Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Oud Romeinse verrassingswijn

Een tijdloos recept.

Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 24 nov 2021
3
115
1
De oude Romeinen schonken elkaar tijdens de feestdagen vaak een speciale opgekruide wijn, conditum paradoxum genaamd. Wat vrij vertaald betekend: verrassingswijn. Omdat er nooit echt geweten was welke kruiden waren gebruikt, noch hoeveel. De enige manier om te oordelen was door te drinken. Hieronder vindt je een recept om deze zelf te kunnen maken. Dit is echter een basis, het staat je vrij zelf kruiden toe te voegen naar eigen smaak, des te groter de verrassing van deze experimentele wijn.

Benodigdheden

1 fles witte of rosé wijn.
200ml honing
Dadels
Peper
Saffraan
Laurierblaadjes
Trechter

Voeg ook gerust zelf kruiden toe die je lekker vindt, maar best niet meer dan 1à2 tegelijk, om geen overdaad te creëren. Zelf experimenteerde ik reeds met kurkuma en paprika, voor een iets kruidigere toets. Wil je het liever echt pittig maken, probeer dan eens met cayenne peper of pili pili. Laat je inspiratie dus maar de vrije loop.

Recept

Neem 250ml van de wijn en kook deze op met de kruiden. Laat even goed doorkoken. Neem het afkooksel van het vuur en voeg de honing toe. Zorg ervoor dat de honing volledig oplost in de warme wijn.

Voeg daarna met een trechter de opgekruide wijn terug bij de originele wijn in de fles en plaatst de kurk terug. Draai de fles om en om tot een egaal mengsel en de kruiden doorheen de wijn verdeeld zijn.

Je kan de wijn nadien zowel warm, op kamertemperatuur (als een gluwein) of gekoeld drinken. Vergeet wel niet voor serveren de fles terug om en om te draaien, daar de kruiden de neiging hebben naar de bodem te zakken.

Tip: neem een wijnfles met schroefdop; deze sluit nadien een pak makkelijker terug af.
3
Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 24 nov 2021
3
115
1

Comments

  • 30 nov
  • 1
Leuk receptje.
  • 30 nov
1

Recente en relevant artikelen