Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Record-hittegolven: eenmalig of waarschuwing?

Als je het nieuws van de afgelopen dagen enigszins hebt gevolgd, kan het je niet ontgaan zijn: Australië en Canada worden geteisterd door hittegolven die record warmten veroorzaken en bosbranden veroorzaken. Hoe zijn deze hittegolven ontstaan, en zal het hierbij blijven?

Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 2 juli 2021
6
35
8

Hoe ontstaan hittegolven?

Een hittegolf is een periode die gekenmerkt wordt door uitzonderlijk hoge temperaturen. Wanneer iets tot een hittegolf wordt gerekend, hangt sterk af van waar je je op de aarde bevind. 40 graden in Europa zou bijvoorbeeld een absolute hittegolf zijn, terwijl het in de bewoonde delen van de woestijn als normaal zou worden ervaren. In steden hebben hittegolven het grootste effect door het hitte-eilandeffect. Dit houdt in dat steden veel warmte absorberen door donkere materialen zoals asfalt, er minder verdamping plaatsvind door de verharde stukken en er minder warmteverlies van gebouwen is door de lage windsnelheid.

Hittegolven ontstaan doordat de temperatuur grotendeels wordt gereguleerd door de ligging van hoge- en lage drukgebieden. Op het noordelijk halfrond draait de wind rond hogedrukgebieden met de klok mee en rond lagedrukgebieden tegen de klok in. Als er boven een continent in het oosten een hogedrukgebied ligt en in het westen een lagedrukgebied, veroorzaakt dat een zuiderwind die de hete lucht uit Afrika en Zuid-Amerika meevoert naar het continent.
Klimaatverandering zorgt ervoor dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd stijgt, en de schommelingen rond dat gemiddelde zullen vaker tot hittegolven leiden. Niet alleen wordt de frequentie hoger, ook de intensiviteit en duur van deze hittegolven zal toenemen.

Recente hittegolven

Australië, de Noord-Amerikaanse Westkust en Canada worden nu geteisterd door hittegolven. En niet zomaar hittegolven: recordtemperaturen van 49.6 graden zijn gemeten en staan op eenzame hoogte. Scholen en bedrijven zijn dicht, en mensen worden opgeroepen om binnen te blijven en verkoeling te zoeken tegen deze levensgevaarlijke hitte. Alleen al in één Canadese provincie, British Colombia, zijn er 70 sterfgevallen - voornamelijk ouderen - gemeld.
In Amerika is er op dit moment sprake van hittekoepels. Dit fenomeen houdt in dat de warme lucht in een hogedrukgebied daalt. Hierdoor droogt de lucht uit, en door dit uitdrogen verdwijnt het vocht uit de wolken. Als er geen vocht in de wolken zit, heeft de zon vrij spel, wat de lucht nog meer op warmt. Het is dus als het ware een steeds erger wordende hitte.

Volgens deskundigen wordt het effect van hittegolven onderschat. De nog niet eens hele extreme hittegolf van 2019 in Nederland zorgde in die periode voor 600 overlijdens meer dan normaal. Als er 600 mensen bij een overstroming waren overleden stond dat wekenlang in de krantenkoppen, maar deze feiten zijn stilletjes voorbijgetrokken.
Een ander ernstig gevolg van hittegolven zijn de verwoestende bosbranden die worden veroorzaakt. Het hete, droge weer creëert de ideale omstandigheden voor het vuur om zich alsmaar meer te verspreiden. Enorme gebieden bos en leefgebieden van mensen en dieren gaan in rook op.

En nu?

Nu is het voor de landen die getroffen worden zaak om iedereen veilig te houden en mogelijkheden te bieden voor de mensen om verkoeling te zoeken. Zo zijn er al sporthallen ingericht die speciaal bedoeld zijn voor verkoeling. De temperatuur zal de komende dagen wat af gaan nemen in Canada door de westelijke wind vanuit de oceaan.
Maar waar het echt om draait is wat er op de lange termijn moet gaan veranderen. Natuurlijk het tegengaan van klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Dit realiseerde Canada zich ook. Zij hebben hun doelstellingen voor het bereiken van een 30% vermindering van CO2 uitstoot ten opzichte van 2005 bijgesteld naar minimaal 40%. Ook moeten er meer brandweerlieden zijn die gespecialiseerd zijn in het tegengaan van bosbranden. President Biden heeft tijdens een conferentie laten weten dat hij dit ook van plan is en hij deze mensen ook meer wilt gaan betalen.

Wat de hittegolven betreft, heeft Nederland een gunstige ligging. Alleen als er wind uit Noord-Afrika aan komt waaien en een aantal andere factoren aan de orde zijn, zouden wij flinke records te pakken kunnen krijgen. Voorlopig is dit niet erg waarschijnlijk, maar wat nog niet is kan komen...
6
Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 2 juli 2021
6
35
8

Comments

  • 3 juli
  • 0
Goed artikel. Bijzonder deze hoge temperaturen en ook gevaarlijk. Ik wist niet hoe deze tot stand kwamen.
  • 3 juli
0
  • 3 juli
  • 0
Ik denk dat we dit vaker gaan krijgen de extremen. Nu is het hier weer iets te fris voor het tijd van het jaar. Dat komt ook waar de wind vandaan komt en hoelang deze van deze richting komt. Naar mijn mening komt dat niet door opwarming van de aarde, zoals de weermannen en vrouwen dan meteen roepen. De extremen gaan wel vaker komen door dit gevolg denk ik.
  • 3 juli
0
  • 2 juli
  • 1
Het is inderdaad echt problematisch en er moet echt snel wat aan gedaan worden. Ons hele klimaat gaat eraan en grote stukken grond worden verwoest etc. Zoals je al zegt, wat niet is kan nog komen. Maar laten we er met z'n alle voor zorgen dat het überhaupt niet zo ver komt.
1
  • 2 juli
  • 0
Klopt helemaal; als overheden nu wakker worden geschud en hun maatregelenplan strakker trekken, zijn we al een heel eind
  • 2 juli
0
  • 2 juli
  • 1
Heel leuk dat je daar over schrijft. Al is het dit jaar iets anders, we hebben de laatste jaren ook heel wat hittegolven meegemaakt. Goed geschreven.
1
  • 2 juli
  • 0
Dankjewel! Ja we hebben hier inderdaad ook steeds meer hittegolven, want ook hier heeft klimaatverandering impact. Maar veel minder dan in de (sub)tropen
  • 2 juli
0
  • 2 juli
  • 1
we zullen met z'n allen de realiteit onder ogen moeten zien, en in actie komen!
1
  • 2 juli
  • 0
Zeker weten 👏🏻
  • 2 juli
0

Recente en relevant artikelen