Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Risotto met rucola, tomaat en halloumi

Er zijn diverse soorten rijst. Nou vertel ik niets nieuws, dat snap ik ook wel. Ga je risotto maken, koop dan een rondkorrelige rijst. Deze rijst kan je kopen onder de naam: arborio rijst.

Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 20 aug 2021
5
69
8
Risotto met rucola, tomaat en halloumi
Risotto met rucola, tomaat en halloumi

Risottorijst

Deze ronde rijst bevat veel zetmeel. Om die zetmeel los te krijgen moet je vaak of regelmatig roeren. Niet iedereen doet dit. Ik heb weleens gezien dat een Italiaanse kok op de televisie gezien die rijst helemaal niet roerde.

Hoe dan?

Zelf roer ik ook niet al te veel eerlijk gezegd. Ik gebruik olie om de ui aan te zetten, zodra deze gaat geuren doe ik de rijst erbij. Wanneer alle rijstkorrels bedekt zijn met olie blus ik het af. Aangezien er geen witte wijn openstond heb ik gekozen voor Sherry. Nadat de geur van de Sherry weg was, heb ik er bouillon opgegoten. Al het vocht dus. De bouillon heb ik gemaakt met biologische bouillonpoeder zonder gist. Soms is dit handig om in huis te hebben. Ik vind het een goed alternatief.

Rucola
Het groen is de rucola. Omdat het warm wordt verlies je wel wat van de nootachtige smaak. Snijd het wel klein dat eet wat charmanter. Mocht je radijsjes in huis hebben kan je ook dat groen erdoor doen. Uiteraard flink wat geraspte kaas, peper en kerstomaatjes. Bovenop gebakken halloumi. Echt comfort food. Romige, tikkie extra zoutig en dan zo'n tomaatje die zo lekker openknapt wanneer je er in bijt.
Ik heb weleens gezien dat een Italiaanse kok op de televisie gezien die rijst helemaal niet roerde.

Recept is voor 2 personen.

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.

Wat heb je nodig?
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olie
  • 135 gram risottorijst
  • 1 borrelglaasje Sherry of witte wijn
  • ± 400 milliliter heet water
  • biologische groentebouillonpoeder genoeg voor de hoeveelheid heet water,
  • 300 gram rucola
  • 150 gram kerstomaatjes
  • 1 eetlepel olie
  • 1 verpakking met halloumi
  • 100 milliliter crème fraîche
  • vers geraspte kaas naar smaak
  • vers gemalen peper naar smaak
Zo bereid je het!
  1. Pel de ui. Snipper hem zo fijn mogelijk.
  2. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem.
  3. Doe de uisnippers er gelijk bij en laat de olie rustig warm worden.
  4. Zodra de ui lichtgekleurd is doe dan de rijst erbij.
  5. Wanneer alle korrels met olie omgeven zijn, blus dan af met de sherry of witte wijn.
  6. Blijf roeren in de pan. Zodra de alcohollucht weg is, blus dan af met het hete water. Ja gooi alles er in.
  7. Meng de groentebouillonpoeder erdoor en breng aan de kook.
  8. Wanneer het vocht kookt, stel dan een timer op 17 minuten en temper je hittebron.
  9. Roer in de tijd dat de rijst gaart, nog drie keer door de rijst. Hiermee voorkom je dat de rijst aan de bodem gaat vastzitten. En het zetmeel komt los. Wordt de rijst te droog, voeg dan nog wat vocht toe.
  10. Check wanneer de timer afloopt of je rijst gaar is en alle vocht heeft opgenomen.
  11. Was de rucola en snijd klein. Laat uitlekken.
  12. Was de tomaten en droog ze.
  13. Verwarm de eetlepel olie in een koekenpan.
  14. Snijd de halloumi in plakken en bak ze bruin in de hete olie.
  15. Klop de crème fraîche luchtig met een garde of mixer.
  16. Wanneer de rijst klaar is, schep dan de rucola, tomaten en opgeklopte crème fraîche erdoor. Breng op smaak met zoveel kaas als jij lekker vind en de vers gemalen peper.
  17. Opdienen. De gebakken halloumi over de borden verdelen. Maal er eventueel nog wat peper over. Maar rasp er zeker nog wat kaas over.
  18. En dan... Aan tafel!
Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Scan de QR code  voor meer ...
Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Scan de QR code voor meer ...
5
Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 20 aug 2021
5
69
8

Comments

  • 22 aug
  • 1
Klinkt weer goed!
1
  • 1 sep
  • 0
Dank je wel!
  • 1 sep
0
  • 22 aug
  • 1
Klinkt weer lekker en gemakkelijk te maken.
1
  • 22 aug
  • 0
Ja staat zo op tafel en nog gezond ook.
  • 22 aug
0
  • 22 aug
  • 1
Arbeidsintensief, maar lekker!
1
  • 22 aug
  • 0
Nee joh, het staat zo op tafel. Bijna geen omkijken naar.
  • 22 aug
0
  • 21 aug
  • 1
Ziet er heerlijk uit, Elisabeth. Weer heel professioneel gebracht.
1
  • 22 aug
  • 0
Dank je wel!
  • 22 aug
0

Recente en relevant artikelen