Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Realistisch plannen

Velen weten al wel dat planningen nuttig zijn. Toch is het lang niet zo makkelijk om een realistische planning te maken. Als we dan al een planning maken stellen we het vaak uit of het is zo onoverzichtelijk dat we nog steeds niet weten waar we moeten beginnen. Hoe maak je een planning waar je jezelf ook echt aan kunt houden? Deze tips helpen je een eind op weg!

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 8 juni 2021
20
80
24
Afbeelding door Glenn Carstens-Peters via Unsplash
Alhoewel het maken van een planning niet per se erg lastig hoeft te zijn, is het maken een realistische planning een heel ander verhaal. Vaak plannen we, maar stellen we het alsnog uit. Vervolgens blijven we het uitstellen. Je weet wat ze zeggen, van uitstel komt afstel. En dan voor de deadline raak je in paniek. Shit. Nog méér werk te doen. De stapel wordt alsmaar groter, hoe ga je dat allemaal in twee dagen voor elkaar krijgen? Laten we het maar snel hebben over het maken van een realistische planning. Dat voorkomt een hoop tijdsnood en paniek

Hoe maak je een realistische planning?

Ten eerste is het handig om eens te beginnen wat tijd in te plannen om een planning te maken. Hoeveel tijd je hier voor uit moet trekken is afhankelijk van wat je allemaal wilt inplannen. Misschien wil je iets voor je werk inplannen, afspraken, huishoudelijke taken of juist wat vrije tijd. Ja zeker, ook vrije tijd is voor veel mensen nodig om in te plannen omdat ze er nauwelijks aan toe komen.

De dag voordat je een planning gaat maken vind ik het zelf erg handig om op te schrijven wat ik allemaal moet doen. In steekwoorden schrijf ik voor mezelf op wat ik überhaupt wil inplannen. Dit voorkomt dat ik overweldigd raak bij de hoeveelheid taken die ik moet inplannen op de dag zelf. Dit kun je op papier schrijven, maar tegenwoordig is hier een mobieltje of een laptop ook heel erg handig voor. Zet het bijvoorbeeld in je notes op je telefoon of in Word op je laptop.
Voorbeeld: opruimen, bellen, lezen, leren – vul maar in –

Zoals je ziet is dit nog erg globaal en niet specifiek, maar het is goed om dit de dag vóór de planning al op te schrijven. Zo weet je in grote lijnen wat je te doen staat en krijg je waarschijnlijk niet met grote onverwachte dingen te maken. Bovendien kun je jouw lijstje op de dag van de planning nog een keer doorlezen en bekijken of er nog iets mist. Als dit het geval is kun je het er bij schrijven.

Als het dan zo ver is en je wilt de planning maken kijk je dus naar wat je al hebt opgeschreven. Vanaf hier ga je verder werken. Je pakt pen en papier, telefoon of laptop en je schrijft het voor jezelf uit. Je maakt nu een indeling voor de dagen. Meestal plan ik zelf een week vooruit, maar dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel tijd jij zelf nodig denkt te hebben. Zet het als volgt neer:
- Maandag:
- Dinsdag:
- Woensdag:
- etc.

Nu is het tijd om in te plannen. Het is erg belangrijk dat je een inschatting maakt van de hoeveelheid tijd die je nodig hebt. Vaak is dit echter enorm lastig en verkijk je je hier makkelijk op. Toch is het handig ongeveer een inschatting te maken om de planning zo realistisch mogelijk te houden, maar hiervoor moet je wel iets specifieker kijken naar de taken die je wilt voltooien. Nu heb je bijvoorbeeld staan:
- Maandag: opruimen + leren + lezen
- Dinsdag: bellen + sporten
etc.

Het is lastig om bij deze planning in te schatten hoeveel tijd je hier voor nodig hebt. Probeer jezelf vragen te stellen met de woorden wie of wat. Bijvoorbeeld: wat wil ik opruimen? (mijn kamer, kledingkast, telefoon, oude spullen op zolder) of wat moet ik leren? (geschiedenis hoofdstuk 1 t/m 3 blz. 3-24 of leren koken etc.) of wie wil ik bellen? (oma, iemand voor werk, een vriendin etc.)

Beter zou zijn:
- Maandag: Mijn kledingkast uitzoeken en opruimen.
Leren voor geschiedenis hoofdstuk 1. Blz. 3-9
Het boek - vul maar in – blz…. lezen.

Op deze manier maak jij jouw planning nog veel overzichtelijker en kun je inschatten hoeveel tijd je er ongeveer aan kwijt bent. Het zal ook regelmatig voorkomen dat je de tijd alsnog helemaal verkeerd hebt ingeschat. Wellicht dacht je maar een uurtje nodig te hebben voor het leren van het vak geschiedenis, maar ben je na 3 uur nog niet klaar. Om deze reden is het handig om vooral de eerste dagen de tijd bij te houden. Zo kun je zien hoe lang je écht bezig bent met deze taken.

Het fijne aan een planning is dat je het helemaal persoonlijk kunt maken. Juist omdat ieder persoon anders is zal elke planning er verschillend uit zien. Zo heeft de één 2 uur nodig om te leren, terwijl de ander al binnen een halfuurtje klaar is. Wanneer je het toch verkeerd hebt ingeschat is het belangrijk je te realiseren dat een planning aanpasbaar is. Een planning is niet bedoeld om jou uit te putten, integendeel, het is ervoor om te zorgen dat je weet waar je aan toe bent en om je een duidelijk overzicht te geven. Het is dan ook belangrijk te beseffen dat je het ieder moment van de dag kunt aanpassen. Je hebt niet gefaald als je niet alles op de planning hebt kunnen afstrepen, maar je hebt het wellicht niet goed ingeschat. Dat is helemaal niet erg. Juist op deze manier kom je er achter welke taken je het beste kunt opschuiven naar morgen en dat je misschien tóch te veel hebt ingepland. Voel je dan niet schuldig, maar pas je planning iets aan. Schrap wat van je planning of verdeel het over meerdere dagen. Zorg dat het werkt voor jou! Wat voor een ander wel werkt is geen garantie dat het voor jou ook werkt en andersom.
Kort samengevat:
- Schrijf een dag vóór je planning in steekwoorden op wat je wilt inplannen.
- Noteer de dagen waar voor je wilt plannen (plan ook rusttijden en dagen in).
- Werk jouw ingeplande taken verder uit. Maak het zo specifiek mogelijk, zodat je weet waar je aan toe bent.
- Pas je planning zodanig aan dat het voor jou werkt. Realiseer je dat jouw planning nooit hoeft te lijken op dat van een ander. Probeer in te schatten hoeveel tijd jij ongeveer nodig hebt voor de taken die jij wilt voltooien.

Bonustips!

  • Wees mild voor jezelf:
Wat je ook op je planning hebt staan, je zult merken dat je het niet in één rechte lijn zult halen. Er zullen dagen zijn dat jij je gemotiveerd voelt om aan je planning te werken en de taken af te strepen en dagen waarop het je allemaal wat te veel wordt. Word niet boos op jezelf als het even niet lukt. Neem een dagje rust en probeer het de volgende dag weer opnieuw.
  • Blijf je planning aanpassen
Een planning is toch juist voor houvast? Ja, maar het moet wel een planning zijn dat voor jou werkt. Je zult gegarandeerd meemaken dat de planning alsnog anders loopt dan jij had verwacht. Soms duren de taken iets langer of minder lang dan verwacht. In dat geval moet je misschien iets wegstrepen of kun je er iets aan toevoegen. Soms zul je onverwachte taken erbij krijgen of vallen er taken weg. Probeer de planning te zien als een richtlijn waar je mee kunt spelen.
  • Er is geen andere tijd dan nu.
‘Een planning maak ik morgen wel’ verandert al snel naar een week of zelfs een maand later. Voordat je het weet zit je 2 dagen voor de deadline – Paniek! – Had je nou de planning maar eerder gemaakt.
  • Begin op tijd.
Een planning maken heeft weinig nut als je 3 dagen voor de deadline alles wilt gaan doen. Wellicht red je het, maar dat gaat gepaard met gevoelens zoals angst, paniek, stress en waarschijnlijk gaat het ten koste van je slaap. Dit kun je voorkomen door op tijd in te plannen. Dit voorkomt dat je alles in één keer hoeft te doen. Des te eerder je begint des te beter je de taken kunt verdelen. Je zult eerder klaar zijn en een voldaan gevoel krijgen wanneer je je eens geen zorgen hoeft te maken vlak voor de deadline. Je hebt immers genoeg tijd aan je werk besteed en het is af. Dit draagt direct bij aan een gevoel van zekerheid en trots.
  • Beloon jezelf.
Natuurlijk is het altijd een goed idee om jezelf extra te belonen als je jezelf aan de planning houdt. Doe iets waar je blij van wordt. Spreek met jezelf af: als ik deze taken afheb ga ik - vul zelf maar in - doen omdat ik daar naar uit kan kijken…. en houd je daar aan!

Dat waren de tips voor het maken van ren realistische planning! Hopelijk hebben jullie hier iets aan gehad. Wat doen jullie bij het maken van een (realistische planning)? Ik ben benieuwd!
20
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 8 juni 2021
20
80
24

Comments

  • 20 juni
  • 1
Een hele goede blog en goede tips geef je
1
Noa auteur
  • 20 juni
  • 0
Dankjewel Kim!
  • 20 juni
0
  • 12 juni
  • 1
Hele handige tips, ben zo slecht in plannen... En al helemaal aan het einde van het jaar is het handig tijdens mijn studie
1
Noa auteur
  • 12 juni
  • 0
Ik ben ontzettend blij dat je wat aan deze tips hebt! <3 Succes met je studie!
  • 12 juni
0
  • 12 juni
  • 1
Handige tips!
1
Noa auteur
  • 12 juni
  • 0
Ik ben blij dat je er iets aan hebt!
  • 12 juni
0
  • 10 juni
  • 1
Goed artikel. Helpt mij enorm!
1
Noa auteur
  • 12 juni
  • 0
Wat fijn om te horen Sophia!
  • 12 juni
0
  • 9 juni
  • 1
Ik stel zelf ook heel vaak uit, en als ik dan een planning maak, hou ik me daar vaak niet aan.
Maar wat wel helpt bij mij, is om inhaal uurtjes in te plannen in mijn planning, zo kan ik als er iets niet af is, dat in dat uurtje doen.
1
Noa auteur
  • 9 juni
  • 0
Oh ja! Goede tip!
  • 9 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen