Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Oefeningen als voorbereiding op de wintersport

Dit kan van alles zijn: langlaufen, snowboarden en skiën . Er zijn ook mensen die op vakantie gaan naar een wintersport gebied om te genieten van de mooie witte wereld en er te gaan wandelen of spelen in de sneeuw. Ga je op wintersport ook echt iets actiefs doen als doe je er verstandig aan om de volgende oefeningen te doen voordat je op vakantie gaat sporten .

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 13 aug 2021
10
41
23
Afbeelding door Banff Sunshine Village via Unsplash

De oefeningen

De onderstaande oefeningen kunt u gewoon thuis of in de sportschool oefeningen. Het is belangrijk dat je fit de piste op gaat. Je verbruikt tijdens het snowboarden en skien andere spieren dan in het dagelijks leven. Het is dat ook goed om voorbereid op weg te gaan een blessure heb je zo te pakken en dat zou zonde zijn van de wintersport vakantie. Tijdens de eerste dag van de wintersport gebeuren de meeste ongelukken, namelijk 90%. Dit komt omdat je lichaam moet wennen aan de nieuwe actieve bezigheden. Ook ben je dagelijks veel actiever dan je normaal in het dagelijks leven bent. Je lichaam moet hier aan wennen en het is dan ook belangrijk dat je vooral de eerste dag niet te hard van stapel loopt. De oefeningen richten je op je core, kuiten, hamstring, heupen en je romp. De oefeningen zijn core raise, ski lifts en dodge jump. Je kunt dit uitbouwen met andere oefeningen die hier bij passen zoals: lunges, touwtje springen, buikspier oefeningen en plank.

Dodge jump

Met de dodge jump train je je hamstrings, kuiten en quadriceps. Met deze oefening bouw je kracht op in de spieren die je gebruikt tijdens het maken van bochten. De oefening is dus gericht op je benen, want deze vangen als eerste de klappen op.
Je slaat je armen over elkaar tegen je borst en sluit je benen. Spring in deze houding met grote sprongen schuin naar voren. Je buigt hierbij je benen en je knieën als je neerkomt. Doe links en rechts om de beurt per keer 10 keer links en 10 keer rechts (2 keer herhalen).

Core raise

De core raise is er om je core sterker te maken. Het gaat dan over je buik- en rugspieren. Deze oefening is voor de lage buikspieren. Voor de rugspieren kan je gebruiken maken van de plank. Steun op je ellebogen en je tenen en houd dit vol voor 30 seconden. Deze oefening doe je 5 keer. De core raise is voor de lage buikspieren en zorgt voor een sterke core die de schokken op de piste moeten opvangen.
Ga plat op je rug liggen en leg je handen onder je billen. Til nu je benen 5cm van de grond en je voelt je buikspieren. Maak nu een schaar beweging met je benen, waarbij je je benen afwisselt.

Planking

De plank is bedoeld voor je core raise. Je gaat een aantal sets maken van een aantal seconde als een plank. Je traint hier vele spieren mee: been-, buik-, en rugspieren. Je gaat plat op je buik liggen. Nu zet je je armen op schouderbreedte en til jezelf op (je blijft steunen op je onderarmen). Ga nu recht in de lucht als een plank liggen (achterkant steun je op je tenen). Houd deze oefening vol voor 30 seconden en doe deze drie keer.

De Skilift

De ski lift is een variant op de quats. Deze oefening is er om je heupreflexoren en je romp te versterken. Je kan hierdoor makkelijker remmen en sneller een onverwachte bocht maken.
Sta rechtop met je armen in de lucht (je kan een barbell of een skistok boven je hoofd houden). Je benen iets uit elkaar ter hoogte van je schouders en hurk langzaam door je knieën naar beneden en houd dit enkele seconden vast. Hierna keer je langzaam weer naar je startpositie deze oefening doe je 3 keer met telkens 15 herhalingen.

Samenvatting

De meeste ongelukken gebeuren tijden de eerste dag van de wintersportvakantie. Dit is er jammer want in de meeste gevallen kan je niet meer snowboarden, skiën of langlaufen. De sporten skiën en snowboarden zijn het meest blessuregevoelig, omdat je lichaam andere bewegingen maakt dan anders je je regelmatig schokken te voortduren krijgt. Met deze oefeningen en eventuele uitbreidingen kan je je lichaam versterken en op deze manier je blessures beperken. Ik wens je veel plezier met de oefeningen en natuurlijk op de wintersport.

10
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 13 aug 2021
10
41
23

Comments

  • 16 aug
  • 1
Ik word al moe als ik je blogje lees :-D
Maar het is onwijs belangrijk om je voor te bereiden.
Ik heb ooit 1x geskied en was ook goed voorbereid. Tot ik op de berg in Oostenrijk aan kwam.
Had geen idee dat ik bang was om een berg af te skiën. Daar was ik dus niet op voorbereid en einde ski-avontuur. ;-)
1
  • 16 aug
  • 0
Ik ben niet echt een wintersporter. maar ach, de oefeningen zou ik nog steeds kunnen doen
0
  • 15 aug
  • 0
Geen wintervakanties voor mij, ik ben een zonnige mens :)
0
  • 15 aug
  • 0
Interessant !
0
  • 15 aug
  • 0
Ik vrees dat de eerste ongelukken al tijdens het oefenen gaan gebeuren... ik houd het maar bij het sleetje...
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen