Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Onze vertrouwde brouwsels

Na het tanden poetsen en aankleden naar de keuken om een kop van je favoriete brouwsel te maken. Of het nu koffie of thee is. Bij velen van ons zit deze gewoonte erin gebakken en is het normaal om de thermoskan 's morgens op de ontbijttafel te hebben staan.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 15 mei 2021
4
35
3
Afbeelding door Robin van der Ploeg via Unsplash

Een heerlijk bakkie koffie

Er is niets dat beter ruikt in de ochtend dan de geur van vers gezette koffie. Wil jij de jouwe graag met suiker, melk of toch liever zwart?
Koffie is voor ons misschien een product die wij als onmisbaar beschouwen, maar honderden jaren geleden was het nog niet zo'n normaal product om te hebben. Het was namelijk peperduur en dit is waarom.

De ontdekking van koffie

Deze ontdekking hebben wij te danken aan dappere avonturiers van de VOC die hun leven waagden op zee om nieuwe landen en producten te ontdekken. Dit was zeer gevaarlijk, omdat sommige schepen weg vaarden om vervolgens nooit meer aan land te gaan.
Vele schepen vergingen toen op zee doordat ze kapot waren gegaan, een brand was ontstaan of zelfs door de hand van piraten! Dit was ook de reden waarom Nederlanders koffie niet gingen verbouwen op Jemen, het land waar koffie oorspronkelijk vandaan komt, maar op Java. Dit deden ze door handel te drijven met de bewoners en hen eerlijk te betalen. Helaas waren er ook enkele Nederlanders die het land overnamen en de inwoners als slaven lieten werken.
Wist je trouwens dat Java één van de koloniale gebieden was van Nederland? Doordat de reis naar deze landen soms wel maanden kon duren en omdat het ook een gevaarlijke tocht was, waren deze producten toen super duur. Gelukkig kunnen de koffiebonen nu veel makkelijker vervoerd worden, doordat onze schepen zijn verstevigd, maar ook omdat er meerdere vormen van transport zijn.
Dit zorgt ervoor dat je de koffie nu gewoon in de supermarkt kan vinden in plaats van de winkels voor koloniale waren of de kruidenierswinkel. Deze twee winkels waren namelijk de voorlopers van de supermarkt. Denk maar eens terug aan dit verhaal wanneer iemand koffie een normaal product noemt, want niets is minder waar!
4
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 15 mei 2021
4
35
3

Comments

  • 19 mei
  • 0
leuk geschreven!
  • 19 mei
0
  • 17 mei
  • 0
Koffie is heerlijk he!
  • 17 mei
0
  • 16 mei
  • 0
Ik zal mij ook geen raad weten zonder koffie! jammie jammie.
  • 16 mei
0

Recente en relevant artikelen