Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Papa, hoeveel verdien jij per uur?

Deze eenvoudige vraag stelt een kleine jongen zijn vader op een goede dag. Het leidt tot een onverwachte gebeurtenis. Graag deel ik die hier met je. Het levert een aangrijpend verhaal op dat ik vaker hoorde, maar dat elke keer weer een diepe indruk op mij weet te maken.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 8 jan 2022
5
241
5
Afbeelding door Tetiana SHYSHKINA via Unsplash

Mag ik je wat vragen papa?

Vraagt het kind met een schuchtere stem wanneer zijn vader thuis komt van het werk.
Natuurlijk mag dat jongen, zegt zijn vader. Wat is er?

Nou, euh, ik zou graag willen weten... hoeveel verdien je per uur? vraagt de jongen voorzichtig.
Op strenge toon zegt de vader - Luister eens hier, daar heb jij helemaal niks mee te maken. Waarom wil je dat zo graag weten?

Zoon; Ik wil het gewoon even weten pap, zeg nou...
Vader; Nou, als je het dan zo graag wilt weten. Ik verdien 30 euro per uur. Ben je nou tevreden?

Zoon; Ow ! (en buigt zijn hoofd)
Zoon; Papa, mag ik 15 euro van je lenen?

Nu wordt de vader boos en zegt; Dat is dus de reden waarom je zo graag wilt weten hoeveel ik verdien? Vooruit, naar je kamer en val me niet langer lastig, verwend nest!

De kleine jongen loopt teleurgesteld naar zijn kamer en doet de deur zachtjes achter zich dicht. De vader wordt alleen maar bozer als hij dit ziet, terwijl hij denkt aan de onbeschaamdheid van de vraag van zijn zoon. Zorgt hij er dan niet voor dat hij alles krijgt wat zijn hartje begeert? Is hij dan geen goede vader die hard werkt zodat zijn gezin het goed heeft?

Een uurtje later is de vader wat gekalmeerd. Hij denkt terug aan het incident en voelt zich nu een beetje schuldig. Misschien had zijn zoon het geld wel nodig om iets heel belangrijks te kopen.
Hij loopt naar zijn zoons kamer en opent voorzichtig de deur.

Zachtjes vraagt hij; Slaap je al?
Zoon: Nee pap, nog niet.
Vader: Sorry voor mijn reactie daarnet. Ik reageerde een beetje overdreven. Ik heb een lange dag gehad en ik reageerde mijn vermoeidheid op jou af. Hier is de 15 euro waar je om vroeg.

De zoon springt overeind en er komt een brede glimlach op zijn gezicht! Dank je wel papa! Enthousiast grijpt hij onder zijn kussen en haalt een stapeltje biljetten tevoorschijn. Toen hij dit zag voelde zijn vader weer woede opkomen, maar hij wacht even af. De zoon begint enthousiast de biljetten te tellen en kijkt omhoog naar zijn vader.

Vader: Waarom wil je meer geld als je al dat geld al had?
Zoon: Omdat ik niet genoeg had, pap, maar nu wel. Hier papa, 30 euro. Kan ik nu een uur van je tijd kopen? Ik wil dan dat je morgen eerder naar huis komt zodat we samen kunnen eten!

De vader breekt en begint te huilen. Hij geeft zijn zoon een dikke knuffel en zegt dat het hem spijt. De volgende dag gaat hij eerder naar huis en voortaan doet hij zijn best om op tijd thuis te zijn. Hij weet weer hoe belangrijk het is om tijd met zijn familie door te brengen.
Afbeelding door Jimmy Dean via Unsplash
Dit is een mooie reminder voor iedereen die hard werkt. Stap niet in de valkuil om alleen maar met je carrière bezig zijn zonder tijd te spenderen met diegene die dicht bij je hart liggen.

Als jou morgen iets overkomt, dan kan en zal het bedrijf waar je werkt je vrij eenvoudig kunnen vervangen. Als het moet zelfs binnen een paar dagen. Familie en vrienden zullen dit verlies echter voor de rest van hun leven in zich meedragen. Bedenk voor wíe je werkt. Je aandachtvolle aanwezigheid is het grootste cadeau wat je jouw geliefden kunt geven.

Ik zou zeggen, neem deze mooie boodschap met je mee in het nieuwe jaar en deel hem met iedereen die hem volgens jou kan gebruiken!

Lees meer van deze auteur

Inmiddels woon ik al weer bijna drie jaar als homesteader in een Hongaarse hoeve. Als veertiger bracht ik een ingrijpende koerswijziging aan in mijn leven. Een langgekoesterde wens ging daarmee in vervulling. Wanneer je mij vijf jaar geleden gezegd zou hebben dat ik nu dit leven zou leiden, had ik je niet geloofd. Zoiets gaat echter nooit vanzelf. Een bijzonder coach gesprek was doorslaggevend.


Deze prikkelende titel is niet van mij maar de titel van een boek van Lonneke Lodder. Maar de titel is ook goed van toepassing op ons. Ze is een soortgelijk avontuur aangegaan als wij; kantoorbaan met leuk salaris opgezegd, huis verkocht in Nederland en vertrokken naar een gele Finca in Asturië, Spanje. Ongeveer een jaar voordat wij de grote stap naar Zuid Hongarije maakten.


Om mijn homesteading leefstijl te bekostigen ben ik aangewezen op andere bronnen van inkomsten dan een vaste baan. Uitgaande van de economie van genoeg. Eén er van is online inkomen. Veel mensen streven dit na. In deze post ga ik daarom dieper in op mijn favoriete top vijf van online bijverdiensten. Wat levert het me op en wat komt er bij kijken om via internet bij te verdienen.

5
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 8 jan 2022
5
241
5

Comments

 • 19 jan
 • 1
Waardevolle boodschap waar tijd maken voor elkaar heel belangrijk is. Wordt de beste maatjes en laat dat voelen!
 • 19 jan
1
 • 12 jan
 • 1
Heel mooie boodschap in dit verhaal...
1
 • 13 jan
 • 0
Dank je. 't is belangrijk.
 • 13 jan
0
 • 12 jan
 • 1
Mooi artikel. Sta er zeker achter.
1
 • 12 jan
 • 0
Hi Elisabeth. Dank je!
 • 12 jan
0

Recente en relevant artikelen