Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Oooh IJsland: de Golden Circle

De Golden Circle is wellicht het bekendste deel van IJsland. Iedereen die voor het eerst naar IJsland gaat, wordt daar naartoe geleid, of gaat er zelf een kijkje nemen. Het is dan ook ongeveer het meest drukke gebied qua toeristen. Maar wat valt daar dan te zien?

Geschreven door Encaustichris Blogs
Gepubliceerd op: 4 sep 2021
9
29
18
De Golden Circle ligt binnen de cirkel (eigen foto)
De Golden Circle ligt binnen de cirkel (eigen foto)
Om te beginnen: de Golden Circle is een route, van ongeveer 300 kilometer, waarlangs je diverse bezienswaardigheden ziet.
De Golden Circle is daarmee direct het meest toeristisch van heel IJsland.
Wat mij betreft is het overigens niet het mooiste stuk, maar daarover in volgende artikelen meer.

Wanneer je in IJsland aankomt land je over het algemeen op Keflavik Airport, het internationale vliegveld van IJsland. Veel mensen denken dat ze dan al in Reykjavik zijn, maar dat is niet zo. Reykjavik (de hoofdstad van IJsland ligt zo'n 40 kilometer verderop, een goed half uur rijden.

Reykjavik is een flinke stad (maar niets wanneer je deze vergelijkt met bijvoorbeeld Amsterdam.
In Reykjavik vind je vele hotels, uitgaansgelegenheden, en ook diverse bezienswaardigheden.
Wanneer je een Golden Circle reis doet, zal je zeker een stadswandeling aangeraden worden.
Daarnaast zul je altijd het advies krijgen de Blue Lagoon te bezoeken: een aangelegd zwembad, waar je kunt baden in het beroemde IJslandse hete water, verwarmd door de natuurlijke bronnen.

IJsland is vulkanisch, er zijn nog vele actieve vulkanen, en het is er onder de grond dus nogal warm.
IJslanders maken daar gretig gebruik van: met deze warmte verwarmen ze hun water, en hun huizen. Ik heb nog nergens op IJsland een gaskachel gezien.
Dat water is overigens soms een dingetje.... Het warme water in IJsland kan nogal onaangenaam ruiken: naar zwavel! Dat houdt in dat, wanneer jij de douche aanzet, je badkamer gevuld is met een stinklucht. Daar valt aan te wennen, en gelukkig ga je zelf niet stinken van het water, maar pas op met sieraden: deze kunnen door het water aangetast worden. Doe ringen en kettingen dus vooral af.

Het koude water in IJsland is het lekkerste water ter wereld!
Overal in IJsland kun je het koude water rechtstreeks uit de kraan drinken (door een ingenieus systeem proef je dan geen vieze smaak, en het ruikt ook niet!), en ik raad je dat zeker aan!
Ik ben een slechte waterdrinker, omdat water voor mij vaak een bijsmaak heeft, maar in IJsland drink ik water als limonade. IJslanders zijn dan ook volkomen terecht trots op hun water.
Je kunt vrijwel overal gratis water krijgen bij je eten.
Maar ik dwaal af: terug naar de Golden Circle.

Wij hebben de Blue Lagoon tot op heden overgeslagen: we houden niet zo van rondlopen in een badpak. Wanneer je naar de Blue Lagoon of een ander IJslands bad gaat wordt je verplicht tevoren naakt te douchen in een kleedkamer. Voor IJslanders heel normaal, voor "ons" een dingetje.
Om een leuke indruk te krijgen van IJsland zou je in Reykjavik, naast de wandeling een bezoek kunnen brengen aan de fly-over Iceland. Dat is een beleving. Je krijgt in een goed half uur tijd twee verhalen te zien (in twee zalen), over de geschiedenis van IJsland, en in de derde zaal "vlieg" je over IJsland. In een bewegende stoel zit je voor een scherm. De wind waait om je oren, je voelt het vocht wanneer je door de wolken gaat. In no-time zit je in de film, met prachtige beelden.
Het is vrij kostbaar (ca. €30,- pp), maar ik vond het wel een beleving.

Geysir (eigen foto)
Geysir (eigen foto)
Vanaf Reykjavik rij je via weg 36 naar de Golden Circle.
In de Golden Circle vind je: Pingvellir, Geysir en Gullfoss.
Wanneer je deze drie plaatsen wilt aandoen en terug wilt naar Reykjavik ben je zo'n vijf uur kwijt, minimaal. Ik raad je echter aan meer tijd uit te trekken, er is namelijk veel moois te zien!


Geysir

Geysir is de naam van een oude Geiser, die inmiddels is uitgedoofd.
Echter, de Stokkur Geiser is nog altijd actief. Deze spuit iedere vijf tot acht minuten meters hoog in de lucht (zie foto hierboven). Een fantastisch gezicht! Het is altijd druk bij Geysir, dat in een geo-thermaal gebied ligt. Rondom de geiser vind je overal heet (kokend) water.
Overal staan bordjes het water niet aan te raken, en de paden zijn afgezet met touwtjes.
De Geiser is goed bereikbaar over een duidelijk, verhard pad. Er is voldoende gratis parkeerplek, er is een souvenirwinkel, er zijn toiletten en er is een restaurant.
In dit gebied kun je ook wandelen, dat hebben wij niet gedaan, omdat we er in de winter waren, zoals te zien op de foto.
Öxarárfoss (eigen foto)
Öxarárfoss (eigen foto)

Pingvellir/Thingvellir

Pingvellir is een natuurgebied.
In vroegere tijden huisde hier het IJslandse parlement, en daardoor is er vrij veel geschiedenis te vinden.
Pingvellir is beroemd omdat dit tevens de plek is waar de tektonische platen van de verenigde staten en Europa elkaar raken. Je kunt op die plek (Silfra) snorkelen en duiken.
Pingvellir is ook de plek van vele watervallen, waaronder de Öxarárfoss (foss betekent waterval).
Deze waterval is vooral in de winter prachtig, omdat deze dan bijna helemaal bevroren is, en dat maakt hem behoorlijk fotogeniek (zoals hierboven te zien).
Om bij Öxarárfoss te komen moet je de auto parkeren op een betaalde parkeerplek, en vandaar een stuk lopen over een breed gravel pad.

Maar Pingvellir is ook de plek van de Hraunfossar....
Op deze plek komen diverse watervalletjes samen in een grote rivier.
Het lijkt net of het water als vanzelf tussen de begroeiing vandaan komt, ik kan er uren doorbrengen!
Naast deze plek kun je via prima paden en bruggetjes omhoog lopen naar nog een waterval, en een mooi overzichtspunt.
Hier kun je gratis parkeren, en ook hier is een restaurant met toiletten.
Hraunfossar (eigen foto)
Hraunfossar (eigen foto)

Gullfoss

Gullfoss is een van de bekendste watervallen van IJsland.
Het is een prachtige waterval, of eigenlijk zijn het er meerdere, waar continu het water met een enorme kracht naar beneden stort.
De nevel veroorzaakt vrijwel altijd een mooie regenboog.
Bij Gullfoss kun je gratis parkeren, en wanneer je naar het toilet gaat in de souvenirshop is ook dit gratis. Op de parkeerplaats zijn ook betaalde toiletten.
Vanaf de parkeerplaats loop je via een stalen trap naar de waterval. Ben je slecht ter been, neem dan de zijweg, dan kun je dichter bij de waterval parkeren. Dit staat door bordjes aangegeven.

Gullfoss (eigen foto)
Gullfoss (eigen foto)
Alle plekken in de Golden Circle zijn in de zomer uitstekend toegankelijk, met een normale auto. In de winter adviseer ik je een 4x4 te huren, vanwege de vele sneeuw die er ineens kan vallen. Ik raad je inde winter ook aan om pinnetjes onder je schoenen te doen: wanneer er sneeuw ligt kan het glad zijn. Je loopt dan een stuk prettiger.
De Golden Circle is, zoals gezegd, in vijf uur te doen, maar trek er vooral een dag voor uit.
IJsland is veel te mooi om doorheen te scheuren. Neem eens een zijweggetje, er is zoveel te zien!

Meer lezen over IJsland?
En er komt nog veel meer!!

9
Geschreven door Encaustichris Blogs
Gepubliceerd op: 4 sep 2021
9
29
18

Comments

  • 8 sep
  • 1
Prachtig blog met dito foto's. IJsland is echt jouw land.
1
  • 7 sep
  • 1
Prachtig blog over dit mooie ruwe land
1
  • 6 sep
  • 1
Prachtig die foto van Geysir. Alle foto's natuurlijk, maar deze helemaal 😘
1
  • 5 sep
  • 1
Wat is het toch steeds weer genieten als ik jouw verhalen over IJsland lees. Je leest overal in de regels hoe geweldig jij/jullie het daar hebben en ik weet ook zeker dat er beslist weer een bezoek aan IJsland op de planning staat!
1
  • 5 sep
  • 1
Zo mooi fijn dat je ons meeneemt op reis.
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen