Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Project moestuin

Vorig jaar april vonden we het hoog tijd om het projectplan moestuin uit de mottenballen te halen. Nu levert hij alweer voor de tweede keer een ruime oogst aan lekkernijen. Daarom een post ter ere van het ontstaan en de aanleg van onze moestuin. Ter inspiratie voor de liefhebber. Tadááá, dit is ie!

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 29 sep 2021
4
562
3
Afbeelding het zoete Hongaarse leven
Afbeelding het zoete Hongaarse leven

Het plan

Op bovenstaande foto is hij voor negentig procent gereed. Links en rechts langs de verhoogde border is nu een paadje gemaakt zodat we zonder moddersloffen de groenten voor het avondeten bijeen kunnen scharrelen.

Er moet natuurlijk nog wat grond in de verhoogde borders. En linksachter in de hoek is een compostbak in elkaar getimmerd. Voor degenen die zich afvragen wat die oversized tractorband daar in het midden doet.

Dat is de aardbeienring!
Materialen hergebruiken is niet alleen voordelig maar ook heel duurzaam
Zo'n zwarte band warmt snel op door de zon waardoor we al lekker vroeg aardbeien kunnen plukken. Ook is het zo makkelijk af te dekken met een net of vlies zodat de merels niet al onze zomerkoninkjes weg komen snaaien. De oude band was een stalvondst die we zo een tweede leven gunden. De palen waar het hekwerk aan bevestigd is zijn van acaciahout. Een lokale hardhout soort die heel rot bestendig is. Ze zijn iets langer gelaten zodat er makkelijk een net of vlies over het bed gespannen kan worden.

Het hekje zelf hebben we gemaakt van gebruikte dakpanlatten die we over hadden na een dak renovatie van de stal. Veel waren rot en worden nu gedroogd voor gebruik als aanmaakhout. Maar net zoveel waren er nog goed te gebruiken voor een tweede ronde. En hergebruik is niet alleen voordelig maar ook nog eens heel duurzaam!
Afbeelding door Nikoline Arns via Unsplash
De planken voor de borders zijn van ruw gezaagd eikenhout en dat is meteen het enige materiaal wat we nieuw kochten bij een houthandelaar. Naast een zak schroeven en een nieuw houtboortje.
Voor het paadje in het midden van de moestuin (naar de tractorband toe) gebruikten we oude hongaarse bakstenen waarvan we er een paar honderd in de stal vonden. Alweer een stalvondst dus. Die stenen zijn niet heel vorstbestendig. Maar wel eenvoudig te vervangen wanneer nodig.
Met een paar planken, een scharnier en een paar ramen maak je eenvoudig zelf een 'koude bak', een soort mini kasje
Het tuinpad op de voorgrond maakten we al eerder. Hiervoor gebruikten we natuursteentjes die her en der verspreid liggen door de tuin. Die legden we in een bed van beton. Ziet er best speels uit hè? In het strookje grond langs het hekje planten we enkele lavendel en tijm. Dan ruikt het altijd lekker als we in de moestuin bezig zijn.

Omdat er in de stal ook nog een aantal oude ramen liggen denken we er aan om een paar 'koude bakken' daarvan te maken. Een paar planken, twee scharnieren en een raam.
That's it, really.

Een koude bak gebruik je om groenten voor te zaaien als het in de volle grond nog iets te koud voor ze is. Zoals tomaten en paprika's. Een soort mini kasje dus. Heel handig.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest
We maakten ook een moestuinplan. Dat is een schets waarin staat aangegeven welke groenten op welke plek komen. Op internet kun je hier veel informatie over vinden. Ook welke groenten graag in elkaars buurt zijn en welke absoluut niet.

Groenten zijn net mensen...

Ruth Stout methode

Zorg er trouwens voor dat je niet steeds dezelfde groenten op dezelfde plek in je moestuin poot. Dat voorkomt veel ziektes en plagen. Wij werken nu twee jaar volgens de zogenaamde Ruth Stout methode.

Dat betekent dat we de bodem in het najaar alleen bedekken met een dikke laag hooi of stro en verder met rust laten. De organismen in de grond nemen het zware spitwerk zo van ons over. Wanneer we in de rijen zaaien schuiven we alleen het hooi een beetje aan de kant. Werkt als een dolle. De grond blijft vochtig en voedselrijk en het onkruid wordt grotendeels tegen gehouden door de mulchlaag van hooi.

Ben jij ook een (beginnend) moestuinier? Laat ons weten hoe jij je moestuin 'runt' en waar we nog meer aan moeten denken!

® Het Zoete Hongaarse Leven

Meer lezen van deze schrijver

Sinds enkele jaren woon ik in een honderdtwintig jaar oude Hongaarse hoeve als homesteader. Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen. Hier een aantal andere artikelen met als thema duurzaamheid van mijn hand. (Klik op de titel om het artikel te openen).

Begin dit jaar plantten we een eigen bos(je) als houtplantage! De oude Hongaarse boerenhoeve wordt verwarmd met houtkachels in plaats van gas. En die verbruiken een behoorlijke hoeveelheid stookhout. Omdat de boerderij van honderdtwintig jaar oud niet optimaal (na)geïsoleerd kan worden omdat het lemen muren heeft, blijft dat ook zo.


Onze oude Hongaarse boerderij wordt verwarmd met een houtgestookt centraal verwarming systeem, naast een oergezellig houtfornuis. In Hongarije is zo'n centraal verwarming systeem op hout een veel voorkomende verschijning.


Het is nazomer en de appels (en peren) zijn weer plukrijp op de boerderij! Heerlijk al die verse sappige vruchten. Maar wat doe je met een overschot aan appeltjes als je al liters sap hebt gemaakt? Juist, je maakt er stroop van! Dat is heel eenvoudig en bovendien is de stroop lang houdbaar zodat je in de winter nog steeds van je appeltjes geniet. Super simpel dus!


4
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 29 sep 2021
4
562
3

Comments

  • 4 okt
  • 1
Mooie moestuin. Goed uitgelegd allemaal.
1
  • 4 okt
  • 0
Dank je voor het leuke compliment Elisabeth!
  • 4 okt
0
  • 30 sep
  • 1
Wij hebben ooit een redelijk grote moestuin gehad. Moeten opgeven wegens rugproblemen, maar inderdaad heel leuk om eigen gekweekte zaken te eten. Goed geschreven.
  • 30 sep
1

Recente en relevant artikelen