Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Siege and Storm (Shadow and Bone) - recensie

Na het superspannende Shadow and Bone is er het vervolgdeel Siege and Storm, waarin Alina haar zoektocht naar de mythische wezens van Morozova voortzet. Een aanrader om gelezen te hebben voor het tweede Netflix-seizoen uitgebracht wordt...

Geschreven door Lysanne Kloosterman
Gepubliceerd op: 23 aug 2021
2
12
1

Het plot

*** Waarschuwing: deze sectie bevat spoilers

Shadow and Bone eindigt bij Alina die het Kleine Paleis ontvlucht. Ze werd gewaarschuwd tegen de intenties van de Darkling: hij zou haar de amplifier van Morozova willen geven zodat hij haar krachten kan gebruiken om de Shadow Fold onder controle te houden en te gebruiken, en niet om de Fold te vernietigen. Alina probeert zo ver mogelijk van de darkling en zijn plannen vandaan te komen, maar als ze Mal tegenkomt besluiten ze om samen het hert van Morozova op te sporen. Tijdens hun tocht geven ze hun gevoelens aan elkaar toe en groeit hun band tot meer dan vriendschap. Helaas vinden Mal en Alina niet alleen het hert, maar ook de Darkling en zijn Grisha-soldaten. Hij neemt hen gevangen en brengt hen met zich mee naar de Fold, waar hij met de versterkte krachten van Alina een vreselijke oorlogsmisdaad begaat.


Siege and Storm gaat verder bij een nieuwe vluchtpoging van Alina en Mal. Na de vreselijke gebeurtenis in de Fold had Alina zich losgebroken uit de Darklings greep en had ze haar nieuwe en versterkte krachten gebruikt om Mal en haarzelf te bevrijden. Ze bevinden zich in een plaatsje overzees, aan de andere kant van de Fold, en proberen daar anoniem een leven op te bouwen. Toch duurt het niet lang voordat de Darkling hen opnieuw gevangen neemt; in de Fold heeft hij zijn duistere krachten ontwikkeld waardoor hij nu dodelijke wezens uit het niets op kan roepen. De nichevo'ya maken de Darkling nog afschrikwekkender dan ooit tevoren.
De Darkling neemt Alina en Mal als gevangen mee aan boord van een groot vissersschip. De kapitein, Sturmhond, is een merkwaardig figuur met een vreemde crew. Hoewel Sturmhond werd betaald door de Darkling om hen naar de mythische zeeslang van Morozova te varen, durfde hij ook nog wel eens tegen de martelpraktijken van de Darkling in te gaan. Mal werd de opdracht gegeven binnen een paar dagen de zeeslang op te sporen, zoals hij dat met het hert had gedaan, zodat er een tweede amplifier gemaakt kon worden. Wonderbaarlijk genoeg leidde Mal het schip naar het mythische dier, maar de Darkling heeft de zeeslang nooit gevangen. Sturmhond en zijn crew keerden zich plotseling tegen hem. Met een bevrijdde Alina en Mal voeren ze na een spannend gevecht met de gewonde zeeslang aan boord richting Ravka.
Afbeelding door Ant Rozetsky via Unsplash
Het schip van Sturmhond ging niet aan land, zoals Alina en Mal hadden verwacht. Nadat een Grisha uit de crew de amplifier voor Alina had gesmeden zou ze uitgeleverd worden aan een mysterieuze onbekende. Maar in plaats daarvan haalde Sturmhond een ingenieuze uitvinding tevoorschijn waarmee ze onverwacht door de Fold vlogen. Alina moest met haar krachten iedereen beschermen, maar nadat ze de Darkling dacht te zien had ze moeite met het onder controle houden van haar verdubbelde kracht. Eenmaal uit de Fold stortte het voertuig neer en werden ze gevonden door militairen van Ravka. Sturmhond blijkt bij deze ontmoeting niet een gewone schipper te zijn, maar Nikolai Lantsov, de onbekende prins van Ravka...
Nikolai Lantsov, de jongste prins van Ravka, besluit Alina en Mal mee terug te nemen naar de hoofdstad, zodat ze met de koning konden spreken. De Darkling was nu weg uit de hoofdstad en de invloedrijke adviseur van de koning was eveneens gevlucht. Daarom wil Alina graag plaatsvervangend aanvoerder van de Second Army worden, met Mal als hoofd van haar persoonlijke wacht. Nikolai ziet de potentiële politieke en maatschappelijke macht die Alina heeft en vraagt haar ten huwelijk om een sterk front tegen de Darkling en de oorlogszuchtige buurlanden te vormen. Alina weet het allemaal niet zo zeker en er ontstaan breuken in de band tussen haar en Mal. Op de weg naar de hoofdstad word Alina als een levende Sint onthaald en een enorme stroom pelgrims volgt hen naar de hoofdstad.
Alina is aanvoerder van de Second Army, Mal is hoofd van haar persoonlijke wacht en Nikolai probeert zijn oudere broer, de koning en alle adel aan zijn kant te krijgen. Iedereen werkt mee aan voorbereidingen voor de oorlog tegen de Darkling. Alle Grisha proberen hun steentje bij te dragen en nieuwe technologie te ontwikkelen om Alina's krachten zo efficiënt mogelijk in te zetten tegen de nieuwe, duistere wezens van de Darkling. Alina blijft de Darkling zien en denkt dat ze gek word, haar band met Mal verslechterd en haar affectie voor Nikolai neemt toe. De voorbereidingen lijken soepel te gaan, maar door de hooghartige broer van Nikolai lijkt toch alles mis te lopen...

Beoordeling

Totaal: 5 sterren
Schrijfstijl: 5 sterren
Plot: 5 sterren
Personages: 4,5 sterren

Siege and Storm is absoluut een aanrader. Het eerste deel uit de trilogie, Shadow and Bone, was al heel erg spannend. Siege and Storm stelt als vervolgdeel niet teleur. Het plot en de schrijfstijl zorgen ervoor dat het verhaal heel vlot doorloopt en dat er ieder hoofdstuk iets nieuws gebeurt. De wereld komt tot leven en de personages voelen als echte personen. De onderlinge verhoudingen tussen personages worden goed uitgewerkt, zonder er labels op te plakken (dus ze worden niet omschreven als 'vrienden' of 'geliefden', alles blijkt uit context). Dit betekent ook dat de personages niet altijd perfect zijn en de relaties menselijker lijken. Een minpunt is dat veel personages wel heel 'plat' blijven, terwijl ze wel een belangrijke rol in het verhaal spelen. Alleen Alina, Mal, Nikolai en de Darkling worden echt tot leven gebracht. De onduidelijke band tussen de Darkling en Alina is tegelijkertijd spannend en frustrerend. Het vormt een hoofdlijn in het verhaal, maar komt relatief weinig aan bod. Al met al is het een steengoede fantasy met een diepgaand plot en pagina's die maar blijven omslaan.
2
Geschreven door Lysanne Kloosterman
Gepubliceerd op: 23 aug 2021
2
12
1

Comments

  • 24 aug
  • 1
Ik moet ze zeker eens lezen. Goeie review.
  • 24 aug
1

Recente en relevant artikelen