Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Pastinaak: Waarom zou je deze vergeten groente meer moeten eten + Recepten

Pastinaak is een van de vele vergeten groenten die recent werden herontdekt. Deze typische wintergroente is nu in alle seizoenen verkrijgbaar. Toch is ze op haar best wanneer het gevroren heeft.  Pastinaak is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen en heeft ons op gezondheidsvlak veel te bieden, ook in de winter. Maar waarom zouden we pastinaak voortaan meer moeten eten?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 2 sep 2021
9
381
8
Witte wortel

Deze witte wortel is oorspronkelijk afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee, en hoort thuis bij de schermbloemenfamilie. Pastinaak werd al in de middeleeuwen ontdekt, nog voor onze klassieke aardappel. Tot die op de markt verscheen? was pastinaak ons belangrijkste voedsel. In Groot-Brittannië en Ierland bleef de witte wortel een veel gebruikte groente. Door de komst van de aardappel, raakte pastinaak overal in verval. Nu wordt hij in vele landen zoals in de VS,  als doodgewoon onkruid beschouwd.
Pastinaak makkelijk zelf kweken

Zoals de meeste vergeten groenten, kunnen we ook pastinaak makkelijk zelf kweken. Hij wordt gemiddeld twintig centimeter lang, zodat hij toch wel wat plaats nodig heeft. Je oogst pastinaak bij voorkeur in de winter, wanneer het gevroren heeft, maar oogsten kan in elke seizoen. Wilde pastinaak draagt kleine, gele bloemen en groeit in bermen langs de weg. Nu de gewone pastinaak als groente ook bij ons alsmaar populairder wordt, is hij overal verkrijgbaar.

Niet alleen veelzijdig in de keuken

Pastinaken zijn lange, crèmekleurige en knolachtige wortels met een zoete en licht nootachtige smaak. Ze zijn niet alleen veelzijdig in onze keuken en lekker op ons bord, maar vooral erg gezond.  Oogst alleen stevige wortels, niet verschrompeld of verdroogd en zonder bruine vlekken. Pastinaak bewaar we best in de groentebak van onze koelkast, makkelijk tot één week en zelfs langer.
Voedingswaarde pastinaak

Deze vergeten groente heeft een hoge voedingswaarde en is dus erg voedzaam. Pastinaak bevat vooral:
  • Vitaminen: zoals vitamine A, B1, B2, B6, B11 en B12, vitamine C en D
  • Mineralen: vooral mangaan, kalium, calcium, natrium, magnesium, fosfor, koper, ijzer en selenium
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten
  • Sterke antioxidanten
Pastinaak doet meer vet verbranden en makkelijker afvallen

Wanneer je voortaan gezond en natuurlijk wilt eten, en tegelijk iets aan je buikje en je overgewicht wilt doen, moet je zeker pastinaak in je gezond eetpatroon inpassen.  Deze groente is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen, vooral voedingsvezels. Die vezels vragen veel energie om ze te verteren. Zo blijven ze langer in ons spijsverteringsstelsel aanwezig, wat ons snel en langdurig verzadigd.
Zes kilo gewichtsverlies in vier maanden

Om maximaal van alle voordelen te genieten, moeten mannen volgens het Voedingscentrum  gemiddeld 40 gram vezels consumeren, tegenover 25 gram voor vrouwen. Dat zorgt voor een gemiddeld gewichtsverlies van maar liefst zes kilogram in slechts vier maanden. Vezels houden ook onze bloedsuikerspiegel stabieler, en is daardoor uitstekend geschikt voor diabetici.

Voedingsvezels:
  • Verbranden meer opgeslagen vet en doen je makkelijker afvallen
  • Zorgen voor een gezonde darmflora
  • Brengen je cholesterolniveau in evenwicht
  • Zorgen voor een gezonde bloeddruk
  • Houden je bloedsuikerspiegel stabieler
  • Voorkomen je risico op diabetes type 2
  • Verbetert de gezondheid van onze ogen
  • Voorkomt constipatie of verstopping
  • Foliumzuur: dankzij de aanwezigheid van foliumzuur kan pastinaak meehelpen om zwangerschapsproblemen, vroeggeboorten en geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of een hazenlip te voorkomen. Daarnaast helpt deze belangrijke vitamine ook bij tandvleesontstekingen, zorgt het voor een betere groei en ademhaling, is het doeltreffend bij diarree, verbetert je concentratie en voorkomt het plotse stemmingswisselingen en een verhoogde prikkelbaarheid
  • Verhoogt onze natuurlijk weerstand: dat verkleint onze kans op verkoudheden, griep (influenza) corona en bronchitis
De meeste voedingsvezels vind je in
  • Volkorengranen: vooral in haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
  • Volkorenproducten: in alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en in zilvervliesrijst
  • Zaden: voornamelijk in lijnzaad en in anijszaad
  • Specerijen: kaneel, Chili en cayennepeper
  • Uien
  • Ruwe cacao
Pastinaaksoep met kastanjechampignons

Ingrediënten voor vier personen: 500 gram pastinaak, 2501 gram kastanjechampignons, twee sjalotten, vier eetlepels olijfolie, twee teentjes knoflook, vier eieren, een theelepel gedroogde dille, anderhalve liter water, eventueel 125 gram créme fraîche
Bereiding
  • Schil de pastinaak en snijd in stukjes
  • Snipper de sjalot
  • Verhit de olie en fruit de sjalot en de knoflook gedurende één minuut
  • Voeg de pastinaak toe en bak die twee minuten mee
  • Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook
  • Kook de pastinaak gaar in tien minuten
  • Kook de eieren bijna hard in 6,5 minuten en pel ze
  • Snijd de champignons in vier delen
  • Verhit de olie en bak de champignons gedurende vier minuten op een middelhoog vuur
  • Pers de knoflook erboven en bak ze één minuut mee
  • Roer de dille door de crème fraîche
  • Breng op smaak met peper
  • Pureer de soep en  breng op smaak met peper en eventueel zout
  • Verdeel de soep over kommen of borden
  • Halveer de eieren en leg in de soep
  • Verdeel de champignons erover en schep er wat crème fraîche op.
Past uitstekend bij volkoren stokbrood

Stoofpotje met pastinaak, witloof en groene kool

Ingrediënten voor vier personen: 2 pastinaken, 4 stronken witloof, 4 wortelen, 400 gram groene kool, 2 uien, 8 gepelde en gehalveerde knoflookteentjes, 6 takjes tijm, 4 takjes rozemarijn, 8 takjes marjolein en het sap van een citroen

Bereiding:

  • Snijd alle groenten in reepjes en uien in schijfjes
  • Stoof de ui en het knoflook samen met de tijm, rozemarijn en marjolein
  • Voeg er de wortelen en de pastinaak aan toe
  • Laat dit even stoven en doe er dan de groene kool en het witloof bij
  • Smakelijk
Risotto met pastinaak

Ingrediënten voor vier personen: 300 gram pastinaak, 250 gram (winter)wortelen, 300 gram risottorijst, 15 gram Italiaanse kruidenmix, een ui, 25 gram ongezouten boter, 125 milliliters, droge witte wijn, één liter hete paddenstoelenbouillon (tablet), 100 gram Parmezaanse kaas en 75 gram parmaham

Bereiding:
  • Schil en snijd de pastinaak in kleine blokjes
  • Verwijder de naalden van de takjes rozemarijn en de blaadjes van de takjes tijm en oregano
  • Snijd alles zo fijn mogelijk en zet de salie opzij
  • Snij de ui
  • Smelt boter
  • Voeg de ui, tijm, oregano en de helft van rozemarijn toe, en fruit één minuut
  • Voeg de risotto toe en bak drie minuten tot de rijstkorrels glazig zijn
  • Blus met wijn en roer tot deze bijna volledig is opgenomen
  • Voeg een beetje bouillon toe en roer tot het volledig gemengd is
  • Voeg nog wat bouillon toe en ga zo door tot de rijst stevig is
  • Kook de pastinaak en de wortels zes minuten in een beetje gezouten water
  • Giet af en voeg de risotto toe tijdens de laatste vier minuten van de kooktijd
  • Rasp de kaas
  • Snijd de ham in reepjes
  • Haal de pan van het vuur, voeg de ham en de helft van de kaas toe en roer
  • Kruid met peper en zout
  • Als de rijst niet beetgaar is, voeg je er nog een beetje bouillon toe
Gezonde groentechips met pastinaak

Ingrediënten voor vier personen: één zoete aardappel, vier rode aardappelen, één pastinaak en vier aardperen.
Bereiding
  • Schil de zoete en de rode aardappels en de pastinaak
  • Maak de aardperen schoon
  • Snij de groenten in flinterdunne plakjes
  • Frituur deze chips in kleine porties op 170 graden
  • Serveer deze gezonde chips puur of met een zelf gemaakte dipsaus naar keuze
9
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 2 sep 2021
9
381
8

Comments

  • 6 sep
  • 0
Nooit gegeten nog, wel erg nieuwsgierig nu.
  • 6 sep
0
  • 6 sep
  • 0
Past in akelig veel dieten
  • 6 sep
0
  • 5 sep
  • 1
Ooit eens gekweekt, maar ze bleven erg smal. (Waarschijnlijk te dicht bijeen gezaaid.)
  • 5 sep
1
  • 5 sep
  • 1
Misschien moet ik die volgend jaar maar eens in de moestuin
  • 5 sep
1
  • 5 sep
  • 1
Weer iets
  • 5 sep
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen