Artikel.nl




Over Gen Z, door Gen Z

Gen Z, de generatie geboren tussen 1997 en 2015 is een generatie die tegenwoordig vaak in beeld is als het komt om de problematiek van onze samenleving. Als een persoon die levenservaring heeft met deze generatie, neem ik u graag mee in mijn filosofisch onderzoek naar deze generatie

Geschreven door Emma van Bortel
Gepubliceerd op: 10 aug 2021
0
52
0
Zijn wij echt de meest sociale Generatie?
Zijn wij echt de meest sociale Generatie?
Afbeelding door XPS via Unsplash

Sociale Media en Internet

Iets wat Gen Z laat uitsteken van de generaties voor ons en wat ook het kenmerk van onze generatie, is het feit dat wij met het internet en het begin van sociale media zijn opgegroeid. Hierdoor hebben wij het meerendeel van wat er in de wereld is gebeurd in onze kindertijd, bewust of onbewust meegemaakt. Hieronder vallen bijvoorbeeld 9/11 in 2001, Utøya in 2011, Charlie Hebdo, Parijs in 2015 of de meest recente tram aanslag in 2019 te Utrecht. Deze vier gebeurtenissen zijn voor mij persoonlijk de hoofdpunten die de perceptie van de wereld het meest kunnen hebben gevormd voor Gen Z.

Door deze wereld perceptie heeft Gen Z een zeer bijzondere dispositie tegenover de wereld. Wat ik heb gemerkt is dat veel van Gen Z een verhoogd empatisch vermogen hebben. Hiermee kunnen ze zichzelf in iemand anders schoenen zetten en die ander en hun omgeving goed begrijpen en helpen. Maar wat tegenover deze empathische redders-mentaliteit staat, is het verhoogde narcisme dat ook zichtbaar is en wordt aangesterkt door mensen met dit soort pure empathie. Met dit narcisme en een constante vloed van sociale media en nieuws, kan het "Mens Beeld" vervagen. En kan de mens niet veel meer waard zijn als een pop, waardoor gewelddadige conflicten makkelijker lijken, omdat het slachtoffer toch niks of minder zou voelen.

Een derde punt, dat te spraken kwam tijdens een gesprek met mijn moeder. Haar vraag was, "Als generatie die zoveel contact met elkaar heeft via hun media, moeten jullie toch wel erg sociaal zijn?" die vraag nam ik onder de loep, en de conclusie was het volgende. Als een generatie zijn wij erg sociaal, en wij kunnen goed contacten persoonlijk en professioneel onderhouden. Maar een andere kant van de media is het "Showmanship" de meerderheid wat op Sociale media te zien is is niet echt of gealtereerd. Uiteindelijk komt het er op neer dat mensen tegen elkaar op gaan bieden. Wie heeft de beste auto, wie heeft een relatie met wie en hoe gelukkig ze zijn. Status is erg belangrijk en het is soms moeilijk, als een persoon die gewoon brocante spulletjes wil shoppen via Instagram of oude schoolgenoten wil opzoeken om dat te negeren. Hierdoor kan er een gevoel van paranoïde zich ontstaan en wordt de vraag, "Ben ik goed genoeg?" steeds vaker gevraagd.


0
Geschreven door Emma van Bortel
Gepubliceerd op: 10 aug 2021
0
52
0

Recente en relevant artikelen