Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Overzicht alternatieve geneeswijzen (1)

Waarom alternatieve Geneeswijzen? Alternatieve geneeswijzen zijn alle geneeswijzen die niet in de reguliere opleiding medicijnen voorkomt. De kennis van de alternatieve geneeswijzen worden niet tot weinig in de reguliere opleiding meegenomen.

Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 22 aug 2021
2
26
2
Alternatieve geneeswijze
Alternatieve geneeswijze
Alternatieve geneeswijzen zijn terug te leiden tot de oudheid, maar er zijn ook steeds meer moderne vormen. Een reguliere arts of therapeut kan naast zijn/haar opleiding ook een opleiding gevolgd hebben in het alternatieve circuit, maar kan ook helemaal geen opleiding gevolgd hebben.
in de alternatieve geneeskunde beschouwt men het functioneren van het lichaam als een geheel met een oorzaak en gevolg. Het is de bedoeling om de oorzaak op te sporen en te genezen en niet het onderdrukken van een klacht (symptoombestrijding). Ook werken geest en lichaam samen.

* Ga nooit zelf "dokteren", bij kleine/lichte klachten kun je zelf een alternatief zoeken, maar neem bij aanhoudende klachten contact op met een arts.

Bezoek een Alternatief Therapeut / Arts die aangesloten is bij een organisatie! 

Acupunctuur

Acupunctuur, eng hoor die naaldjes in je lijf! Dat is ook wel een beetje zo, maar je kunt er ook baat bij hebben en je hoeft niets in te nemen. Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese Geneeswijze,  (Traditionele). De naalden zijn van speciaal materiaal en worden in de energiebanen (meridianen) gestoken en wordt er zodoende een prikkeling opgewekt, zodat de energie weer kan gaan stromen. Hierdoor kunnen de klachten verdwijnen. Acupunctuur is al vele duizenden jaren een onderdeel van de Chinese geneeswijzen en wordt tegenwoordig door steeds meer ziekenhuizen als aanvullende behandeling gegeven.
De dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar, misschien een klein schokje
Het heeft een positieve werking op de weerstand, verhoogt de pijngrens
Er zijn geen bijwerkingen mits er steriel gewerkt wordt, met schone naalden
Het kan gevaarlijk zijn. De naalden moeten steriel zijn anders kan het leiden tot bijwerkingen: Irritatie, roodheid,, zelfs verlamming of bloedvergiftiging

Antroposofie

De Antroposofische geneeskunde lijkt erg veel op de reguliere geneeskunde. Degene die hier mee werken (artsen, apothekers en andere verzorgenden in de gezondheidszorg) hebben de vereiste opleiding gevolgd. De antroposofische arts / therapeut kijkt niet alleen naar het lichaam, maar ook naar de ziel, geest en het leven. Het woord is afgeleid van: Anthropos (mens) en Sopia (wijsheid) uit het Grieks. Het is een levensbeschouwing vanuit de twintigste eeuw, ontwikkeld door de Oostenrijker Rudolf Steiner.

Het zelf-herstellend vermogen wordt versterkt.

De antroposofische (zelfzorg)-geneesmiddelen zijn natuurlijk. Ze zijn van dierlijke, plantaardige of minerale oorsprong en hebben als uitgangspunt dat levensprocessen in het menselijk organisme verwant zijn aan de natuur. De reguliere middelen gaan  bijvoorbeeld bacteriën te lijf en willen die uitschakelen, maar de antroposofische middelen zijn bedoeld om het zelf-herstellend vermogen van het lichaam te versterken. Het lijkt een beetje op homeopathie en worden vaak verdund, daardoor wordt het middel effectiever en voorkomt het schadelijke bijwerkingen.

Aromatherapie

Etherische olie
Etherische olie
Bij Aromatherapie wordt gebruik gemaakt van etherische oliën, de basis daarvan zijn: planten, bloemen en kruiden. De geuren kunnen het lichaam terug in balans brengen en zodoende kunnen zorgen voor een alternatieve genezing van diverse kwalen en symptomen. Vaak is er een goed resultaat bij klachten die te maken hebben met spanning. stress, slapeloosheid of angst.
Etherische olie kan op diverse manieren worden gebruikt:
 1. Als parfum
 2. Massage. Mengen met (plantaardige) olie
 3. In bad
 4. In de sauna
 5. Door inademing
 6. Aroma diffuser
 7. Branden
 8. Als schoonmaakmiddel.
 9. Huidverzorging
 10. Wasmiddel

Aromatherapie, wanneer zet je het in?

Aromatherapie kan breed gebruikt worden, van haar en huid producten, schimmelbestrijding, insectenbeten tot spierpijn, enz. Er zijn heel veel toepassingen, waar ik later graag op terug kom.
Er zijn merken / bedrijven die adviseren om etherische olie in te nemen .... Doe dat niet zonder begeleiding van een therapeut, natuurkundig arts. Het is namelijk niet zonder gevaar!
Aromatherapie valt in te zetten voor een aantal verschillende kwalen en symptomen. Met name op het gebied van huid en haar maken veel mensen graag gebruik van een consult bij de aromatherapeut. Het gaat bijvoorbeeld om een behandeling van kleine wondjes met lavendelolie, naast een behandeling van schimmels door gebruik te maken van tea-treeolie. Andere voorbeelden zijn de behandeling met zwarte peperolie bij spierpijn en citroenolie bij een te hoge bloeddruk. Rozemarijnolie helpt aan de andere kant een juist te lage bloeddruk op te lossen. Verder is het mogelijk om verstoringen in onze luchtwegen of het zenuwstelsel te helpen oplossen. Wat dat betreft is aromatherapie een van de alternatieve geneeswijzen die we op een aantal verschillende manieren kunnen inzetten.

Ayurveda

Ayurveda
Ayurveda
Hersteld de balans tussen lichaam en geest. Er wordt gebruik gemaakt van: Yoga, kuren, massages en meditatie. Ayurveda kan bijdragen aan een gezondere levensstijl, voeding en aan het behandelen van chronische ziekten.
Je kunt vervelende klachten krijgen, waar soms ook geen medische verklaring voor te vinden is. Dan kan Ayurveda een oplossing zijn zoals bij: hoofdpin, vermoeidheid, maagzuur, huidklachten, spijsverteringsklachten, enz. Ayurveda is een snel groeiende geneeswijze en is erkend door de WHO.

Ayurvedische middelen.
Gebruik je ook wel eens alternatieve (genees)-middelen?
2
Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 22 aug 2021
2
26
2

Comments

 • 23 aug
 • 1
Goed geschreven, Trijnie. Het enige dat ik eens zou gebruiken is soorten kruidenthee tegen bepaalde kwaaltjes.
1

Recente en relevant artikelen