Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Reistip Cartagena de Indias -Colombia

Colombia lijkt niet de meest voor de hand liggende vakantiebestemming. Het land heeft wat dat betreft, in ieder geval voor de Nederlandse toerist, niet het imago van populair en toegankelijk vakantieland. Toch is het zeker de moeite waard om deze bestemming in overweging mee te nemen bij het uitzoeken van een tropische vakantie.

Geschreven door Cherry Tales
Geschreven op: 18 juli 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
15
0
Afbeelding door Jorge Gardner via Unsplash
Colombia lijkt niet de meest voor de hand liggende vakantiebestemming. Het land heeft wat dat betreft, in ieder geval voor de Nederlandse toerist, niet het imago van populair en toegankelijk vakantieland. Toch is het zeker de moeite waard om deze bestemming in overweging mee te nemen bij het uitzoeken van een tropische vakantie.

Ook ons voor stond Colombia niet op onze bucketlist van landen die eens in ons leven bezocht moesten hebben. Een huwelijk van een bevriend stel was de aanleiding om de reis te maken. En daar hebben we zeker geen spijt van gehad. Vliegen vanuit Nederland kon, in ieder geval toen, niet rechtsreeks. Een overstap in Madrid was onvermijdelijk. Dus dat was al best een bezwaar. Daarnaast vlieg je vanuit Madrid naar Bogota en ben je nog niet op de eindbestemming die wij hadden, namelijk Cartagena de Indias.

Maar eenmaal, de lange reis getrotseerd, en aangekomen op deze bestemming, zal je echt geen spijt hebben van het kiezen van deze locatie.

Over de stad
Cartagena de Indias (ofwel: Cartagena) ligt aan de Caribische Zee en heeft één van de belangrijkste havens van Zuid-Amerika en draagt daarmee substantieel bij aan de Colombiaanse economie. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend toeristisch. Cartagena wordt wel uitgeroepen als één van de mooiste steden  van Colombia. Met het heerlijk tropische klimaat er bij is het gewoon een vakantiebestemming die zeker de moeite waard is.

De historische binnenstad is heel kleurrijk en vind ik typisch Zuid Amerikaans aandoen. Bont geschilderde gevels, oude kathedralen en koloniale panden vormen het straatbeeld. De gezelligheid die het stadje uitstraalt vind je overal terug, ook in de mensen. Cartagena de Indias is een toeristische stad. Overal zie je souvenir winkels, fruit- en foodstalletjes. Genoeg restaurants en bars. Kunstenaars, salsa, live muziek en straatartiesten die hun publiek trekken. Kortom, een stad waar leven in de brouwerij is en door de focus op toeristen ook nog eens met een vriendelijke, vrolijke en gastvrije uitstraling.

Eten en drinken
In de stadsbuurten van Cartagena vind je genoeg foodstalletjes met echte Colombiaanse specialiteiten. Maar Je zal ook versteld staan van de hippe en moderne eetgelegenheden. Loungebars, cocktailbars met adembenemend uitzicht langs de stadsmuur.

Het aanbod van restaurants in Cartagena de Indias is heel divers en ook wel werelds georiënteerd. Maar je zou toch echt een paar typische Colombiaanse lekkernijen moeten proberen. Wij hadden het enorm getroffen met het appartement wat voor ons gehuurd was. Deze kwam namelijk inclusief een hulp die elke dag het huis schoon maakte, de was deed en ons ontbijt verzorgde. Voor het ontbijt perste ze kleine rijpe mango’s uit tot sap. En ze maakte elke ochtend arepa’s. Arepa’s zijn gefrituurde gevulde stevige pasteitjes of broodjes van gekookt maismeel deeg.  Ze worden gevuld met kaas of gekruid vlees, vis, avocado of groenten. Ze worden soms als snack gegeten als snack gegeten. Maar meestal komen als bijgerecht ze bij de maaltijd (ontbijt, lunch of avondeten), maar dan vaak zonder vulling.

Strand
Een dagje naar het strand in de stad is mogelijk. Bocagrande is daar één van. En ten zuid oosten van het zelfde schiereiland waar Bocagrande ligt vind je Castillo Grande. Castillo Grande  is rustiger en een goed alternatief voor het drukkere Bocagrande. De stranden van zowel Bocagrande als Castillo Grande zijn breed en aangenaam, maar voldoen niet helemaal aan het idyllische plaatje van een tropisch strand. De zee is niet super helder en het zand is niet hagelwit, eerder wat grijs. Voor de mooiste stranden moet je echt even op pad. Playa Blanca ligt ongeveer een uurtje van de stad vandaan. Het wordt vrij druk bezocht, wat wel heel gezellig kan zijn. Maar dan is de sfeer natuurlijk al heel anders dan het romantische beeld wat je van een Caribisch strand hebt. Ben je dus echt op zoek naar idyllische hagelwitte stranden met azuurblauwe zee waar je tot de bodem kan zien, dan moet je iets verder.

Dat kan bijvoorbeeld door een tripje te maken naar de Rosario-eilanden, een nationaal park ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Cartagena. Er zijn georganiseerde tochten per boot naar zijn eilandengroep aan de kust. De tocht is niet zo lang, houd rekening met een half uur. Let op, zeker in de regentijd kan het er best onstuimig aan toe gaan op zee. Wij vielen met onze neus in de boter, onze schipper kon nog maar net de boot onder controle houden. Ik geef toe, dat waren best wat spannende momenten. Omdat je er alleen maar over het water kunt komen, is het gewoon een stuk rustiger dan op de stranden van het vasteland. Je kan een dagtocht  maken naar Isla Grande, Isla Rosario of Isla del Tesoro. Overnachten is ook mogelijk, maar houdt rekening met beperkte faciliteiten en voorzieningen, omdat dit echt onder het kopje ecotoerisme valt. Je komt dan terecht bij een soort country club, verbonden aan de organisatie waar je de trip hebt geboekt. De plek waar de je aanmeert is tevens de plek waar je de hele dag zal doorbrengen. Een privé strand met bedjes en parasols en zeer waarschijnlijk een bar, restaurant en zwembad waar je de hele dag kan vertoeven. Met een beetje geluk worden er nog boottripjes rondom het eiland georganiseerd van waaruit je de zee in kan duiken met een snorkel en zwemvliezen om je te laten verrassen door al het prachtige wat de onderwaterwereld je kan bieden. De keuze in het restaurant is niet groot, er is geen menu. Mede omdat er ook geen constante toevoer van levensmiddelen vanuit het vasteland is. De opties zijn dus beperkt en vaak werken ze met een standaard menu, welke je als in een soort kantine bij het keukenraam kan ophalen. Dat neemt niet weg dat het meestal van zeer uitstekende kwaliteit is! Zeker als je van vis houdt, verser dan deze zal je hem niet snel elders vinden. Ondanks dat de voorzieningen beperkt zijn heb je wel het gevoel dat je de drukte bent ontsnapt en zal je gegarandeerd ontspannen en genieten.

Wij zijn nog geen week in Cartagena de Indias geweest. We zullen deze locatie waarschijnlijk niet snel weer bezoeken, in ieder geval niet als losstaande bestemming, misschien wel als onderdeel van een rondreis. Dat neemt niet weg dat ik het aan iedereen kan aanraden, die in de buurt op (rond)reis is.
0
Geschreven door Cherry Tales
Geschreven op: 18 juli 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
15
0

Recente en relevant artikelen