- Vitaminen: zoals vitamine A, B1, B2, B6, B11 en B12, vitamine C en D
- Mineralen: vooral mangaan, kalium, calcium, natrium, magnesium, fosfor, koper, ijzer en selenium
- Voedingsvezels
- Eiwitten
- Sterke antioxidanten
- Verbranden meer opgeslagen vet en doen je makkelijker afvallen
- Zorgen voor een gezonde darmflora
- Brengen je cholesterolniveau in evenwicht
- Zorgen voor een gezonde bloeddruk
- Houden je bloedsuikerspiegel stabieler
- Voorkomen je risico op diabetes type 2
- Verbetert de gezondheid van onze ogen
- Voorkomt constipatie of verstopping
- Foliumzuur: dankzij de aanwezigheid van foliumzuur kan pastinaak meehelpen om zwangerschapsproblemen, vroeggeboorten en geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of een hazenlip te voorkomen. Daarnaast helpt deze belangrijke vitamine ook bij tandvleesontstekingen, zorgt het voor een betere groei en ademhaling, is het doeltreffend bij diarree, verbetert je concentratie en voorkomt het plotse stemmingswisselingen en een verhoogde prikkelbaarheid
- Verhoogt onze natuurlijk weerstand: dat verkleint onze kans op verkoudheden, griep (influenza) corona en bronchitis
- Volkorengranen: vooral in haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
- Volkorenproducten: in alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en in zilvervliesrijst
- Zaden: voornamelijk in lijnzaad en in anijszaad
- Specerijen: kaneel, Chili en cayennepeper
- Uien
- Ruwe cacao
- Schil de pastinaak en snijd in stukjes
- Snipper de sjalot
- Verhit de olie en fruit de sjalot en de knoflook gedurende één minuut
- Voeg de pastinaak toe en bak die twee minuten mee
- Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook
- Kook de pastinaak gaar in tien minuten
- Kook de eieren bijna hard in 6,5 minuten en pel ze
- Snijd de champignons in vier delen
- Verhit de olie en bak de champignons gedurende vier minuten op een middelhoog vuur
- Pers de knoflook erboven en bak ze één minuut mee
- Roer de dille door de crème fraîche
- Breng op smaak met peper
- Pureer de soep en breng op smaak met peper en eventueel zout
- Verdeel de soep over kommen of borden
- Halveer de eieren en leg in de soep
- Verdeel de champignons erover en schep er wat crème fraîche op.
Bereiding:
- Snijd alle groenten in reepjes en uien in schijfjes
- Stoof de ui en het knoflook samen met de tijm, rozemarijn en marjolein
- Voeg er de wortelen en de pastinaak aan toe
- Laat dit even stoven en doe er dan de groene kool en het witloof bij
- Smakelijk
- Schil en snijd de pastinaak in kleine blokjes
- Verwijder de naalden van de takjes rozemarijn en de blaadjes van de takjes tijm en oregano
- Snijd alles zo fijn mogelijk en zet de salie opzij
- Snij de ui
- Smelt boter
- Voeg de ui, tijm, oregano en de helft van rozemarijn toe, en fruit één minuut
- Voeg de risotto toe en bak drie minuten tot de rijstkorrels glazig zijn
- Blus met wijn en roer tot deze bijna volledig is opgenomen
- Voeg een beetje bouillon toe en roer tot het volledig gemengd is
- Voeg nog wat bouillon toe en ga zo door tot de rijst stevig is
- Kook de pastinaak en de wortels zes minuten in een beetje gezouten water
- Giet af en voeg de risotto toe tijdens de laatste vier minuten van de kooktijd
- Rasp de kaas
- Snijd de ham in reepjes
- Haal de pan van het vuur, voeg de ham en de helft van de kaas toe en roer
- Kruid met peper en zout
- Als de rijst niet beetgaar is, voeg je er nog een beetje bouillon toe
- Schil de zoete en de rode aardappels en de pastinaak
- Maak de aardperen schoon
- Snij de groenten in flinterdunne plakjes
- Frituur deze chips in kleine porties op 170 graden
- Serveer deze gezonde chips puur of met een zelf gemaakte dipsaus naar keuze
Comments
- 6 sep
0- 6 sep
0- 5 sep
1- 5 sep
1- 5 sep
1