Artikel.nl
Polen is een majestueuze vakantieland

Polen is een majestueuze vakantieland. Lees verder.

Geschreven door Julian Sawicki
Gepubliceerd op: 7 mei 2021
0
7
0
Afbeelding door Janusz Maniak via Unsplash
Over het algemeen reizen mensen om de ervaring dat buiten handbereik ligt te reiken.
Waarom zou men dan naar Polen reizen? Het antwoord is dat Polen een majestueuze vakantieland is. Deze claim wordt in dit artikel onderbouwd.

Diversiteit
De oppervlakte van Polen is ongeveer 7.5 keer groter dan de oppervlakte van Nederland. Daardoor biedt het land veel diversiteit. Hou je van natuur? Ga dan naar Polen. Hou je van geschiedenis? Ga dan naar Polen. Hou je van steden trips? Ga dan naar Polen. Hou je van cultuur? Ga dan naar Polen. Hou je van technologie? Ga dan naar Polen, en zo kan men nóg uren doorgaan.
Afbeelding door Hexandcube via Unsplash
Bos en water
Polen heeft ongeveer 7 duizend meren. Om de lezer tegen informatie stress te beschermen zullen niet alle meren benoemd worden.

Polen heeft veel gletsjermeren, dat zijn meren die ontstaan zijn als gevolg van een smeltende gletsjer. Meren in Polen worden meestal omringd door bomen. Dus, mocht men naar een meer willen, dan gaat men automatisch ook naar het bos.

Lobelia Lakes
In Polen kan men "jezioro lobeliowe" (engels: Lobelia Lakes) tegen komen. Dit is een type meer met een laag waterhardheid en trofiegraad. Daardoor is de helderheid van het water hoog. Lobelia lakes zijn te herkennen aan de aanwezigheid van Waterlobelia (Lobelia dortmanna). Dit type meer kan men tegenkomen in het noorden van Polen, in en rondom Nationaal Park Bory Tucholskie (noord Polen). Meer info:


Mazurisch Merenplateau (Mazurië)

In het noord-oosten van Polen in de woiwodschap Warmińsko-Mazurskie bevindt zich het Mazurisch Merenplateau, hier bevindt zich de grootste hoeveelheid meren in Polen. Om preciezer te zijn, het aantal meren groter dan 1 hectare in dit gebied is ongeveer 2700.

De grootste meer in dit gebied is Śniardwy met een oppervlakte van 113 km²; vergelijkbaar met de oppervlakte van Alkmaar. Dit is tevens de grootste meer van Polen. Meer info:

Wigierski Park Narodowy
Wigierski Park Narodowy ligt in het noord-oosten van Polen vlakbij Suwałki. Het oppervlakte bestaat voor zo'n 63% uit bos en 19% water. In dit nationale park zijn 42 meren te vinden. Het symbool van die nationale park is een bever. Bevers voelen zich in dit nationale park zo veilig dat zij niet schuw zijn. Met een beetje geluk kom je ze in het wild tegen. Meer info:

Biebrzański Park Narodowy
Biebrzański Park Narodowy is het grooste nationale park van Polen. Het ligt in de buurt van Białystok; het noord-oosten van het land. Wat het park interessant maakt zijn de veenmoerassen en moerasbossen. Meer info:

Narwiański Park Narodowy
Narwiański Park Narodowy is een langwerpige nationale park relatief vlakbij Biebrzański Park Narodowy. Door dit nationale park stroomt de rivier Narew. Huur een kano, vaar over deze rivier, en geniet van de natuur. Meer info:

Het woud van Białowieża
In het noord-oosten van Polen staat Białowieski Park Narodowy. Het staat bekend om "Het Woud van Białowieża" wat een fragment van het nationale park is.
Het Woud van Białowieża is een overblijfsel van de Europese oerbos. Het bos is niet (of slechts in kleine mate) beïnvloed door de mens. De tweede bijzonderheid is de biodiversiteit. In dit nationale park leeft de grootste populatie vrijlevende wisenten (bizons). De wisent staat symbool voor Het woud van Białowieża. Naast de wisent zijn hier ook edelherten, reeën, zwijnen, elanden, lynxen, wolven, vossen, wezels, hermelijnen, bunzingen, boommarters, steenmarters, otters, dassen, nertsen, wasbeerhonden, bevers, haasachtigen, eekhoorns, ratten, muizen, vleermuizen, mollen, egels, en nog veel meer. Meer info:

West Polen
Mocht het oosten van Polen als te ver beschouwd worden, dan kunnen meren in het westen van Polen overwegen worden. In de woiwodschap "Lubuskie" bevinden zich ook een groot aantal meren. In het district Międzyrzecz bevind zich het meer "Jezioro Lubikowskie". De kwaliteit van het water van dit meer is het hoogste van het land (klasse I). Een paar kilometer er naast bevindt zich het meer "Jezioro Duży Szarcz". De waterkwaliteit van het meer is een na hoogste (klasse II). Het meer "Jezioro Łagowskie" dat relatief vlakbij de Duitse grens ligt wordt ook aangeduid als een klasse II meer. Meer info:

De woiwodschap "Lubuskie" bestaat voor ongeveer 50% uit bos. Deze bossen bestaan voornamelijk uit naaldbomen. Dit verschilt t.o.v. Nederland. Nederland heeft voornamelijk bossen met loofbomen. He oog is dus niet het enigste dat het verschil tussen Nederland en Polen merkt, de neus doet dit ook in een hars producerende naaldbomen bos.

Gebogen bos
In nabijheid van Szczecin vlakbij de grens met Duitsland in de gemeemte Gryfino staat een 'gebogen bos' (PL: Krzywy Las). Dit is een kleine bos waarbij bomen aan de onderkant in een boog groeien. Hoe is dat mogelijk? Meer info:
Bergen
Door het zuiden van Polen lopen de Karpaten en de Sudeten. Deze berg gebieden vormen een natuurlijk grensgebied met de buurlanden van Polen.

Waar gaat het om bij bergvakanties in Polen?
Ten eerste, de mooie uitzichten. Ten tweede, de (winter) sport activiteiten. Ten derde, de luchtkwaliteit. Deze is hoger dan in drukke steden. Het effect hiervan is dat de kwaliteit van de nachtrust hoog is. Het effect daar weer van: rust. Ten vierde, de culturele activiteiten, Ten vijfde, de natuur. Ten zesde, de slivovitsj (pl: śliwowica). Slivovitsj is een brandewijn dat in het zuiden van Polen geproduceerd wordt. De beste slivovitsj wordt in de gemeente Łącko geproduceerd, deze slivovitsj wordt "Śliwowica łącka" genoemd. Wettelijk gezien is de productie ervan niet toegestaan in Polen. Maar de kwaliteit van het product heeft er toe geleid dat productie niet bestraft wordt.
Wodospad Kamieńczyka, Szklarska Poręba, Sudeten
Wodospad Kamieńczyka, Szklarska Poręba, Sudeten
Sudeten
De Sudeten is een bergketen. De Sudeten bevinden zich in Duitsland, Polen en Tsjechië. Dit artikel richt zich alleen tot de Poolse gedeelte. De Sudeten zijn in het zuid-westen van Polen.

De bekendste gedeelte van de Sudeten is "Karkonosze" (NL: Reuzengebergte). Dit is het bekendste gedeelte omdat het hoogste punt van de Sudeten (Śnieżka: 1602 m) zich hier bevindt.
Śnieżka is ook de grens van Polen en Tsjechië.

Persoonlijke aanbeveling: Hotel Gołębiewski, een luxe hotel in Karpacz. Śnieżka is het uitzicht in dit hotel. Naast dat, heeft Hotel Gołębiewski een water pretpark vergelijkbaar met Center Parcs.

Persoonlijke aanbeveling: Hotel Gołębiewski, een luxe hotel in Karpacz. Śnieżka is het uitzicht in dit hotel. Naast dat, heeft Hotel Gołębiewski een water pretpark vergelijkbaar met Center Parcs. Meer info:

Śnieżka, Karkonosze, Sudeten
Śnieżka, Karkonosze, Sudeten
Karpaten
De Karpaten is een groot gebergte. Polen is overigens niet het enigste land dat toegang tot de Karpaten heeft. Tsjechië, Slowakije, Oekraïne en Roemenië hebben ook toegang tot de Karpaten. Dit artikel richt zich alleen tot de Poolse gedeelte.

De highlights van de Karpaten in Polen zijn :
 • Tatra
 • Pieniny
 • Bieszczady
 • Beskiden
 • Heiligkruisgebergte (PL: Góry Świętokrzyskie)

De Tatra
De Tatra is een bergketen dat deel is van de Karpaten. In de Tatra district (powiat Tatrzański) ligt de stad Zakopane; ongeveer 2 uur met de auto vanaf Krakau. Zakopane is een toegangspoort voor Nationaal Park Tatra. In dit Nationaal Park zijn er wandelroutes uitgezet naar verschillende bergmeren. De bekendste is "Morskie Oko". De hoogste punt van Polen is Rysy (2499 m), dit punt is ook de grens van Polen met Slowakije. In Zakopane zijn verschillende soorten overnachtingen mogelijk o.a.: traditionele houten berghutten of juist luxe hotels met thermale baden. Meer info: .
Afbeelding door Wojciech Celiński via Unsplash
Morskie oko, Tatra, Karpaten
Morskie oko, Tatra, Karpaten
Afbeelding door Mikita Karasiou via Unsplash
De Pieniny
De Pieniny liggen ongeveer 35 km ten oosten van De Tatra. Door de Pieniny stroomt de Dunajec rivier. Dit is een ideale plek voor watersport activiteiten.

De Bieszczady
De Bieszczady bergketen ligt in het uiterste zuid-oosten van Polen. De grens tussen Polen en Oekraïne en Slowakije ligt in Bieszczady. Dit is een gebied waar wisenten, edelherten, beren, wolven, lynxen, wilde katten, zwarte ooievaren, roofvogels, en paardachtigen wonen. Naast bergen zijn hier ook watervallen, en ligt het meer Solina.

De Beskiden
De Beskiden bergketen. De grootste rivier van Polen de Wisła begint op deze plek. Om precies te zijn begint de Wisła rivier in Barania Góra.

De Heiligkruisgebergte

De Heiligkruisgebergte is minder hoog dan de bovengenoemde. De naam van deze bergketen is vernoemd naar de relikwieën van het Heilige Kruis. Dit zijn de overblijfselen van het hout waarop Jezus stierf. Deze relikwieën zijn te vinden in de klooster dat op Łysa Góra (594 m) staat. Maar het hoogste punt in dit bergketen is Łysica (614 m). Deze bergketen ligt ten noorden van Krakau. Andere bezienswaardigheden zijn: de grot Raj (Pools: Jaskinia Raj), meerdere natuur reservaten, en ruïnes.

Bieszczady, Solina
Bieszczady, Solina
Nationale Parken
Polen heeft op dit moment 23 nationale parken die bezocht kunnen worden. Hierboven werden er al een aantal benoemd, want berggebieden in Polen zijn ook gebieden met nationale parken. Daarnaast is Het woud van Białowieża is ook een nationale park. Naast dat heeft Polen plannen gemaakt om nog meer gebieden als nationale park aan te merken.

Hieronder staan nog 3 nationale parken beschreven.

Woliński Park Narodowy
Woliński Park Narodowy ligt in het noord-westen van Polen. Het staat bekend om zijn kliffen die aan de kust van de Oostzee staan. Meer info:

Ojcowski Park Narodowy
De kleinste nationale park van Polen, het ligt vlakbij Kraków. In dit park kun je grotten met vleermuizen tegenkomen.
Meer info:

Roztoczański park narodowy
Roztoczański park narodowy, stap hier in een kano en vaar langs de rivier Wieprz.
Meer info:

Dit waren niet alle nationale parken. Meer info:
Woliński Park Narodowy
Woliński Park Narodowy
Afbeelding door Kamil Ślusarczyk via Unsplash
 Czarny Staw, Zwierzyniec, Roztoczański Park Narodowy
Czarny Staw, Zwierzyniec, Roztoczański Park Narodowy
Stedentrips
Wie Poolse steden alleen maar met Chroesjtsjovka's (hoge betonnen woonblokken) of met de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog associeert is niet bij kennis. Polen heeft juist prachtige steden. Laat je jezelf inspireren door de onderstaande steden / dorpen:
 • Warschau
 • Krakau
 • Gdańsk + Gdynia + Sopot
 • Wrocław
 • Poznań
 • Malbork
 • Toruń
 • Lublin
 • Zamość
 • Katowice
 • Lanckorona
 • Sandomierz
 • Tarnów
 • Łagów
 • Chochołów
 • Hel
 • Zakopane
 • Steden die op "Zdrój" eindigen (bijv. Krynica-Zdrój)

Warschau
Wat Warschau interessant maakt is hoe het er nu uitziet.


Krakau
Krakau is authentiek. Krakau werd tijdens de Tweede Wereld Oorlog niet getroffen door verwoestingen.

In de nabijheid van Krakau bevindt zich Energylandia. In Energylandia bevindt zich een achtbaan die een snelheid van 140 km/h behaald.

Warschau
Warschau
Afbeelding door Kamil Gliwiński via Unsplash
Kraków
Kraków
Afbeelding door Lucas Albuquerque via Unsplash
Wrocław
Wrocław
Afbeelding door Dawid Zawiła via Unsplash
De insteek van een vakantie naar Polen
De insteek van een vakantie naar Polen zou anders dienen te zijn dan de insteek van een vakantie naar een (sub)tropische vakantiebestemming. Mocht men een strand vakantie willen, dan zou De Oostzee overwogen kunnen worden. Het watertemperatuur zit in de zomer tegen de 20 °C aan, dat voelt dus koud aan. In de winter bevriest de Oostzee gedeeltelijk. Klimaat info:
Afbeelding door Tomasz Filipek via Unsplash
Geen massa toerisme
In Polen heb je geen of weinig massa toerisme. De plek waar de meeste toeristen komen is Zakopane vanwege de ligging, maar in vergelijking met Zuid-Frankrijk is Zakopane niet getroffen door massa toerisme.
Afbeelding door Janusz Maniak via Unsplash
Conclusie
Polen een majestueuze vakantieland.

Persoonlijke advies
Wat ontbreekt er in Nederland? Bergen! Mijn persoonlijk advies is om de bergen in Polen op te zoeken. Het best is om naar Polen met de auto te gaan vanwege de mobiliteit. De ervaring die men op de wijze opdoet zal dan het rijkst zijn.
“It's not the destination, It's the journey.” Ralph Waldo Emerson
Epiloog
De tijd strijkt hier kalm voorbij, want de ballast van het dagelijkse leven wordt op deze plekken verworpen.
0
Geschreven door Julian Sawicki
Gepubliceerd op: 7 mei 2021
0
7
0

Recente en relevant artikelen