Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Netflix: Rebellion

Dublins gewelddadige Paasopstand van 1916 vormde het begin van een lang en bloedig conflict tussen Britse strijdkrachten en Ierse revolutionairen.

Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 11 aug 2021
4
66
5
Als kind herinner ik mij de maandelijkse nieuwsberichten over de toestanden in Ierland, de IRA en de aanslagen die ermee gepaard gingen. Tot deze op een gegeven moment stopten. Als kind begreep ik niet goed waar dat juist allemaal over ging. Maar toch bleven deze gebeurtenissen me altijd bij.

Toen ik de serie Rebellion op Netflix zag verschijnen was mijn interesse dan ook direct gewekt. Misschien kon ik nu eindelijk eens begrijpen waar die Ieren hun frustraties vandaan haalden. Er zijn ondertussen twee seizoenen, met elk vijf afleveringen.

De serie wind er geen doekjes om en begint direct in een meest woelige periode, die van de eerste wereldoorlog. Een tijd waarin Ierland nog volledig onder de Britse bewindvoering viel en dit ten onvrede van het eiland dat kort voor de oorlog zelfbestuur was beloofd. Omdat de Britten er nog steeds de plak zwaaien is er tevens de legerplicht, wat eveneens voor veel onvrede zorgt. Ierland wenst zich namelijk liever onafhankelijk op te stellen in plaats van hun mensen naar de loopgraven te sturen. En zo komt het dat vele gezinnen de verdeeldheid treft. Terwijl een vader zijn gezin met Britse legerdienst onderhoud, vechten zijn broer en/of zoon voor de onafhankelijkheid van Ierland.

Wat ook opvalt is de vrouwelijke inspraak, hoewel ik mij afvraag of deze wel degelijk zo groot zou geweest zijn. Toch bevinden we ons ook hier in woelige jaren. Vrouwen werden na 1900 steeds meer gelijkwaardig gesteld, wat hun meningsuiting en maatschappelijke bewegingsvrijheid alleen maar bevorderde.
De serie centraliseert zich in de eerste instantie rond drie vrouwen uit verschillende bevolkingslagen die elk op hun eigen manier, hetzij heimelijk of openbaar, hun visie voor een onafhankelijk Ierland proberen te verdedigen. Dit tot op het moment van de Paasopstand, een zesdaagse burgeroorlog tegen de Britse overheersing. Niemand in Ierland kan zich afzijdig houden van de situatie en er moet een kant worden gekozen. Families worden uiteen gerukt en aan weerskanten worden ijskoude executies uitgevoerd. En waar de Britten dachten op deze manier het verzet met de grond gelijk te maken, blijkt naderhand het effect totaal averechts. De sympathieën voor de nationalisten van Sinn Féin worden groter en de IRA is geboren.

Resistance

Het tweede seizoen, meer toepasselijk genaamd Resistance, speelt zich af net na de oorlog. Een iets meer gevestigde periode, maar daarom in Ierland niet minder onzeker. Het eiland gaat nog steeds gebukt onder Brits bewind en gezien de constante dreiging is de avondklok van kracht.

Dit seizoen gaat verder in op Jimmy Mahon, een IRA-soldaat uit het eerste seizoen die nu gepromoveerd wordt tot inlichtingenofficier. Undercover moet hij zoveel mogelijk informatie proberen te vergaren om zo de Ierse zaak vooruit te helpen. Tegelijk schijnt het ook licht op de illegale adoptiepraktijken die vorige eeuw schering en inslag waren in Ierland. Zo volgen we het verhaal van Ursula, die haar bastaard zoon onderbracht in het klooster, om zo haar werk voor de Britten te kunnen behouden. Wanneer het klooster hem ondanks al haar financiële bijdragen opgeeft voor adoptie aan een Amerikaans gezin, ziet ook zij zich genoodzaakt haar loyaliteit te veranderen.
Zowel Rebellion als Resistance tonen on seen bloedige les in Ierse geschiedenis, die waarschijnlijk maar weinigen tot in detail kennen. En hoewel de serie niet altijd even accuraat is en hier en daar wat is opgesmukt, leert ze ons een waardevolle stukje over kwesties die tot op dag van vandaag nog steeds actueel zijn.

De serie lokte meer kijkers dan oorspronkelijk verwacht en dus was men kort voor de corona pandemie ook begonnen met het opnemen van een derde seizoen. Dit werd echter stilgelegd door bovenvermelde reden. Op dit moment vermoed men dat het derde seizoen, genaamd 'You', zal verschijnen ergens in het voorjaar van 2022. Ik kijk er alvast naar uit.
4
Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 11 aug 2021
4
66
5

Comments

 • 13 aug
 • 0
Klinkt goed, zal eens zien.
 • 13 aug
0
 • 13 aug
 • 0
Weer goed geschreven. Ik vind Netflix altijd zo lastig zoeken naar iets leuks.
0
 • 10 sep
 • 0
Vandaar dat ik mijn ervaringen deel he, heb jij hopelijk wat minder zoekwerk :p
 • 10 sep
0
 • 13 aug
 • 0
Goed geschreven, Saar.
 • 13 aug
0
 • 13 aug
 • 0
Het lijkt me een serie die ik eens moet gaan bekijken. Ik had er nog niet van gehoord. Bedankt voor je tip.
 • 13 aug
0

Recente en relevant artikelen