Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Probiotica voor een gezonde darmflora: Gezonde alternatieven voor yoghurt

Probiotica zijn levende micro-organismen die voor een gezonde darmflora zorgen. Dat is dé basis voor een goede lichamelijke én geestelijke gezondheid. Probiotica doen veel meer dan onze darmflora gezond houden. Die krijgen we binnen via onze dagelijkse voeding, vooral onbewerkte yoghurt. Maar daar is niet iedereen gelukkig mee. Gelukkig zijn er voldoende gezonde alternatieven voor yoghurt.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 6 aug 2021
8
123
7
Evenwicht tussen de soorten darmbacteriën

We beschikken over een gezonde darmflora wanneer onze gezonde en schadelijke darmbacteriën in evenwicht zijn. Dat is niet altijd het geval. Het evenwicht wordt vooral verstoord door een ongezond eetpatroon. Dus wanneer er in verhouding meer schadelijke dan gezonde bacteriën te vinden zijn in onze darmflora.

Wat doen deze probiotica met onze gezondheid?


In tegenstelling met vitaminen en mineralen hebben probiotica geen Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheid (ADH). We weten dus niet welke soorten bacteriën de grootste positieve invloed hebben op onze darmflora hebben. Een goede darmflora is betrokken bij heel wat lichaamsprocessen en vooral bij:
  • Onze energiehuishouding
  • De werking van het immuunsysteem
  • Het goed functioneren van ons spijsverteringsstelsel
  • Ondersteuning van onze hersenfuncties
Oorzaken van een verstoorde darmflora

Een verstoorde darmflora is vooral het gevolg van:
  • Een ongezond eetpatroon: met teveel ongezonde vetten en koolhydraten, vooral suiker en zetmeel
  • Overgewicht
  • Voedselintolerantie
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Stress
  • Allerlei infecties
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Langdurige diarree
  • Het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, vooral antibiotica en laxeermiddelen
Ons westers eetpatroon wordt steeds armer aan gezonde voedingsstoffen. Dat zorgt ervoor dat iedereen van ons wel eens last heeft van een verstoorde darmflora. We brengen die weer in balans door meer voeding met probiotica te eten.

Probiotica in yoghurt
Wanneer we het over probiotica hebben, denken we automatisch aan onbewerkte natuuryoghurt en aan Griekse yoghurt. Terecht, want onbewerkte yoghurt zonder toevoegingen van suiker en fruitmousse, barsten van de probiotica. Maar niet iedereen lust ongesuikerde yoghurt. Maar dat mag geen probleem zijn om je darmstelsel gezond te houden. Er zijn namelijk meer gezonde alternatieven voor yoghurt dan je denkt. En vooral: ze moeten op het vlak van probiotica voor yoghurt zeker niet onderdoen
Probiotica voor een gezonde darmflora: Kefir

Deze zuiveldrank heeft een meer zure en een dunnere textuur dan yoghurt. Kefir wordt vaak gebruikt als zuivelmelk. Je vindt kefir ook in andere alternatieven zoals in  kokoswater, kokosmelk en rijstmelk. Kefir is naast fruit ook verkrijgbaar in allerlei groentesmaken. Je kunt er ook je favoriete kruiden en specerijen aan toevoegen zoals gember, kaneel, vanille en pompoenkruiden. Het vormt ook een uitstekende basis voor je zelf gemaakte smoothies en wordt naast melk ook van  water gemaakt worden. Kefir op basis van melk geniet onze voorkeur.
Kimchi als gefermenteerd koolgerecht.

Dit pittig gekruid en roodachtig gefermenteerd koolgerecht is afkomstig uit Viëtnam en barst van de gezonde darmbacteriën. Kimchi wordt vooral gegeten met (zilvervlies) rijst of met noedels, en op smaak gebracht met knoflook, zout, azijn en chilipepers. Kimchi is ook lekker bij roerei of bovenop aardappels.
Probiotica voor een gezonde darmflora: Kombucha.

Deze gefermenteerde theedrank met een opvallend zure smaak  bevat, net zoals andere soorten thee, ook cafeïne. Hou goed het etiket in het oog, want aan heel wat van deze kombucha is suiker aan toegevoegd. Kies bij voorkeur voor suikervrije kombucha, en zeker voor geen soorten die meer dan vijf gram suiker bevatten. Breng deze thee bij voorkeur op smaak met citroen of muntblaadjes.
Miso: populair pastagerecht uit Japan

Deze Japanse bouillon is rijk aan eiwitten en lekker als tussendoortje. Miso is ook het belangrijkste bestanddeel van een typisch Japans pastagerecht met gefermenteerde bonen met bruine rijst. Het gerecht heeft een opvallend sterke zoute smaak. Gebruik het bij voorkeur als dipsaus, op je volkoren boterham, of in je zelf gemaakte marinades voor groenten, vis of vlees.
Probiotica voor een gezonde darmflora: Tempeh.

Deze vegetarische cake is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Is vergelijkbaar met tofu, maar heeft een stevigere structuur. Het is een populaire vleesvervanger. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in je pastasaus. Tempeh is vaak voorgekookt en dus etensklaar.
Gezonde voeding met veel prebiotica zijn ook:
  • Verse groenten: zoals asperges, erwtjes en artisjokken
  • Algen
  • Olijven
  • Donkere chocolade: met minstens 85 procent rauwe cacao
  • Augurken
  • Feta kaas
  • Rauwe melk
  • Rode wijn
  • Haver en havermout
  • Fruit: voornamelijk bananen
8
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 6 aug 2021
8
123
7

Comments

  • 7 aug
  • 0
Genoeg keuze dus.
  • 7 aug
0
  • 7 aug
  • 0
gewoon Joghurt vind ik toch ook heerlijk.
  • 7 aug
0
  • 6 aug
  • 0
Weer wat bij geleerd, goed artikel.
  • 6 aug
0
  • 6 aug
  • 1
Heel wat alternatieven dus, al zijn ze misschien wat moeilijker te verkrijgen dan een simpele yoghurt.
  • 6 aug
1
  • 6 aug
  • 1
Intressant!
  • 6 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen