Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Omgaan met obstakels op je pad

Iedereen heeft ze: frustrerende, onverwachte en ongelukkige gebeurtenissen of situaties die jou dwars zitten en voorkomen dat jij kunt doen wat jij wilt doen. Een leven zonder obstakels bestaat niet; voor elk obstakel dat uit de weg is komt er een nieuwe voor in de plaats. Het is daarom van belang dat je weet hoe je hiermee juist kunt omgaan.

Geschreven door Sem Visionair
Gepubliceerd op: 30 juli 2021
9
50
14
Afbeelding door Kaspar Allenbach via Unsplash
Laatst heb ik het boek 'The Obstacle is the Way' gelezen. Hierin verteld de auteur dat je je hele leven obstakels tegen zult komen. En in plaats van hier ontzettend van te gaan balen en iedere keer gefrustreerd, boos en verdrietig te raken, is het van belang dat je leert hoe je het beste met obstakels om kunt gaan. Want met de juiste set skills kun je obstakels steeds beter en gemakkelijker aanpakken en vormen ze een minder groot probleem. In dit artikel bespreek ik wat deze set skills precies bedraagt.

Perceptie

Je perceptie is hoe je naar situaties en wat er om je heen gebeurd kijkt en wat je besluit dat die gebeurtenissen betekenen voor jou. De meeste mensen worden door ons natuurlijke instinct makkelijk overrompeld door wat er om ons heen gebeurd. Dit komt door onze 'biological baggage' uit de oertijd die we nog steeds bij ons dragen. Als je hier meer over wilt weten, kun je mijn artikel over het oerbrein lezen. Het fight-or-flight instinct slaat toe en we beginnen fouten te maken en regels te negeren doordat we niet meer helder kunnen denken.

De perceptie die we nodig hebben om met obstakels te dealen is kalm en onverstoorbaar blijven waar anderen enthousiast of bang worden. Dit vraagt oefening en discipline en is niet iets dat je zomaar hebt of kunt, maar door je bewust te zijn van je perceptie, kun je het veranderen. Mensen die de controle over hun emoties verliezen, kiezen hier in feite voor door deze emoties en gevoelens alle ruimte te geven. Kalm blijven is de andere optie. Onthoudt dus dat dit een keuze is waar je je bewust van moet zijn om je perceptie te kunnen veranderen.

Objectiviteit

Zodra het ons lukt om kalm te blijven als we een obstakel tegenkomen, is de volgende stap om onze 'subjectieve ik' van onszelf te verwijderen en volledig objectief te zijn. Als we een obstakel tegenkomen, zal ons brein ons vertellen dat de situatie verschrikkelijk, hopeloos of krankjorum is. Dit hoef je niet als waarheid aan te nemen; jij bepaald wat jij jezelf verteld.
Wanneer we naar de problemen van anderen luisteren, is alles voor ons kraakhelder, zelfs wat hij/zij zou moeten doen om het op te lossen of ermee om te gaan, maar als het op onszelf aankomt wordt dat ineens een stuk lastiger. De truc is om hier gebruik van te maken: probeer jezelf voor te stellen en te vertellen dat dit jou niet overkomt en dat het iets onbelangrijks is. Kijk dus als een buitenstaander naar je obstakels. Het wordt zo makkelijker om objectief te blijven en te bepalen wat je nu het beste kunt doen.

Perspectief

Als we onze emoties onder controle hebben en de situatie objectief kunnen bekijken, is de volgende stap om je perspectief te veranderen, oftewel vanuit welke hoek je naar een situatie/gebeurtenis kijkt. De kunst is om het positieve en de kansen om te groeien te zien in je obstakels.
Stel dat je een baas en collega's hebt op je werk die voor veel druk en stress zorgen. Het positieve in deze situatie is bijvoorbeeld dat ze je motiveren om hen het tegendeel te bewijzen, dat ze je harder maken, dat je echte vrienden en aardige collega's meer gaat waarderen, etcetera. Door je hier op te focussen in plaats van het negatieve kun je je obstakel gaan zien als iets dat op bepaalde manieren een blessing is. Door je hier aan vast te houden, verliest het obstakel grip op je.

Actie

En last but not least: onderneem actie. Onze stappen en keuzes is wat ons maakt. We moeten met vastberadenheid en doorzettingsvermogen actie ondernemen om met onze obstakels om te kunnen gaan. Niet denken, niet verstoppen, maar actie ondernemen is de enige oplossing voor je obstakels en moeilijke situaties. Je kunt jezelf niet uit een bepaalde situatie denken. Velen nemen geen actie omdat ze eerst de situatie eerst helemaal door willen denken of omdat de timing nog niet goed is, of omdat ze zich er nog niet klaar voelen. Als resultaat gebeurd en verandert er niets.

Knip het obstakel op in overzichtelijke stukken en begin met actie ondernemen, altijd. Je zult er steeds weer achter komen dat gelijk beginnen met actie ondernemen de juiste beslissing was. Soms kan het lastig en ontmoedigend zijn als niemand je 'aanmoedigt' of als je niets ziet veranderen. Ontmoedigd zijn is helemaal oké, maar opgeven niet. Zodra je opgeeft, geef je het obstakel weer alle ruimte om controle te krijgen over jou. Always keep moving.Hopelijk heb je wat gehad aan dit artikel dat in feite een samenvatting is van het boek 'The Obstacle is the Way' :-).
9
Geschreven door Sem Visionair
Gepubliceerd op: 30 juli 2021
9
50
14

Comments

 • 1 aug
 • 1
goed artikel met handige tips
1
 • 1 aug
 • 0
Thnx Chantal!
 • 1 aug
0
 • 31 juli
 • 1
Mooi geschreven!
1
 • 31 juli
 • 0
Dankjewel Sophia!
 • 31 juli
0
 • 31 juli
 • 1
goed geschreven sem. Ga is kijken naar het boek al heb ik dat misschien nu niet meer nodig na je artikel.
1
 • 31 juli
 • 0
Bedankt voor je comment! Het boek is zeker een aanrader, maar mijn artikel geeft het in grote lijnen wel weer idd :-)
 • 31 juli
0
 • 31 juli
 • 1
Een goede manier om ermee om te leren gaan
 • 31 juli
1
 • 31 juli
 • 1
Alleen kalmte kan ons redden, maar dat lukt ons spijtig genoeg niet altijd Sem. Bedankt voor de koffie. Kom je ook eens van mijn bakje troost proeven?
1
 • 31 juli
 • 0
Zeker!
 • 31 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen