Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Op vakantie naar Thailand: Wel of niet doen?

Thailand is een land in Zuidoost-Azië en het is een bekende vakantiebestemming onder Nederlanders. Waar je op deze vakanties echter geen indruk van krijgt is de onrust die al sinds 2004 in Thailand speelt. In de vier meest zuidelijke provincies worden al jaren lang veel aanslagen gepleegd en het aantal doden loopt tot op de dag van vandaag op. Tot nu toe zijn er ruim 8000 gewonden en 5.000 doden gevallen. Is het nog wel veilig om naar Thailand te reizen?

Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 1 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
6
0
Afbeelding door Jakob Owens via Unsplash
Thailand is een land in Zuidoost-Azië en het is een bekende vakantiebestemming onder Nederlanders. Het klimaat, de natuur en de cultuur maken het land erg aantrekkelijk bij toeristen van over de hele wereld. Waar je op deze vakanties echter geen indruk van krijgt is de onrust die al sinds 2004 in Thailand speelt. In de vier meest zuidelijke provincies worden al jaren lang veel aanslagen gepleegd en het aantal doden loopt tot op de dag van vandaag op. Tot nu toe zijn er ruim 8000 gewonden en 5.000 doden gevallen. Is het nog wel veilig om naar Thailand te reizen?

Conflict in Thailand
Het conflict in Thailand is al veel langer aan de gang. Ongelijkheid, armoede en etnische verschillen laten de spanningen in het land al jarenlang oplopen. Er zijn al meerdere kleine aanslagen gepleegd, wanneer in 2004 een noodtoestand wordt uitgeroepen. Op 4 januari 2004 vond een gecoördineerde aanval plaats op meerdere doelen, waarbij veel wapens werden geroofd. Dit was de aanleiding die het conflict in Thailand weer deed oplaaien. Maar waarom waren er in de eerste instantie zo veel spanningen in het gebied?

Ten eerste zijn er grote economische verschillen in Thailand. De rijkste 1 procent van de bevolking bezit maar liefst 58 procent van de rijkdommen in het land. In de afgelopen veertig jaar is de armoede afgenomen, maar tegelijkertijd is de ongelijkheid daarmee sterk toegenomen. In Thailand is er in de afgelopen jaren sprake geweest van centralisatie. Het bestuur werd volledig verplaatst naar Bangkok, de hoofdstad. De toegenomen werkgelegenheid in Bangkok maakte de stad aantrekkelijk voor werknemers. Duizenden mensen trokken naar de hoofdstad en een aantal van hen vonden de rijkdom waar ze voor gekomen waren. De regering en bovenste laag van de bevolking verdienden echter zo veel geld, dat het grootste deel van de bevolking in armoede terecht kwam.

Ten tweede is er sprake van etnische-culturele verschillen binnen Thailand. Het meerderdeel van de bevolking is Boeddhistisch en spreekt Thai, maar er zijn ook een aantal andere bevolkingsgroepen in Thailand. Naast Thai, dat in het midden van Thailand gesproken wordt, wordt er in het noorden Isaan en Noordelijk Thai gesproken en in het zuiden Dambro of Zuidelijk Thai. Daarnaast spreken verschillende bevolkingsgroepen hun eigen taal. Voorbeelden hiervan zijn Akha, Lahu, Khmer en Mon. In Thailand wonen niet alleen Thai, maar ook mensen, die oorspronkelijk uit China, Maleisië, Cambodja, Vietnam en India komen. De Chinezen en Maleisiërs werden in het verleden door de Thaise regering benadeeld. Dit heeft tot veel spanning geleid tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
Het Boeddhisme is de staatsgodsdienst, die ongeveer 94 procent van de bevolking aanhangt. De rest van de bevolking bestaat uit Cristenen, Islamieten en moslims. Er is nauwelijks sprake van natievorming tussen de verschillende culturen.

Aanhangers van kleinere godsdiensten voelen zich over het algemeen achtergesteld ten opzichte van de boeddhistische bevolking. Ze kennen meer armoede en worden minimaal vertegenwoordigd in de regering. De etnische-culturele verschillen zijn centrifugale krachten en hebben in de afgelopen jaren tot veel demonstraties geleid. Omdat de Islamieten, Moslims en Cristenen vooral in het zuiden van Thailand wonen, zijn daar de meeste demonstraties. De Islam is na het Boeddhisme de grootste godsdienst in Thailand en kent, ondanks het lage percentage Islamieten, vele aanhangers.

In het zuiden van Thailand zijn verschillende radicale afscheidingsbewegingen. Thaise moslimgroepen streven naar separatisme. Ze zijn ontevreden over de maatregelen van de Thaise regering wat betreft de oneerlijk verdeelde economie. Met geweld proberen de afscheidingsbewegingen een moslimdeelstaat oprichten met eigen scholen en regels.

Ten derde levert de regering een grote bijdrage aan de onrust in Thailand. Een lange geschiedenis van corruptie en falend regeringsbeleid heeft geleid tot onrust en protesten. De reactie van de regering en militaire autoriteiten op de aanslagen en protesten was onprofessioneel. De regering heeft jarenlang volgehouden dat er geen sprake was van een opstand, maar alleen banditisme en drugscriminelen. Er werd niet langer overlegd met de lokale bevolking en er werden geen concrete plannen gemaakt. Dit heeft alleen maar geleid tot een grotere kloof tussen overheid en burgers. De onrust is door gebrek aan politieke strategieën en de toename van ongelijkheid in de afgelopen jaren enkel toegenomen.

De economische verschillen binnen Thailand hebben geleid tot grote ontevredenheid onder de bevolking. Deze economische verschillen worden mede veroorzaakt door culturele verschillen, met als gevolg dat er veel gewelddadige incidenten hebben plaatsgevonden de afgelopen jaren. Etnische-culturele verschillen hebben geleid tot spanningen, die door falend regeringsbeleid opgelost werden met geweld. Corruptie heeft ook bijgedragen aan de economische verschillen. Doordat politieke leiders geld in eigen zak hebben gestoken, heeft het armste deel van de bevolking minder geld gekregen. De spanningen in Thailand zijn dus een gevolg van meerdere zaken, die elkaar versterken.

Escalatie
De spanningen in, met name het zuiden van, Thailand hebben uiteindelijk geleid tot escalatie. Sinds 2004 is het dodental fors gestegen. In de grafiek hieronder is het aantal doden per jaar te zien.

Uit de grafiek blijkt dat het aantal doden sinds 2011 weer is afgenomen. De laatste drie jaar daalde het dodental tot 44 doden in 2017. De grafiek doet geloven dat het op dit moment rustig is in Thailand, maar verschillende bronnen bewijzen het tegendeel.

Er worden nog steeds regelmatig aanslagen gepleegd door opstandelingen. De noordelijke provincies zijn onrustig, maar relatief veilig. De vier meest zuidelijke provincies zijn op dit moment erg gevaarlijk om te komen, vanwege de vele gewelddadige protesten.

Conclusie
Samenvattend is Thailand dus nog steeds een conflictgebied. Jarenlang zijn de spanningen in het land door economische en etnische-culturele verschillen opgelopen. Het onprofessionele politieke optreden heeft de situatie verergerd tot deze in 2004 escaleerde in vele aanslagen en geweld. Hoewel het aantal doden de afgelopen jaren steeds minder is geworden is het nog steeds niet veilig in Thailand. Mocht je toch naar Thailand op vakantie willen? Wordt het ten zeerste aangeraden om niet in het zuidelijkste deel te komen.

Bronnen:

Aziatischetijger.nl (2015). Conflict Thailand vind oorsprong in onderdrukking eigen identiteit. Geraadpleegd op 24 januari 2018, van http://www.aziatischetijger.nl/2015/08/17/experts-conflict-zuid-thailand-vindt-oorsprong-in-onderdrukking-eigen-identiteit/

Kuis, T. (2012). Het vergeten conflict: Opstand in het zuiden. Geraadpleegd op 25 januari 2018, van https://www.thailandblog.nl/achtergrond/conflict-opstand-het-zuiden/
Langedijk, A. (2012). Thailand. Geraadpleegd op 24 januari 2018, van http://conflictenteller.nl/thailand.html
Rijksoverheid (2017). Reisadvies Thailand. Geraadpleegd op 25 januari 2018, van https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/thailand
Sarbach, J. (2014). Het conflict in Zuid-Thailand: Meer dan een geloofskwestie. Geraadpleegd op 24 januari 2018, van https://www.hieristhailand.nl/conflict-in-zuid-thailand-meer-dan-geloofskwestie/
Thailandblog.nl (2016). De inkomenskloof tussen arm en rijk in Thailand is erg groot. Geraadpleegd op 24 januari 2018, van https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/inkomenskloof-arm-rijk-thailand-groot/
Trouw.nl (2004). Feiten. Radicale afscheidingsbewegingen Thailand. Geraadpleegd op 25 januari 2018, van https://www.trouw.nl/home/feiten-radicale-afscheidingsbewegingen-in-thailand~a8fca954/
Wikipedia.nl (z.d.). South Thailand Insurgency. Geraadpleegd op 24 januari 2018, van https://en.wikipedia.org/wiki/South_Thailand_insurgency
Wikipedia.nl (z.d.). Thailand. Geraadpleegd op 25 januari 2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Thailand
z.a. (z.d.). Thailand: Conflict Timeline. Geraadpleegd op 24 januari 2018, van https://www.peaceinsight.org/conflicts/thailand/conflict-profile/conflict-timeline/


0
Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 1 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
6
0

Recente en relevant artikelen