Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Paniek!

Angst, bang zijn voor iets dat niet heeft plaatsgevonden. Hoe is het mogelijk dat we bang zijn voor iets dat niet eens is gebeurd? Angst lijkt hetgeen te zijn dat ervoor zorgt dat we geen actie ondernemen, want we zijn immers bang. Maar is angst niet slechts een stem in ons eigen hoofd? Hoe gaan we er mee om en hoe bestrijden we dit monster?

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 16 mei 2021
12
59
10
Afbeelding door Jasmin Ne via Unsplash
Als eerste is angst een normale reactie bij dreigend gevaar. Is dit dus per definitie slecht? Nee. Integendeel, het zorgt ervoor dat ons lichaam in een staat van paraatheid komt en zich klaar maakt om te reageren op de situatie door te vechten, vluchten of bevriezen. Maar of angst ook zo handig is in het geval jouw gedachtes de overhand lijken te nemen?

Zoals ik al noemde krijg je met angst te maken als je volgens jouw brein in een (levens)bedreigende situatie bevindt. Jouw brein is altijd alert en op zoek naar signalen van gevaar om jou te beschermen. Het probleem is dat jouw gedachtes vaak deze signalen van gevaar bevestigen, ook als daar helemaal geen sprake van is. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel en de gedachtes die je ervaart op het moment dat je alleen in het donker over straat loopt of het ontmoeten van nieuwe mensen. Niet iedereen zal hetzelfde reageren op verscheidene situaties, want iedereen neemt situaties op een andere manier waar. Dit zorgt ervoor dat we een verschillende betekenis koppelen aan een bepaalde situatie op basis van onze eigen ervaring(en).

Naast dat we situaties verschillend waarnemen, zal ook de mate en de manier waarop wij angst ervaren verschillen. Klachten die we mogelijk kunnen ervaren zijn ondermeer duizeligheid, wazig zien, een versnelde ademhaling of –hartslag, een verdoofd gevoel of tinteling in je lichaam etc.
Maar angst, is dat er eigenlijk wel? Is het niet slechts een woord waar wij zelf een betekenis hebben gekoppeld? Denk er maar eens over na. Als ik over angst spreek zullen we allemaal een ander beeld hebben van wat angst inhoudt. Dit hangt dus af van onze eigen waarneming- en ervaringen. Op basis van onze eigen ervaringen creëren we niet alleen gedachtes, maar ook gevoelens die we koppelen aan bepaalde situaties. Hieruit volgt vaak ook angst. Als wij ooit een negatieve ervaring hebben opgedaan bij een bepaalde situatie dan wordt ons brein extra alert als er eenzelfde soort situatie plaatsvindt. Jouw brein herkent de situatie en de daar bijhorende gevoelens, gedachtes en ervaringen. Jouw brein geeft een signaal door, waardoor jouw lichaam vervolgens reageert: vecht, vlucht of bevries. Eigenlijk weet je van tevoren nooit of er iets wel of niet gaat gebeuren. Je bent er slechts van overtuigd dat je al wel weet wat er gaat gebeuren. Dat is de impact die ons brein op ons heeft. Ons brein is zo krachtig dat het ons laat denken dat de situatie, die misschien wel of niet plaats zal vinden, echt bestaat. Alsof het al gebeurd is.

Als voorbeeld bekijken we ‘spreekangst’: het fenomeen dat mensen erg bang zijn om te praten in het openbaar. Bijvoorbeeld voor vreemden of voor mensen in een groep. Voordat deze mensen gaan praten kunnen ze dezelfde klachten ervaren die ik eerder noemde: duizeligheid, wazig zien, verschil in ademhalen, het warm krijgen etc. Kortom, jouw brein geeft een signaal aan jouw lichaam dat er iets niet goed zit. Het geeft een signaal af dat je in gevaar bent, dus je moet vluchten, vechten of bevriezen. Tóch gaat het ook bij spreekangst om situaties die niet hebben plaatsgevonden. Ons brein herkent een signaal dat bevestigt wordt door onze eigen gedachtes: kom ik wel goed en duidelijk over? Waar laat ik mijn handen die ineens te groot lijken voor mijn lichaam? Had ik andere kleding aan moeten trekken? Heb ik wel alles bij me wat ik nodig heb? Wat zullen ze wel niet van me denken? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van gedachtes die ervoor zorgen dat jouw brein een signaal doorgeeft aan je lichaam. Paniek!

Herken je het tot nu toe? Geen zorgen, je bent niet de enige die dit ervaart. Nee, er is niks mis met je. Het is volkomen normaal. Er is veel onderzoek naar spreekangst gedaan en verscheidene onderzoeken concluderen dat spreekangst de meest voorkomende angst is: bijna 95% van de mensen heeft in lichte of zwaardere mate moeite met het spreken voor grote of geringe groepen. Hierbij valt te denken aan voorstelrondjes, vergaderingen of verjaardagen. Mensen met spreekangst kunnen dagen-, weken-, of maandenlang wakker liggen voor een toespraak van vijf minuten. Nogmaals, de kracht die onze gedachtes hebben is immens.

Het slechte nieuws is dus dat onze eigen gedachtes zo’n grote invloed hebben op ons lichaam. Tegelijkertijd is dit ook direct het goede nieuws. Ondanks dat we verscheidene lichamelijke verschijnselen ervaren, hoeven we hier niet op te reageren. We kiezen namelijk zelf wat we doen en hoe we reageren op de signalen die ons brein afgeeft aan ons lichaam. Om terug te komen over het voorbeeld van spreekangst: wanneer jij je zweterig voelt en een versnelde hartslag ervaart hoef je niet te kiezen om hier tegen te vechten, vluchten of bevriezen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om te accepteren dat jij je zo voelt en dat de gedachtes er zijn zonder jouw gedachtes de overhand te laten nemen. Jij hebt de controle en kunt er dus voor kiezen om, ondanks de angst die door je lichaam giert, die presentatie toch te houden. Dit geeft jouw zelfvertrouwen ook direct een boost. Je geeft namelijk hierdoor je brein een signaal terug: ik kan het wel.
Elke keer dat jij de keuze maakt om niet toe te geven aan de angst, maar door het juist onder ogen te komen en te accepteren, geeft jouw brein aan jouw lichaam door dat je veilig en in orde bent.

Angsten overkom je niet door ze te vermijden, integendeel, je bevestigt de angst juist. De angstgevoelens zullen elke keer sterker terug komen. Fijn om te weten is dat er wel een manier is om angsten te overkomen. De enige manier dit te doen is door je gedachtes en de daaruit resulterende lichaamssignalen op te merken en deze te accepteren en niet te handelen vanuit je angstgevoelens. Elke keer dat je deze keuze maakt zullen de angstgevoelens afnemen en zal je zelfvertrouwen stijgen. Het is belangrijk je te realiseren dat het dus mogelijk is jouw gedachtes en daarmee angst te beïnvloeden. Nog belangrijker: je hoeft niet te vechten tegen je gedachtes of ze vermijden. Probeer ze juist te erkennen en te accepteren.
Jij bent immers meer dan je gedachtes en je bent sterker dan je zelf denkt.
Je bent meer dan je gedachtes.
12
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 16 mei 2021
12
59
10

Comments

  • 7 juni
  • 0
Ik denk dat iedere mens deze gevoelens al heeft gehad, het zou mij verwonderen als het tegendeel waar is. Op die momenten moeten we onze gevoelens, of misschien net achteraf analyseren, waarom en hoe. Ik had vroeger ook last met in het openbaar spreken, was stil en trok me liever terug, maar door de jaren heen en door mezelf en mijn gevoelens beter te erkennen en herkennen is dat héél wat beter geworden. Goed geschreven.
  • 7 juni
0
  • 1 juni
  • 1
Grappig, hoe kwam je op dit onderwerp?
1
Noa auteur
  • 3 juni
  • 0
Volgensmij heb ik een keer een Youtube video gezien die mij geïnspireerd heeft! Blijkbaar zat het nog ergens in mijn hoofd hahah wat lief dat je het vraagt <3
  • 3 juni
0
  • 17 mei
  • 1
Dit heb je heel goed en helder geschreven!
1
Noa auteur
  • 3 juni
  • 0
Dankje!
  • 3 juni
0
Noa auteur
  • 17 mei
  • 0
Dankjulliewell!! :)
  • 17 mei
0
  • 16 mei
  • 1
Angst is nog steeds moeilijk te accepteren. Heel erg bedankt voor je mooie artikel.
1
Noa auteur
  • 3 juni
  • 0
Jij bedankt voor je lieve berichtje!
  • 3 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen