Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Op pad in Kroatisch Zwitserland

De regio "Primorsko Goranska", beter bekend als de Kvarner baai is één van de gebieden met de oudste toeristische tradities in Kroatië. In het midden van de negentiende eeuw was dit gebied al een geliefde winter vakantieplaats van de Oostenrijk-Hongaarse aristocratie. Niet voor niets staat deze regio ook wel bekend als Kroatisch Zwitserland.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 19 sep 2021
5
365
3
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

Een geliefde vakantieregio

Tegenwoordig zijn zowel de Kvarner eilanden Krk, Cres, Rab en Losinj als ook de kustplaatsen, in het bijzonder Opatija en Lovran, met hun talrijke hotels, vakantie- en appartementencomplexen geliefde vakantieplaatsen.

De regio bestaat uit drie verschillende, maar gelijkwaardig attractieve gebieden. Als eerste is daar de streek Primorje, dat zich uitstrekt vanaf de Liburnijska Rivijera onder het Ucka gebergte langs de kust tot aan Senj.
Afbeelding door Chiara Mazzetta via Unsplash
De tweede streek omvat de eilanden van de Kvarner regio bestaande uit de vier grootste Adria eilanden - Krk, Cres, Losinj en Rab. Derde streek is Gorski Kotar welke ook wel het 'Kroatische Zwitserland' genoemd wordt.

Het centrum van de regio is Rijeka, de voormalige grootste haven van de Oostenrijkse monarchie.
Afbeelding door Colton Jones via Unsplash

Insidertips

OPATIJA -  geboorteplaats van het Kroatische toerisme. NEHAJ -  goed behouden vesting, 60 meter net boven de kustplaats Senj​ NATIONAAL PARK RISNJAK - ongerepte natuur in het berggebied Gorski Kotar​ ​RIJEKA - Vesting Trsat, het kroatische pelgrimsoord van de heilige moeder Maria​
CRES - Venetiaans gevormde oude binnenstad​ ​LUBENICE - oeroud stadje hoog boven de zee met fantastisch uitzicht​ ​LOSINJ -  ongerept eiland met uitgestrekte pijnboombossen​ ​VRBNIK (eiland Krk) - wijnliefhebbers vinden hier de uitstekende witte wijn Zlahtina​ ​​RAB - oude binnenstad met de bekende klokkentorens

Lees meer over Kroatië

Plitvicka jezera of Plitvice meren, is het bekendste Kroatische Nationaal Park en valt onder de bescherming van UNESCO, werelderfgoed. Zestien kleine meren die overgaan in watervallen vormen de hoofdattractie van dit unieke natuurpark dat zijn gelijke in de wereld niet kent.


Het betoverende landschap van Zuid Dalmatië. De stralende blauwe kust. Kleine eilandjes en het mooie groene binnenland. Reden genoeg om deze regio te bezoeken. Vakantieplaatsen als Dubrovnik en Cavtat. De eilanden Korcula en het nationaal Park Mljet. Het zijn echte cultuur- én natuur hotspots.


Het leukste van verhuizen naar een ander land is het ontdekken van lokale gebruiken en tradities. Zo slenterde ik ooit rond op wat een heus bonensoep festival bleek te zijn. Een eeuwenoude traditie werd me verteld. De soep wordt door de Šokci, een Kroatische minderheid, bereid in authentieke potten van aardewerk naast een open houtvuur, net als honderden jaren geleden.

5
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 19 sep 2021
5
365
3

Comments

  • 22 sep
  • 1
Goede tip!
  • 22 sep
1
  • 22 sep
  • 1
Lijkt mee een prachtig land.
  • 22 sep
1
  • 21 sep
  • 1
Ik ontdek steeds meer mooi's!
  • 21 sep
1

Recente en relevant artikelen