Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Onrust over Donkerplas: Hoofdstuk 15

Wat als dieren konden spreken en gevoelens hadden, net zoals jij en ik? Dan is dit avontuur, een uit het dierenleven gegrepen verhaal.

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 23 aug 2021
9
36
15
Afbeelding door Dalibor Perina via Unsplash
“Wel?” vroeg Pletter de Hoge Priester, “vertel op, Kraker, heb je het monster gevonden. Waar houdt het zich schuil?” Kraker keek heel verveeld even op. Hij had weer een mooi edel steentje mee uit zijn geheime grot. Hij hield het even hoog zodat het licht van de zon er op kon vallen. Het ding schitterde als een heldere ster.

“Kijk, hoe mooi… en al die kleuren!” Kraker was in hogere sferen en genoot van zijn nieuw verzamelstuk. Straks zou hij het bij zijn andere edele stukjes voegen in zijn holle boom. Misschien moest hij nog een nieuwe boom gaan zoeken. Verzamelen kende geen grenzen en het was toch wel een verslaving geworden. Meester Boehoe die Pletter het voorrecht van zijn ambt had gegeven om met de debriefing te beginnen, kraste even ongeduldig. “Kraker, stop nu even die steen weg en luister even goed.” De stem van de uil had duidelijk wat meer invloed dan die van de Hoge Priester. Vliegensvlug stopte hij zijn schat in een van zijn wangen. Er zaten al wel wat eikels in, maar Kraker had een grote mond, letterlijk dan, want hij was zeker geen grote prater als het erop aan kwam.

“Vriend Draak slaapt lekker in zijn grot.” Kraker dacht even dat de draak hem had gehoord op zijn verzamelrondje, maar het reusachtige dier had enkel maar een onrustige beweging gemaakt in zijn slaap. “Ff…Vriend Draak slaapt diep onder Donkerplas. Ik kan je het tonen waar, maar ik denk dat jullie te groot zijn.” “Te groot, te groot,” wauwelde de Hoge Priester hem na. “Spreek met verstand, Kraker of ik pak je verzameling stenen van je weg.” Kraker keek even vlug op en Meester Boehoe zag plots een gevaarlijke glans in het linkeroog van Kraker komen. “Laat de dreigementen maar over aan dieren die ze werkelijk kunnen uitvoeren, Pletter! Ik vermoed, Kraker, dat je ergens langs een kleine opening bent binnengeraakt in die grot?” De Hoge Priester zuchtte. Hij begreep niet waarom Meester Boehoe zoveel geduld had met die minderwaardige eekhoorn. Kraker was een schande voor zijn Religieuze Orde van Hoge Priesters. Als het aan hem lag zou hij hem verbannen naar een ander bos of zo. “Ja, Meester Boehoe, mijn geheim, mijn toegang tot de grot is heel klein. Jullie passen niet,” bevestigde Kraker de woorden van de uil. Kraker wist dat er nog een andere ingang was, maar kon zich niet herinneren waar die juist gelegen was. Het had dus geen zin om erover te beginnen want hij zou toch geen vragen kunnen beantwoorden. Dus zei hij hierover niets. Meester Boehoe pijnigde zijn hersenen. Was er een grot onder Donkerplas? Hij had er nog nooit over gehoord. Maar dat wilde natuurlijk niet zeggen dat het niet bestond. De lucht die je inademde zag je ook niet en die bestond vanzelfsprekend toch ook. Dus het was niet omdat je nog nooit van een grot onder Donkerplas had gehoord, dat die daarom niet bestond. Misschien moest hij assistentie vragen van het oudste wezen van het bos. Het probleem was dat hij de taal niet meester was om met dit wezen te communiceren. Hij wist dat in het water van Donkerplas een familie sponsen leefde. Meester Boehoe wist niet hoe oud ze juist waren, maar hij wist dat het ettelijke honderden jaren was, misschien nog meer. Misschien kon hij raad vragen aan Schelle Pee de riviermossel. Die kon als tolk dienen tussen hem en de spons. Die mosseltaal beheerste hij nog enigszins, al vond hij het uiterst vervelend om te spreken met water in de mond.

©Rudi J.P. Lejaeghere
22/08/21

9
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 23 aug 2021
9
36
15

Comments

 • 2 sep
 • 0
die wezens kunnen vast verder helpen! En mij klinkt die eekhoorn lief in de oren.
 • 2 sep
0
 • 24 aug
 • 2
Donkerplas, daar ben ik altijd graag!
2
 • 24 aug
 • 1
Weer een hoofdstukje gelezen.
1
 • 24 aug
 • 2
Geweldig weer.
2
 • 24 aug
 • 2
Benieuwd naar het volgende
2
Laad meer

Recente en relevant artikelen