je je kennis uit stap voor stap uit? En kom je ooit op dat gewenste B2 niveau?

Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 9 juli 2021
3
92
2
Afbeelding door Element5 Digital via Unsplash
De niveaus
Als je nog geen of maar enkele Nederlandse woorden kent, zit je op A0 niveau. Je bent een echte beginner. Hierna volgt niveau A1. Als je op dit niveau zit begrijp je woorden en korte zinnen. Ook ken je zelf een aantal basiszinnen, waarmee je bijvoorbeeld kan zeggen hoe je heet of waar je woont. A2 wordt gezien als het basisniveau. Dit niveau heb je (minimaal) nodig om je goed te redden in dagelijkse situaties (boodschappen/werk/familie). Ook is dit het niveau van iemand die het inburgeringsexamen gedaan heeft. Als je B1 niveau hebt, kun je je ook in bijzondere situaties goed redden. Je kunt bijvoorbeeld je mening geven en uitleggen of een wat uitgebreider verhaal vertellen. B2 niveau heb je, als je vrijwel geen problemen meer ervaart met communiceren in het Nederlands. Je kan spontaan deelnemen aan een gesprek.

Spreken
Als je Nederlands gaat leren, kun je het beste eerst beginnen met het spreken. Uiteraard is het fijn als je een docent of tutor hebt, die je je eerste woorden en zinnen kan leren. Door lessen te volgen met iemand die de taal goed spreekt, breidt je je woordenschat steeds meer uit. Hoe meer woorden je kent, hoe beter je vervolgens ook je zinnen kan opbouwen. Nederlands spreken kan aan het begin heel spannend zijn. Je weet niet of je dingen goed zegt en wil geen fouten maken. Het is daarom belangrijk dat je een tutor of docent hebt die je alle ruimte geeft en waarbij je je op je gemak voelt.

Luisteren
Door veel Nederlands te horen, leer je steeds meer woorden en raak je ook bekend met de structuur van de zinnen. Als je wat Nederlandse vrienden/kennissen/buren hebt is dat fijn, want zo word je als het ware ondergedompeld in het Nederlands. Andere manieren om meer Nederlands te horen zijn bijvoorbeeld filmpjes (over de Nederlandse taal) kijken op YouTube en (eenvoudige) tv-programma's, films of series kijken.

Lezen
Een andere manier om je woordenschat uit te breiden is door te lezen. Het is dan wel belangrijk dat je een tekst kiest op jouw niveau, zodat je de enkele woorden die je niet kent kan opzoeken. Als een tekst te moeilijk is, zie je door de bomen het bos niet. Lezen kan een fijne manier zijn om een taal te leren kennen, omdat het je niet zo 'voor het blok' zet als spreken. Wel is het een meer 'passieve' oefenvorm. Als je een tekst goed begrijpt, dan wil dat niet zeggen dat je jezelf ook goed kan redden met spreken (dat vereist vaak nog meer oefening). De combinatie is ook erg leuk: lees eerst een tekst en probeer er daarna met iemand over te praten.

Grammatica
De reden daarvan is dat dan natuurlijk ook dat bij het spreken je eigen kennis van de grammatica om de hoek komt kijken. Om goed Nederlands te kunnen spreken moet je veel weten over (het vervoegen van) werkwoorden, de verschillende soorten lidwoorden, de volgorde van woorden in een zin en ga zo maar door. Doorgaans pikken studenten deze regels het beste op, als ze zelf nieuwsgierig zijn waarom we de dingen zeggen zoals we ze zeggen. Waarom is het 'De auto is rood', maar niet 'De rood auto'? En waarom is 'Hij gaat naar zijn oma' een goede zin maar 'Morgen hij gaat naar zijn oma' dan weer niet?
Een mooie spreuk vind ik: When the student is ready, the teacher will appear. Het heeft geen zin om iemand te overstelpen met Nederlandse grammatica. Dit gaat beetje bij beetje, stap voor stap.

Motivatie
Het is misschien een open deur, maar uiteindelijk is motivatie de sleutel tot succes. Als je echt een nieuwe taal graag wil leren spreken, zul je je daarmee moeten omringen en de taal opslurpen als een spons. Een leuke tutor of cursus helpt daarbij een hoop. Door leuke afwisselend werkvormen (spreken, lezen, schrijven, spelletjes) leer je steeds dingen bij. Het is net als een muur die je bouwt. Je moet helemaal onderaan beginnen met metselen, maar door elk steentje dat je toevoegt kom je verder en verder en verder.
3
Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 9 juli 2021
3
92
2

Comments

  • 9 juli
  • 1
Goed geschreven en interessant artikel. Nederlands is niet zo eenvoudig.
1
  • 10 juli
  • 0
Zeker niet! Respect voor alle mensen die ervoor gaan!
  • 10 juli
0

Recente en relevant artikelen