Artikel.nl
Overheid! Vergeet deze vaccinatiebarrière niet

Velen staan te popelen om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. Echter, er is ook een grote groep die zich steeds meer verzet tegen de vaccinatie op grond van allerlei 'alternatieve' feiten en morele gronden. Ieder zo zijn keuze. Echter, er is één groep die de keuze niet heeft.

Geschreven door Amin ben Dhaou
Gepubliceerd op: 6 juni 2021
1
13
2
Afbeelding door Mat Napo via Unsplash
Laat ik allereerst één ding vooropstellen. Vaccinatie is een keuze en eenieder die zich niet wil laten vaccineren heeft daar dus het volste recht toe. Dit artikel gaat over een ander type weigeraar. Ik heb het over de weigeraars die overgehaald zijn door Facebook en Youtube. En ook onder die weigeraars wil ik me specifiek richten op één subgroep, namelijk de groep van de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse Nederlanders op middelbare leeftijd die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Ik snap dat het lijkt alsof ik een niche groep heb genomen, maar, deze is een stuk groter dan je zou denken. Vooral in de lagere klassen van onze samenleving zijn deze mensen aanwezig.
Vaccinatie is, en blijft een keuze!
Laat ik de situatie schetsen die ik deze periode meermaals langs heb zien komen. Stel je eens voor, je bent een 40 à 50 jarige niet-westerse Nederlander die amper Nederlands spreekt. Je enige bronnen van nieuws en algemene informatie zijn Facebookgroepen en doorgestuurde Whatsappberichten. Al maandenlang krijg je berichten te zien van zogenaamde dokters die je vertellen dat de vaccinatie je ziek maakt, een chip bevat en je kan doen overlijden. Al maandeling leef je in angst omdat je bang bent dat de overheid achter een complot zit. Al maandenlang heb je regelmatig slapeloze nachten over wat je moet doen. Ja, dit klinkt ernstig en overdreven. Echter, deze verhalen heb ik regelmatig gehoord en gezien met mijn eigen ogen.
Waar zit het probleem dan precies? De probleem is de informatievoorziening. Het is namelijk te makkelijk en te kort door de bocht om te stellen dat deze bevolkingsgroep maar beter hun best moet doen om achter de daadwerkelijke feiten te komen. Dat is misschien deels waar, echter, de realiteit is anders. Wij zitten ook met z'n allen op Facebook, Twitter, Instagram en ga zo maar door. Het verschil zit hem in het algoritme van deze platforms en de vrienden van deze bevolkingsgroep. Of we het nou willen of niet, segregatie is onderdeel van onze samenleving. Deze segregatie zorgt ervoor dat mensen in hun eigen bubbel blijven zitten. Dus zodra nepnieuws die bubbel betreedt is er een probleem. Dat nieuws gaat steeds verder gedeeld worden binnen die groep en zo krijg je een epidemie aan nepnieuws. Je kan dit ook wel zien als een vicieuze cirkel.
Ik reken dit de overheid aan. Simpelweg omdat de manier van communiceren niet ideaal is voor Nederlanders die geen Nederlands spreken en niet in de juiste bubbel zitten. Dit probleem doet zich namelijk ook voor in de Oost-Europese gemeenschap in Nederland. Helaas heb ik daar minder informatie over. Terugkomend op de manier van communiceren, onze eigen Hugo de Jonge zit dagelijks lekker te Twitteren over welk geboortejaar aan de beurt is. Zo nu en dan is er een persconferentie die dus ook in het Nederlands is. Ik vraag me dan af, wat kan de niet-Nederlandssprekende bevolking dan doen om de juiste informatie te krijgen? Vaak is het enige wat zij zien de uitnodigingsbrief van het RIVM. Echter, dat is niet genoeg om men aan het vaccineren te krijgen.
De oplossing? Vaccinatiecampagnes uitbesteden aan de lokale overheden. Gemeentes kennen hun bevolking beter dan de centrale overheid en zullen dus een stuk effectiever zijn. Bovendien kan een betere social media aanpak ook geen kwaad. Het belang van het vaccineren is enorm. Van de ziekenhuisopnames verminderen tot het voorkomen van vaccinatie-resistente mutaties. Overheid, doe wat aan je aanpak!
1
Geschreven door Amin ben Dhaou
Gepubliceerd op: 6 juni 2021
1
13
2

Comments

  • 6 juni
  • 0
Een heel goede reactie. Ook hier in België zie ik het fenomeen. Ook bij mijn Facebook-vrienden komen er twee groepen tegenover elkaar staan, tot zelfs heel erge confrontaties. Goeie en juiste informatie is van levensbelang ook bij ons. Goed geschreven.
(wil je ook eens naar mijn artikelen kijken?)
0

Recente en relevant artikelen