Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Shadow and Bone - recensie

De spannende Shadow and Bone trilogie geschreven door Leigh Bardugo is sinds kort op Netflix verschenen. Met het tweede seizoen in aantocht word het hoog tijd om de boeken eens in te duiken als je ze nog niet gelezen hebt.

Geschreven door Lysanne Kloosterman
Gepubliceerd op: 13 aug 2021
6
24
5

Het plot

* Waarschuwing: deze sectie kan milde spoilers bevatten
Het verhaal speelt zich af in een magische, premoderne wereld met Oost-Europese aspecten. Ravka is in tweeën gesplitst door de mislukte magische experimenten van de Black Heretic. De Black Heretic, een Grisha met duistere krachten, creëerde per ongeluk de 'Shadow Fold': een gigantische wolk van duisternis waar dodelijke wezens leven die iedereen verslinden die het waagt de Fold over te steken. De grisha, mensen met magische krachten, worden al eeuwen onderdrukt in Ravka. Ze zijn dienaren van de koning en worden verzameld uit de bevolking en getraind om te dienen in de 'Second Army'. Dit leger word aangevoerd door de machtigste, gevaarlijkste en enige Grisha met duistere krachten: de Darkling. De Grisha vechten samen met de First Army, de gewone soldaten, tegen buurlanden Fjerda en Shu Han. Er is maar één manier om vrede te krijgen in Ravka, en dat is door de Fold te vernietigen.

Alina Starkov is kaartenmaakster in de First Army. Haar beste vriend Malyen Oretsev is spoorzoeker in hetzelfde regiment. Ze zijn samen opgegroeid in een weeshuis in Keramzin en hebben nog altijd een bijzonder hechte vriendschap. Wanneer hun regiment de opdracht krijgt om de Fold over te steken worden ze aangevallen door de wezens die daar leven: de Volcra. Zodra hun regiment ontdekt werd door de Volcra waren ze ten dode opgeschreven, maar Alina verrichte per ongeluk een wonder toen ze zag dat Mal in gevaar was. Als gevolg werd Alina naar de Darkling gebracht, die ervan overtuigd was dat Alina de mythische Grisha zou zijn die met haar krachten de Fold zou kunnen vernietigen. Ondanks haar protest moet ze Mal achterlaten en word ze per direct naar de andere Grisha in de hoofdstad gebracht om te trainen onder toeziend oog van de Darkling zelf.

In het Kleine Paleis in de hoofdstad heeft Alina moeite met haar krachten en haar nieuwe omgeving. Ze maakt vrienden en vijanden, volgt lessen en zware trainingen en mist Mal. Haar nieuwe vriendin Genya loodst haar overal doorheen en uiteindelijk maakt Alina vorderingen. Terwijl iedereen de Darkling zowel intens vreest en aanbidt, voelt Alina een bijzondere connectie met hem. Als leider van de Grisha willen al haar vriendinnen zijn aandacht, maar hij lijkt alleen interesse te hebben in haar... Hij heeft een team uit de First Army laten zoeken naar een mythisch wezen dat haar krachten zou versterken, met als doel dat Alina beter voorbereid zou zijn de Fold te vernietigen. Alina is enthousiast over dit idee en kan niet wachten tot ze de botten van het mythische dier tot een Versterker kunnen smeden. Alles gaat goed en Alina is vol verwachting tot het daadwerkelijke bericht dat ze het dier gevonden hebben... Wat zijn de echte intenties van de Darkling, en is hij wel wie hij zegt wie hij is?

Beoordeling

Totaal: 4/5 sterren
Plot: 5 sterren
Personages: 4 sterren
Schrijfstijl: 5 sterren

Shadow and Bone is allereerst een ontzettend spannend verhaal. Het plot bevat veel actie, onverwachte gebeurtenissen en zit vol met plottwists. Vanuit de ogen van Alina kom je steeds meer te weten over de wereld van Grisha en over de oorlog met Fjerda en Shu Han. De schrijfstijl is erg vlot; er zijn nooit hele lange beschrijvingen of achtergrond verhalen, maar toch zit het verhaal vol met geschiedenis van Ravka en informatie over het verleden van de personages. In ieder hoofdstuk gebeurt iets nieuws, en alles wat beschreven wordt heeft directe relevantie tot het plot. Deze directe relevantie maakt dat het relatief luchtig leest voor een fantasy, maar ook dat je met vragen blijft zitten over bijvoorbeeld de world-building. Het beeld van de 'Grisha-verse' blijft op deze manier kernachtig, al voelt het niet incompleet. De personages zijn redelijk realistisch qua kenmerken en gedrag. Persoonlijk ben ik van mening dat de personages nét wat meer diepgang of gewoon 'meer' hadden mogen zijn. Al met al is het een fantastisch en vooral ook verslavend eerste deel van de Shadow and Bone trilogie.

6
Geschreven door Lysanne Kloosterman
Gepubliceerd op: 13 aug 2021
6
24
5

Comments

 • 16 aug
 • 0
Ik smul van die serie, een van mijn favorieten.
 • 16 aug
0
 • 15 aug
 • 0
Is inderdaad een goeie!
 • 15 aug
0
 • 15 aug
 • 0
Moet toegeven dat ik enkel beoordeling heb gelezen, want ik ga deze zeker nog lezen. Goed geschreven.
 • 15 aug
0
 • 15 aug
 • 0
Ik vond de serie leuk, ben benieuwd naar de boeken
 • 15 aug
0
 • 15 aug
 • 2
Graag gelezen en je koffie even graag gedronken Lysanne. Bij deze nodig ik je bij mij uit voor de koffie. Met koffiekoek als je het er niet te laat voor vindt!
 • 15 aug
2

Recente en relevant artikelen